Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozor na dezinformácie

.časopis .téma

Zemetrasenie opätovne dokázalo silu internetu rýchlo a bezpečne dopravovať informácie. Bolo niekoľko dní jediným spojivom s regiónom Tóhoku. Na druhej strane sa však internetom prehnalo aj množstvo novinárskych kačíc.

.nesprávne informácie sa šíria jednoduchým použitím funkcie „preposlať"", reťazovými mailmi, ktoré vidí neznáme množstvo príjemcov či funkciou „retweet" na Twitteri.
Možno uviesť niekoľko príkladov. Dňa 11. marca horela rafinéria v prefektúre Chiba. Hneď sa spustil reťazový e-mail s predmetom správy: „Prevencia pred pohromou z rafinérie Cosmo Oil“. Obsahom e-mailu bola správa, že jedovaté látky sa dostanú do ovzdušia a spolu s dažďom vytvoria jedovatý dážď. Spoločnosť Cosmo to dementovala hneď 12. marca: „To jednoducho nie je pravda,“ vyhlásili jej predstavitelia. Podľa vyhlásenia skvapalnený plyn v zásobníkoch, ktorý vyhorel do ovzdušia, má len minimálny účinok na ľudský organizmus. Dňa 16. marca zase musela prefektúra Saitama dementovať správy, že pitná voda je v dôsledku zemetrasenia a úniku rádioaktivity zamorená. Ten istý deň museli dementovať aj prefektúry Ibaraki, Gunma, Saitama, že ich rieky Arakawa a Tone sú zamorené pre elektráreň Fukušima a ubezpečili, že nehrozí ožiarenie.
Ďalšou dezinformáciou bolo, že požívaním jedla s vysokým obsahom jódu sa dá zabrániť rádioaktívnemu ožiareniu. Už 14. marca dementovalo túto správu ministerstvo zdravotníctva aj tamojší jadrový úrad. Ten vyhlásil, že ak sa do tela dostane rádioaktitita, jódové tabletky môžu byť predpísané lekárom, ale komerčne predávané výživové prípravky obsahujú aj iné komponenty ako jód, pre zdravie môžu byť skôr škodlivé alebo nemať žiadny účinok.
Na Twitteri sa rozniesla aj takáto fáma. Jeden študent z prefektúry Mijagi, ktorý prešiel prijímačkami na Tokijskú univerzitu, nestihol pre zemetrasenie predložiť všetky dokumenty škole. Spojil sa so študijným oddelením, ale tam mu oznámili, že mu zrušili prijatie na univerzitu.
Túto správu musela Tokijská univerzita dementovať 13. marca a zároveň vyhlásila, že žiadny študent, ktorý sa nestihne zapísať v termíne 12. až 15. marca, nebude sankcionovaný zrušením zápisu.
 Ministerstvo vnútra a komunikácií, ako aj Konzultačné stredisko nevyžiadanej pošty uviedli, že e-maily s predmetom správy „od elektrární“, „od človeka pracujúceho v médiách“ alebo od „ozbrojených síl Japonska“ sa zdajú vierohodné a ľudia ich preposielajú v dobrej viere. Vyzývajú ľudí, aby si najprv obsah poriadne preverili a nepreposielali e-mail bez rozmyslu. Blog bol zverejnený na japonskej stránke J-CAST business & media watch.
Preložil Peter Bohov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite