Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Na ktorom poli stojí biely kráľ? (Biely kráľ je na šachovnici, ale nie je zobrazený na diagrame. Úloha pochádza od R. Smullyana.)

.odpoveď
Riešenie je jednoduché, ale vyžaduje znalosť pravidla o braní mimochodom.
Na prvý pohľad sa zdá, že čierny kráľ je v šachu. Lenže ak by biely kráľ stál na poli b3, čierny by v šachu nebol. Biely kráľ tam však stáť nemôže, pretože vtedy by bol v šachu on a do tohto šachu, ako bude jasné z ďalšieho, sa nemal ako dostať. Takže aj na druhý pohľad je na ťahu čierny, ktorého kráľ je v šachu.
Akým ťahom mu dal biely tento šach? Nemohol to byť ťah strelcom, pretože strelec nemal odkiaľ ťahať (na všetkých voľných poliach by šachoval už pred ťahom). Musel to teda byť ťah kráľom, a do úvahy prichádza jedine ťah z poľa c3. Biely kráľ pritom ustupoval z dvojitého šachu (od veže a strelca).
Akým ťahom mu dal čierny tento šach? Nemohol to byť ťah vežou ani strelcom, pretože biely kráľ by bol už pred týmto ťahom v šachu od tej druhej figúrky. Musel to teda byť ťah inou figúrkou, a týmto ťahom sa musel odkryť „výhľad“ na bieleho kráľa veži aj strelcovi. Jediným takým ťahom je branie mimochodom bieleho pešiaka na c4 čiernym pešiakom z b4. Ale čierny pešiak na šachovnici nie je (preto nemôže stáť biely kráľ v šachu na b3). Kde je? Musel ho brať biely kráľ, keď ustupoval z dvojitého šachu. Posledné ťahy teda boli: 1. c2-c4  b4xc3 2. Kb3xc3, čiže biely kráľ je na poli c3.

.otázka na tento týždeň
Požiadame čitateľa, aby si myslel nejaké dve čísla od 1 do 9. Ďalej ho poprosíme, aby jedno z nich vynásobil piatimi a k výsledku pripočítal sedem. Keď to bude mať, ešte ho poprosíme, aby výsledok násobil dvoma a pripočítal to druhé číslo. Teraz nech čitateľ povie „abrakadabra“ a od výsledku odčíta štrnásť. To, čo dostane, sú práve tie dve čísla, ktoré si myslel na začiatku.
V skutočnosti to funguje, aj keď sa nepovie „abrakadabra“. Ako je to možné?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite