Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zavýjal so šakalmi

.martin Hanus .časopis .týždeň vo svete

Ak Muammar Kaddáfí padne, svet sa zbaví diktátora s minulosťou teroristu a gangstra.

Mladšie ročníky ho majú skôr pred očami ako milého afrického exota, beduína bivakujúceho vo svojom stane, s ktorým sa objímali Silvio Berlusconi, Tony Blair či Nicolas Sarkozy. 
V 70. a 80. rokoch bol však Kaddáfí jedným z hlavných sponzorov protizápadného terorizmu. Financoval napríklad skupinu Čierny september, ktorej členovia zavraždili na olympiáde v Mníchove izraelských športovcov. Z Líbye sa taktiež vyvážali zbrane pre Írsku republikánsku armádu. 
V roku 1975 prepadlo šesťčlenné komando teroristov hlavné sídlo organizácie OPEC (organizácie štátov vyvážajúcich ropu) a za rukojemníkov si vzalo 62 osôb, medzi nimi 11 ministrov, ktorí mali rokovanie. Vodcom akcie bol legendárny terorista Carlos Šakal, ktorému sa spolu s komplicmi výmenou za prepustenie rukojemníkov podarilo odletieť do Líbye. O Kaddáfího spoluúčasti boli isté pochybnosti. Jeden z neskôr zadržaných členov komanda však o 25 rokov neskôr potvrdil, že útok si naozaj objednal Kaddáfí, ktorý chcel vyvolať chaos a nárast cien ropy. 
V apríli roku 1986 vybuchla bomba v priestoroch západoberlínskej diskotéky La Belle, kam chodievali americkí vojaci. Zahynula jedna turecká žena, dvaja vojaci a zranených bolo vyše 200 ľudí. Už prvé indície mierili na Líbyu, napokon, jedným zo štyroch zatknutých teroristov bol líbyjský diplomat. 
 V roku 1988 pri prelete pravidelnej linky Londýn – New York sa nad škótskym Lockerbie vznietil Boeing 747, v ktorom našlo smrť 259 pasažierov vrátane posádky, pričom roztrhané kusy stroja usmrtili ešte 11 obyvateľov mestečka. Mimoriadne náročné vyšetrovanie viedlo k obvineniu troch páchateľov, z toho jeden bol pracovník líbyjskej tajnej služby a ďalší bol šéfom bezpečnosti líbyjských aerolínií. OSN následne uvalila na Kaddáfího krajinu sankcie. 
O rok neskôr vybuchlo nad africkým Nigerom lietadlo francúzskej spoločnosti so 170 ľuďmi na palube. Súd v Paríži odsúdil šesť prominentných Líbyjčanov, tajných agentov aj diplomatov, pričom jeden z nich, Abdulláh Senussi, bol už v tom čase manželom Kaddáfího sestry. Motívom tohto teroristického útoku mala byť odplata diktátora za to, že Francúzi stáli v susedských konfliktoch na strane Čadu. 
Časy sa zmenili. Po americkom 11. septembri obrátený Kaddáfí uznal zodpovednosť Líbye za berlínsku diskotéku aj letecké tragédie a zriadil fond pre príbuzných obetí. Z Muammara bol razom muž prijateľný aj pre západné salóny. Predminulý rok napísal editorial pre New York Times, v ktorom odporučil izraelským a palestínskym vodcom, aby zanechali násilie a smäd po odplate, zjednotili sa v jednom štáte, a žili tak spolu v láske a mieri.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite