Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kosovská Máša

.časopis

.časy sa menia, aj na Balkáne. Na bývalého kosovského prezidenta, francúzskou ležérnosťou „napáchnutého“ intelektuála Ibrahima Rugovu s neodmysliteľným šálom okolo krku a cigaretou v ruke (chudák, fajčenie sa mu stalo osudným) sa už pomaly zabudlo. A jeho dvaja nasledovníci boli príliš nevýrazní, aby sa na nich mohlo vôbec zabudnúť.

Dnešné Kosovo udivuje – a nielen človekom, považovaným za jednu z hláv organizovaného zločinu, ktorý sa opätovne stal premiérom. Ani Hashim Thaçi to však, chudák, nemá ľahké. Vyhral jasne voľby, no nikto s ním nechcel ísť do vlády. Tým sa však paralely dôverne známe slovenskému čitateľovi, nevyčerpali. Thaçi napríklad presvedčil tamojšiu srbskú ministranu, ktorej jeho zlý kredit neprekáža. A zlanáril aj stavebného magnáta s odhadovaným majetkom trištvrte miliardy eur, zrejme najbohatšieho Albánca Beghjata Pacolliho. Jeho Aliancia pre nové Kosovo síce skončila vo voľbách až piata so ziskom siedmich percent, plní však svoju funkciu, podobne ako u nás kedysi SOP. Pacolli si podobne ako kedysi Schuster postavil hlavu. Buď budem prezidentom, alebo nebude koalícia. Jasné slová, no nie?
Kto je 59-ročný Pacolli? Zdá sa, že honorom funkcie prezidenta si iba rozšíril portfólio svojich biznis aktivít. Variáciou amerického sna je príbeh chudobného albánskeho emigranta, ktorý ako chlapec najprv v Hamburgu umýval riad v reštaurácii, neskôr študoval, a v roku 1991 založil impérium Mabetex. To profitovalo za Jeľcina na zákazkách v bývalom Sovietskom zväze. Vybudoval okrem iného kazašskú metropolu Astana. A vďaka známosti s jakutským gubernátorom Pavlom Borodinom, ktorý sa neskôr stal jedným zo šéfov Jeľcinovej administratívy, opravoval Pacolli najreprezentatívnejšie budovy v Moskve – včítane Kremľa.
Ako je známe, Rusko je tvrdým odporcom nezávislosti Kosova. Je teda Pacolli trójskym koňom ruských záujmov v Kosove, ako tvrdí kosovské mediálne impérium Koha Group? Omyl. Ak už, tak „trójskou kobylou“ je jeho najnovšia, o 30 rokov mladšia manželka s krásnym slovanským menom a buriatskym pôvodom – Máša. Kosovčania ťažko „prehryznú“ takúto prvú dámu. Aj keď ovláda plynule päť jazykov (aj albánčinu) a v manželovom hoteli vedie stálu umeleckú galériu. Životom ostrieľaný Pacolli v autobiografickej knihe Od výzvy k výzve priznáva, že bol doteraz „v manželskom a mimomanželskom zväzku najmenej so štyrmi ženami“, pričom s tromi z nich má deti. Že by Máša seladóna konečne usadila? Že by dokonca dopomohla Kosovu aj k priazni Ruska?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite