Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nepotrebujem maďarský pas

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

Hovorí, že Viktorovi Orbánovi, ale aj Igorovi Matovičovi a Radoslavovi Procházkovi chýba empatia. Prekvapuje ho, že jeho strana nevie, aký návrh o dvojakom občianstve predložila slovenská vláda Maďarsku. Predseda poslaneckého klubu za Most-Híd László Solymos.

.spor o našu reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve sa veľmi vyhrotil. Na jednej strane je Most, na druhej poslanci okolo Igora Matoviča či Radoslav Procházka. Je vôbec možná dohoda?
Musí sa nájsť. Napokon, my sme sa už raz dohodli pri zostavovaní vládnej koalície. Už vtedy sme hovorili konkrétne o tom, ako by sa mal tento problém riešiť. Zároveň sme vedeli, že to musíme riešiť rýchlo, pretože od prvého januára tohto roku sa niektorí občania mohli dostať do situácie, že prídu o slovenské občianstvo. Na tom bola dohoda s SDKÚ a SaS. Bol problém s KDH, ktoré malo iný názor. Preto sme rokovali niekoľko mesiacov, aby sme našli kompromis, ktorý by bol prijateľný aj pre nich.

.kompromisom bolo to, že tí občania, ktorí požiadajú o dvojaké občianstvo, nebudú môcť pracovať v bezpečnostných zložkách?
Áno. KDH malo takú podmienku, aby v niektorých profesiách mohli pracovať výlučne slovenskí občania. Na tom sme sa vedeli dohodnúť. Problém vznikol týždeň-dva pred schôdzou parlamentu, na ktorej sa mal zákon schvaľovať už v druhom a treťom čítaní. To je celý príbeh.

.máte teda ťažké srdce na Matoviča a Procházku, že svoje výhrady neformulovali skôr?
Bol na to dostatočne dlhý čas.

.ale Igor Matovič o tom hovoril už v polovici januára. Nikto s ním však nerokoval.
To nie je pravda, hovorili sme s ním. Neboli to síce oficiálne rokovania, ale ja som s ním v jednom parlamentnom výbore a viackrát sme na túto tému hovorili.

.z tých diskusií vám nebolo jasné, že Matovič za tento zákon nezahlasuje?
Bolo nám jasné, že to bude ťažké. Obyčajní ľudia však boli členmi Poslaneckého klubu SaS. Rokovali sme o tom s Richardom Sulíkom a ten nám povedal, že pracujú na tom, aby títo poslanci zákon podporili. Presnejšie, ak už zaň nezahlasuje Matovič, aby tak urobili aspoň poslanci za Obyčajných ľudí.

.čiže ste sa spoliehali na to, že títo poslanci pod tlakom nakoniec cúvnu?
Spoliehali sme sa na to, že sme sa dohodli na Programovom vyhlásení vlády, za ktoré hlasoval aj pán Matovič.

.v programovom vyhlasení je formulácia, že sa eliminujú negatívne účinky Ficovho protizákona na našich občanov. To je však možné vykladať s istou flexibilitou.  
Konkrétne o tomto zákone sme pri koaličných rokovaniach hovorili veľmi jasne.

.čiže už vtedy ste si presne povedali, že za negatívne účinky považujete to, keď sa každému, kto prijme maďarské občianstvo, odoberie slovenské občianstvo?
Áno.

.s týmto vtedy súhlasilo aj KDH?
Nie. KDH s tým malo problém. Aj preto sme dlho rokovali, ale nakoniec sme sa v koalícii dohodli, že KDH zákon podporí a my zahlasujeme za zákon z ich dielne o obmedzeniach pre ľudí, ktorí pracujú v bezpečnostných zložkách.

.prečo potom taký citlivý zákon nepredložila do parlamentu vláda, ale poslanci?
Tlačil nás čas. Ak sme nechceli, aby mal zákon dopad na ľudí, museli sme ho čo najskôr predložiť do parlamentu. Ani dohoda s KDH nebola ešte v čase predloženia zákona do parlamentu úplne definitívna.

.kedy ste sa s KDH dohodli definitívne?
Až niekedy krátko pred koncom roka.

.stále však nerozumieme, aký kompromis nájdete medzi vami a Obyčajnými ľudmi s Procházkom. Vy vychádzate z toho, aby naši Maďari, ktorí požiadajú o maďarské občianstvo, nestratili slovenské občianstvo. Matovič a Procházka vychádzajú z toho, že strata nášho občianstva by mala Maďarov odrádzať od toho, aby nežiadali o maďarské občianstvo. Kde môžete nájsť kompromis?
Neviem, ale nemyslím si, že nátlakom, zastrašovaním a podobnými metódami by sme mali vplývať na našich občanov. Niektorí ľudia sa tvária, že vedia, ako príslušníci národnostnej menšiny cítia, aké majú problémy a ako by niektoré veci chceli riešiť. Títo ľudia by sa mali prestať na veci pozerať cez prizmu nedôvery.

.kritici tohto zákona z radov koalície však nie sú zaslepení nacionalisti. Nepozerajú sa na našich Maďarov ako na podozrivých za to, že idú žiadať o maďarské občianstvo. Oni chcú, aby dvojaké občianstvo neslúžilo ako nástroj pre Orbána na zasahovanie do slovenských záležitostí. Rozumiete tejto obave?
Samozrejme, rozumiem, len hovorím, že to máme nechať na tých ľudí, ktorých sa to týka. Oni veľmi dobre vedia, čo chcú. Nemyslím si, že rozmýšľajú tak, ako si myslia páni Matovič či Procházka.

.čo si podľa vás obaja poslanci myslia?
Myslia si, že nám oni musia povedať, kam ešte môžeme ísť a kam už nie.

.maďarsko asi udelí volebné právo aj svojim občanom mimo svojho územia. Maďarské politické strany tak asi budú robiť kampaň aj na Slovensku. Je podľa vás v poriadku, aby tu v čase pred našimi voľbami robil mítingy napríklad Jobbik?
Neviem, či by tu tie mítingy boli a neviem ani, ako by sa im dalo zabrániť. Orbán má však ústavnú väčšinu a môže presadiť, že každý Maďar, ktorý príde do Maďarska, dostane volebné právo. Čo s tým urobíme? Oboženieme maďarsko-slovenskú hranicu ostnatým drôtom? Ja však nesúhlasím s tým, aby volebné právo dostávali ľudia, ktorí v danej krajine nežijú a neplatia dane.

.iveta Radičová vidí riešenie v podpísaní medzinárodnej zmluvy s Maďarskom. Slovensko už návrh predložilo Maďarsku, ktoré sa má vyjadriť. Viete niečo viac o tejto zmluve?
To je celkom zaujímavá vec. Prezentuje sa to ako vládny návrh zmluvy, ale keď som sa na to pýtal našich ministrov, hovorili, že tento dokument vo vláde vôbec nebol. Nepoznáme teda presný obsah tejto zmluvy a celý postup sa mi zdá trochu čudný.

.nevyrába si táto koalícia sama jeden problém za druhým?
Problémom je, že tato koalícia robí dôležité a ťažké rozhodnutia, ktoré však nedokáže dobre prezentovať, pretože sú prekryté takýmito témami a nekoncepčnou prácou.

.čí je to problém? Premiérky či kohosi iného?
V koalícii je nás veľa čerstvých politikov, čo je fajn, ale niektorí si ešte celkom neuvedomili zodpovednosť, ktorú majú na pleciach. Niekedy reagujeme zbytočne unáhlene, chaoticky a hovoríme o veciach, o ktorých by sme nemuseli hovoriť. Pomôžem si príkladom. Mali by sme fungovať ako kvalitná európska kuchyňa. Jedlo pripravovať v kuchyni a na stôl ho dávať až hotové.

.premiérka k tomuto chaosu prispieva, alebo sa ho skôr snaží zmierniť?
Nebudem to hodnotiť. Iveta Radičová má ťažkú pozíciu, pretože niektorí členovia koalície reagujú tak, ako som hovoril pred chvíľou. Nezávidím jej.

.vráťme sa k štátnemu občianstvu. Odišli by ste z vlády, ak by sa nenaplnila vaša predstava?
Nikdy sme nehovorili o tom, že by sme odišli z vlády. Chceme nájsť dohodu. Budeme robiť všetko pre to, aby nebol trestaný občan, ktorý si len povie, že keď mi to občianstvo núkajú, tak si ho zoberiem. Nemyslí to nijako zle.

.podľa našich informácií bol za Bélom Bugárom emisár Viktora Orbána a žiadal ho, aby prijal maďarské občianstvo. Výmenou za to sa mali zlepšiť vzťahy medzi Mostom a Fideszom. Bugár to vraj odmietol. Viete o tom niečo?
Neviem o tom a podľa mňa je to veľmi nepravdepodobné. Bugár má v tejto otázke jasný postoj, ktorý už viackrát deklaroval. Môj názor je podobný. Som Maďar, patrím k tomuto národu a nepotrebujem na to maďarský pas, aby mi to bolo jasné.

.vy si de facto myslíte, že ten Orbánov zákon nie je dobrý?
Ja by som na Slovensku za taký zákon nehlasoval.

.tak potom musíte rozumieť tomu, že viacerí Slováci sú z tohto zákona nervózni...
Ja chápem, že sú nervózni. Aj preto sa im snažím vysvetľovať, že občania maďarskej národnosti, ktorí tu žijú, ten zákon nevnímajú tak, ako by možno Orbán chcel, aby ho vnímali. A vôbec tento zákon nevnímajú tak, ako si to myslia niektorí Slováci. Teda ako krok k nejakej iredente a podobne.

.pokladáte motívy, ktoré viedli Fidesz k takémuto zákonu a ktoré ho vedú k udeleniu volebného práva občanom s trvalým pobytom mimo územia Maďarska za nebezpečné pre tento región?
Úprimne vám hovorím, že nie.

.ako si vysvetľujete tie motívy?
Riešia ním svoje domáce problémy.

.aké?
Orbán si takto posilňuje vlasteneckú agendu a vo Fidesze si zrejme zrátali aj to, že najviac hlasov od Maďarov mimo Maďarska by vo voľbách dostali práve oni. Nevnímam to však tak, že by to bolo nebezpečné pre región. Akurát hovorím, že keby som bol občan Maďarskej republiky, tak by mi to vadilo. Keď som hovoril o empatii, tak som myslel nielen na Slovensko, ale aj na Maďarsko. Vidíte, čo je nakoniec výsledkom jednostranného prijatia takéhoto zákona. Len nervozita, hádky a všetko si nakoniec odnesú ľudia.

.dá sa povedať, že Orbán vlastne poškodil našich Maďarov?
Dostal nás do situácie, že obyčajný človek, ktorý o takýchto veciach doteraz ani nerozmýšľal, je zrazu pod tlakom. My sme boli proti tomuto zákonu už vtedy, keď sa prijímal v Budapešti. Vedeli sme, že to vyvolá vášne.

.čo si myslíte o tom, že predseda SMK József Berényi požiadal o maďarské občianstvo?
V takejto situácii, keď môže stratiť slovenské občianstvo, to považujem trochu za hazard voči tým, ktorých reprezentuje.

.neškodí vám medzi voličmi takýto chladný až kritický postoj k tomuto Orbánovmu zákonu?
Voliči, ktorí nás volili, to vnímajú podobne ako my. Nemyslím si, že budú húfne žiadať o maďarské občianstvo. Na druhej strane, väčšina z nich by nerada videla, aby Slovenská republika pre ten zákon odoberala svojim občanom maďarskej národnosti občianstvo.

.prečo má Fidesz oveľa bližšie k SMK ako k Mostu?
To sa opýtajte politikov Fideszu. My sme pripravení na spoluprácu, ale nie sme ochotní prijať podriadenú rolu. Partnerský vzťah budeme vždy vítať. Zatiaľ je na tej druhej strane skôr odmietanie. My to berieme na vedomie.

.nie je to tak, že Fidesz vám nikdy neodpustí, že ste založili maďarsko-slovenskú stranu?
Ja by som oddelil Fidesz a maďarskú vládu. Maďarská vláda by mala tieto vzťahy pestovať, pretože je to aj v ich záujme.

.politici Fideszu však vnímajú takéto zmiešané slovensko-maďarské projekty ako krok k asimilácii. To nám potvrdili viacerí maďarskí novinári, s ktorými sme sa o tom rozprávali.
Ale aby nedochádzalo k asimilácii, je jednoznačne aj náš záujem. My si chceme našu identitu udržať a podporovať. Takto by sa na to mali pozerať aj Slováci, keďže sa tak môžeme navzájom obohacovať. Nemyslím si, že založenie strany Most je krokom k asimilácii. My robíme všetko preto, aby sme odstránili nevraživosť, ktorá tu občas existuje. Práve strach, ktorý z nej vyplýva, prispieva k nevraživosti.

.teraz organizujete masívnu kampaň, aby sa Maďari v sčítaní ľudu prihlásili k maďarskej národnosti. Prečo treba Maďarov motivovať kampaňou, aby sa prihlásili za Maďarov?
Pretože žijú v prostredí, kde z mnohých strán počúvajú, že pre nich je dôležité uplatnenie sa v spoločnosti, keď napríklad dajú deti do slovenskej školy. Vnucuje sa im, že tak budú mať jednoduchší život.

.v ktorých oblastiach dávajú maďarskí rodičia najviac deti do slovenských škôl?
Je to individuálne, ale najvypuklejšie to je tam, kde je pomer Maďarov najnižší.

.prejdime k téme, ktorá veľmi negatívne poznačila imidž vašej strany. V kuloároch sa má takmer za isté, že Dobroslava Trnku volili za staronového šéfa prokuratúry viacerí poslanci Mostu.  Je to tak?
My sme sa dohodli na voľbe pána Čentéša a z našej strany nebol nijaký dôvod, aby sme dohodu nedodržali.

.ste si stopercentne istý, že ani jeden z vašich poslancov nehlasoval za Trnku?
Môžem vyhlásiť toľko, že poslanci Mostu nehlasovali za pána Trnku.

.odkiaľ sa berie to podozrenie?
Jednoducho sa vymysleli teórie a tie sa pustili do obehu. Pre nás platí, že keď sa na niečom dohodneme, tak podľa toho hlasujeme.

.my vôbec netvrdíme, že by sa tak udialo s vôľou Mostu. Skôr je podozrenie, že niektorí ľudia hlasovali za Trnku z individuálnych dôvodov. Môžete to vylúčiť?
Nepoznám u nás ľudí, ktorí by mali akýkoľvek dôvod hlasovať za Trnku. My sme po hlasovaní nepúšťali do éteru žiadne teórie. Ale niektorí ich púšťali a samozrejme, takto vznikli všelijaké fámy. Napríklad sa podsúvalo, že košický Most išiel do koalície so Smerom, a preto sme mali dôvod hlasovať za Trnku. To tak jednoducho nie je.

.v deň voľby, keď sa pán Trnka chystal na oslavu svojho očakávaného víťazstva, uňho vraj sedel starosta Dolného Baru, ktorý je blízky Bugárovi a Mostu...
O tom naozaj nič neviem.

.čo si myslíte o Dobroslavovi Trnkovi?
Priznám sa, nijako intenzívne som ho nevnímal, žil som si svoj život ako podnikateľ. Pre nás je veľmi citlivá kauza pani Malinovej-Žákovej, kde išlo o prevalcovanie bezbranného človeka štátnou mocou. Neviem si preto predstaviť, že by pán Trnka mohol ďalej zastávať doterajšiu funkciu. Je tam potrebný nový človek.

.v Moste momentálne nevládne najlepšia atmosféra. Veľmi sa zhoršil vzťah Bélu Bugára so Zsoltom Simonom, dokonca Bugár pred časom Simonovi hrozil, že ho odvolá z ministerskej funkcie. Prečo je tam také napätie?
Nechcem robiť v tomto arbitra, nemyslím si, že tie vzťahy by boli natoľko naštrbené. Vôbec nikdy nepadlo, že by mal byť pán Simon odvolaný, to sa šírilo cez médiá, vnútri Mostu bol však úplne iný stav.

.aký?
Iný. Samozrejme, boli názorové rozdiely na určité veci, ale to je normálna vec.

.aké názorové rozdiely?
Boli spory, ako u poľnohospodárov riešiť veľké dobytčie jednotky a podobne.

.to nám chcete povedať, že hlavný spor medzi Bugárom a Simonom je v pohľade na dobytčie jednotky?
Nie, to bol len príklad sporu, aký sa môže vyskytnúť. Aj za Bélom Bugárom chodia ľudia z agrorezortu, ktorí majú svoje každodenné problémy, a tie si pýtajú politické riešenia.

.nebol ten hlavný problém v prerozdeľovaní pozícií v agrorezorte?
Simon nechcel za staronového šéfa Pozemkového fondu Františka Hideghétyho, ktorého pretláčal Bugár. Hideghétyho napadli médiá.

.ide však o to, že Simon ho vyslovene nechcel.
To nie je tak, že by ho nechcel.

.tvrdíte, že ho tam chcel?
Nevyjadril sa tak, že by ho nebol ochotný vymenovať. Jeho postoj sa zmenil až pod tým mediálnym tlakom.

.nie je problém v tom, že Simon je príliš nezávislý od Bugára a sám si obsadzuje miesta pod svojou gesciou?
Nie. Simon je už druhýkrát ministrom, má na rôzne veci jednoznačný názor, ktorý si presadzuje a predseda strany niekedy ten názor nezdieľa .

.teda dvaja silní kohúti, ktorí sa neznesú?
Autorita, ktorú má predseda, je niekde inde.

.asi tým myslíte, že je vyššia.
Samozrejme.

.ste sedem mesiacov v najvyššej politike. Ste sklamaný z toho, čo sa tam deje?
Starí harcovníci vrátane Bélu Bugára hovoria, že v takejto komplikovanej koalícii ešte neboli. A ja som ako nováčik hneď do tohto vhupol. Sklamaný nie som, akurát je to veľmi vyčerpávajúce. Nevedel som si predstaviť, že to bude také náročné.

.prieskumy nenaznačujú, že by SMK padala a jej voliči sa presúvali k vám. Vyzerá to, že to bude medzi vami opäť bratovražedný boj.
Most-Híd nevznikol prioritne preto, aby do neho vstupovali členovia SMK. Ten, kto si myslel, že SMK po neúspechu v posledných parlamentných voľbách vyfučí ako balón, tú stranu nepozná. V SMK sú ľudia, ktorí dvadsať rokov robia politiku vo svojich regiónoch, ovplyvňujú miestnych, tá strana má, jednoducho, svoju tradíciu.

.iste, SMK bude mať vždy svoje tvrdé jadro, ale mnohí asi aj u vás čakali, že časť Maďarov sa presunie k Mostu, ktorý je teraz omnoho viditeľnejší a hovorí v mene celej maďarskej komunity.
Lenže Most vznikol len pred necelými dvoma rokmi. Kto si myslel, že voliči SMK sa len tak rozpŕchnu, nepozná mentalitu miestnych štruktúr a ich zázemia najmä v menších obciach. Keď sa Mostu bude dariť riešiť aj menšinové otázky, nemáme sa čoho obávať.

.vy ste z titulu vašej pozície styčným dôstojníkom medzi Mostom a štyrmi poslancami OKS. Aké je to s nimi?
(Úsmev.) Treba veľa komunikovať.

.oKS malo po voľbách pocit, že je vytlačené na okraj. Aká je teraz atmosféra?
Je korektná. Vážim si pánov z OKS aj ich postoje. Musíme však riešiť veci, ktoré majú zásadný, a nie nepodstatný charakter. Slovenský pravicový volič aj náš „mosťácky" sú citliví na to, či riešime podstatné veci.

.v každom prípade však OKS nemá pocit, že by bola dostatočne vtiahnutá do vládnutia.
Ako ste počuli na príklade bilaterálnej zmluvy o dvojakom občianstve, podobné pocity má občas aj vedenie Mostu. (Smiech.)

.prečo ste sa dosiaľ nedopracovali k tomu, aby sa s OKS rokovalo so samostatnou entitou?
Ale to riešime. Pred koaličnou aj po koaličnej rade sa spolu rozprávame o dôležitých témach. Túto koalíciu však tvoria štyri strany a v parlamente štyri kluby, pre mňa je podstatné, aby som nachádzal zhodu v rámci nášho klubu.

.ktorých troch slovenských politikov si najviac vážite?
(Dlhé ticho.) Pre mňa má veľkú váhu slovo Pavla Hrušovského, i keď nie vždy s ním musím súhlasiť. Na koaličných radách vnímam ako veľkého politika a profesionála Mikuláša Dzurindu, od neho sa dá veľa naučiť.

.a tretí?
(Smiech.) Dali ste mi veľmi ťažkú otázku.

.niektorí hovoria, že pri moci nie je prvá Radičovej, ale tretia Dzurindova vláda. Je to tak?
Nevnímam to takto. Neviem posúdiť, aký vplyv má Dzurinda v pozadí. V každom prípade platí, že premiérka má ťažkú pozíciu, oproti nej totiž stojí mimoriadne silná opozícia a vládne s podporou koalície, ktorá ešte stále hľadá optimálny model fungovania. Ako som už spomínal, nezávidím jej.


László Solymos/
Narodil sa v roku 1968 v Bratislave. Vyštudoval Strojnícku fakultu SVŠT v Bratislave.  Bol predsedom okresnej organizácie SMK v Bratislave. V roku 2010 bol zvolený do NR SR za Most-Híd. Je predsedom poslaneckého klubu tejto strany.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite