Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Moby ďalšou hviezdou festivalu Pohoda

.peter Bálik .časopis .hudba

Kolekciu tohtoročných hviezd Pohody doplní americký spevák a skladateľ Moby.

Newyorčan si svojím koncertom na festivale odbije svoju slovenskú premiéru. Na Pohode vystúpi už vo štvrtok, v nultý deň festivalu. Najúspešnejšie obdobie prežil na prelome deväťdesiatych rokov a nového tisícročia, keď vydal dva super úspešné albumy Play (1999) a 18 (2002), z ktorých vypadlo veľké množstvo hitov, ako napríklad Why Does My Heart Feel So Bad?, Porcelain, Honey alebo We Are All Made Of Stars.
Moby je zvukový kúzelník, ktorý je schopný z rôznych samplov vytvoriť nádherné tanečné veci. To, čo mnohí považujú za odpad, sa v Mobyho rukách mení na zlato.
Keď pracoval na albume Play, použil niekoľko motívov zo zvukovej knižnice Alana Lomaxa, ktorý nahrával starých folkáčov a bluesmanov.  
Moby pôvodne začínal ako punker, no neskôr sa stal dídžejom. Začiatkom 90. rokov sa presadil hneď prvým singom Go z debutového albumu Moby. Do širokého povedomia sa zapísal čisto elektronickou platňou Everything Is Wrong. Tá vznikla v spolupráci s renomovanou značkou Mute. O tri roky fanúšikov šokoval odvážnou, no komerčnej neúspešnou platňou Animal Rights (1998), na ktorej odhalil svoje punkové a hardcorové korene.
Po úspechu s Play a 18 nasledujúce desaťročie už také silné nemal, no kritici stále vyzdvihujú originalitu jeho platní. Popri nahrávaniu albumov sa venuje dídžejingu, remixovaniu trackov iných umelcov, skladaním filmových soundtrackov, výrobe reklamných zneliek alebo tvorbe hudby k videohrám.
Mobyho prítomnosť na Pohode, ktorá sa tento rok bude konať v dňoch 7. až 9. júla opäť na trenčianskom letisku, spolu s ostatnými potvrdenými ťahákmi festivalu ako Public Image Ltd., Portishead alebo Beirut sľubuje veľmi silný ročník, možno najsilnejší v jej histórii. Agentúra Pohoda v piatok zverejnila ďalšie mená – islandskú elektropopovú skupinu FM Belfast, poľskú klezmer partiu Kroke, austrálsko-americkú crossoverovú kapelu The Death Set, netradičnú americkú speváčku Jessie Evans, anglický džezrockový projekt Get the Blessing, kde hrajú dvaja členovia koncertnej zostavy Portishead. Ďalšie mená pribudnú v najbližších týždňoch.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite