Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Peciho Uherčíka

.peter Bálik .časopis .hudba

Deep Purple: 24 Carat Purple

Deep Purple: 24 Carat Purple EMI
Ťažko vyberať, určite nejaký z obdobia, keď som hudbu začal vnímať, teda od éry sixties až po kvalitné hard & heavy, ale aj punkové skupiny sedemdesiatych a osemdesiatych  rokov. Ale dám 24 Carat od Deep Purple. Môže sa zdať čudné, že som sa rozhodol práve pre kompilačný album z roku 1975.
Pre mňa je tá platňa výnimočná tým, že to bol môj prvý originálny západný vinyl. Navyše som ju dostal do daru od rodičov, úplne novú a voňavú. No a, samozrejme, aj pre jej hudobný obsah.
V čase na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, keď som už chodil na gymnázium, sa rodičim podarilo absolvovať krátku návštevu Viedne výletnou loďou Raketa. Boľševik sa nebál, že by emigrovali, veď podmienkou bolo nebrať deti, ktoré ich počkajú v socialistickej vlasti. Mňa aj mladšieho brata Martina mali rodičia naozaj radi.
Dodnes mám tento album starostlivo odložený. Občas si ho, samozrejme, pustím, dokonca aj prenosku na gramofóne som vymenil. Nadčasová je podľa mňa väčšina z diela Deep Purple, najmä veci nahraté v klasickej zostave Blackmore, Gillan, Lord, Glover, Paice. Zvuk nevynímajúc, má v tom prsty (a uši) istý Martin Birch.
Zoberte si napríklad ich dôležitý album Deep Purple in Rock. Jen na ňom aj vynikajúca vec Speed King, ktorá sa nachádza aj na 24 Carat. Deep Purple In Rock som mal od môjho bratranca Iva z Astrovej ulice nahratý na lampovom magnetofóne Sonet Duo. Ten dokázal, v polohe potenciometer hlasitosti doprava, už aj tak pekelný zvuk ešte trochu excitovať. No a excitovaný som zvykol byť popri počúvaní aj ja. Chytil som elektrickú gitaru, osolil zosilňovač, čoho dôsledkom bývalo aj trasenie garniží v izbe. It´s only Rock & Roll!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite