Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Fialová: Adrenalínová herečka

.eva Čobejová .časopis .profil

Zuzana Fialová leží v moskovskej nemocnici, oprašuje ruštinu a občas komunikuje s novinármi o svojom zranení, ktoré utrpela pri samovražednom atentáte na letisku Domodedovo.

Možno sa zdá zbytočné písať profil Zuzany Fialovej. Zdá sa, že o nej vieme všetko, no predsa skúsme o nej napísať niečo práve teraz, keď leží v Moskve na jednotke intenzívnej starostlivosti a odmieta užívať lieky, ktoré by jej pomohli zvládnuť šok z teroristického výbuchu na letisku. Zuzana Fialová to určite zvládne aj bez chemických preparátov, je to silný jedinec s dobrodružnou povahou a obrovskou energiou, ktoré zdedila zrejme po svojom otcovi, známom horolezcovi. Dokonca aj v tejto ťažkej situácii dokáže presne analyzovať situáciu a nerobiť zo seba zbytočnú hrdinku. Redakcii Plus 1 deň poslala aj takúto sms správu: „Nechcem byť po vzore teroru ten, kto tú hrôzu šíri ďalej. Ani v slovách. Úlohou terorizmu je rozsievať strach.“
Zuzana Fialová (36) je skúmaniahodný objekt. Ak ste si ju raz a navždy zaradili do priečinku s názvom „Televízne celebrity a šoubiznis“, tak ste zjavne dlho neboli v  v divadle. A nevideli ste, ako táto herečka v čase, keď ju do rôznych televíznych šou a seriálov obsadzovali všetky tri slovenské plnoformátové televízie, zvládala naštudovať náročné divadelné úlohy napríklad v Anne Kareninovej či vo Faustovi.
Ak ju človek pozná len z divadelných dosiek, ako herečku so sústredeným divadelným prejavom, tak prežije menší šok, keď ju zrazu vidí v televízii ako uvoľnenú šoumenku a neriadenú strelu, ktorá robí občas aj to, čo režisér nechce.

.zbohom, divadlo
Fialová vyštudovala Konzervatórium a potom herectvo na VŠMU. Hneď po škole sa stala členkou Činohry SND. Rýchly úspech a bohémsky život ju doviedli k drogám, v ktorých sa motala – podľa vlastných slov – asi rok. Napriek mladíckym úletom sa v SND vyprofilovala na jednu z kľúčových ľudí svojej hereckej generácie. Hrala takmer v každej hre, kde sa žiadala šarmantná žena, no nie éterická či detsky krehká, skôr výrazný a silný ženský typ.
Keď sa aj na Slovensku zrodil televízny šoubiznis, Fialová preukázala dostatok talentu aj v tejto oblasti. Nepatrila k hercom, ktorí sa rozhodli venovať naplno iba divadlu, ako Robert Roth či Ingid Timková.  V televíziách nielen hrala, ale aj tancovala, moderovala a zabávala národ, samozrejme, za oveľa väčšie peniaze. No divadlo neopustila ihneď. Dlho zvládala oba druhy kariéry – excelovala v Troch sestrách, vo Valčíku náhody, v Anne Kareninovej, a pritom putovala z jednej zábavnej šou do druhej. V tom sú si blízki práve s Ľubošom Kostelným, ktorý hereckú dilemu riešil podobne, nevzdal sa ani jedného. Fialová išla nadoraz, aby mohla fungovať v divadle aj v televíziách, až kým si raz nezabudla zapísať termín predstavenia a namiesto hrania v divadle lyžovala vo Vrátnej. Dostala v divadle pokutu, škodoradostne si ju vychutnali všetci neprajníci a vtedy rezignovala. Po devätnástich rokoch v SND dala výpoveď. „Vážim si hereckú profesiu, ale tá sa nedá vykonávať bez nadšenia, a to mi v poslednom čase chýbalo,“ povedala na okraj.
Aj po výpovedi v SND tu účinkuje ako hosť. Patrí medzi kľúčové postavy v náročnom predstavení Faust I.II. Možno ju stále vidieť v Troch sestrách aj v Anne Kareninovej. Nedávno sa vo videorozhovore pre .týždeň priznala, že na divadlo stále myslí, komunikuje s režisérmi a uvažuje o tom, čo by si ešte chcela zahrať. Hovorila o Dostojevského Idiotovi či Madame Bovaryovej. O jej láske k divadlu svedčí aj to, že sa do Moskvy v tieto mrazivé januárové dni vybrala najmä kvôli ruskému divadlu, ktoré tam hodlala spolu s kolegom Kostelným navštíviť.
Dostala aj viacero filmových úloh (Medvídek, Jahodové víno, Obsluhoval som anglického kráľa, Tango s komármi, Bratislavafilm), ale zatiaľ ani jedna naplno nevyužila jej talent. V priebehu roka 2011 by mal mať premiéru český film Lidice, kde hrá Zuzana Fialová jednu z hlavných postáv.

.zbohom seriál
Fialová sama o sebe hovorí, že má neustálu potrebu hľadať a skúšať nové veci. Ukázalo sa to aj pri seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. Hoci mala byť dlhodobo hlavnou hviezdou seriálu, čoskoro ju tá práca zunovala. „Zo stereotypu mám hrôzu. Aj keď mi je dobre, nedokážem sa v tom zakukliť a vydržať až do smrti,“ vysvetlila odchod zo seriálu. Potom už išla len do časovo ohraničených projektov, ako bolo Keby bolo keby v TV JOJ či detektívny seriál v STV Kriminálka Staré Mesto, ktorý sama iniciovala a bola aj autorkou námetu.
Fialová nemá vždy všetko dopredu premyslené, často koná emotívne a impulzívne. Ale má čosi ako zdravý sedliacky rozum a dôveruje vlastnému úsudku. Nemá preto strach ísť do konfliktu, ani vyvinúť aktivizmus, ak je presvedčená, že niečo treba urobiť. Priznáva, že túži po tom, aby ju všetci mali radi, ale potom pokojne príde škrtať Fica, zhodí vo videoklipe ľavicu či obviní Nižňanského STV z rozkrádania a prania špinavých peňazí.
Nie je to klasická distingvovaná dáma, ktorá sa na svet pozerá z umeleckého Parnasu, skôr adrenalínový dobrodruh, ktorý sa hlavou vrhá do všetkého, čo sľubuje niečo nové a vzrušujúce. Nie vždy výsledok dopadne tak, ako by chcela, ale keď to vyjde, tak to stojí za to.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite