Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Máme niekoľko rovnakých zápalných šnúr, z ktorých každá zhorí presne za minútu. Šnúra však nehorí celý čas rovnako rýchlo. Nejaký úsek môže, napríklad, zhorieť za päť sekúnd, inému, rovnako dlhému kúsku, to môže trvať, povedzme, sedemnásť sekúnd. Ako sa dá pomocou takýchto šnúr a zapaľovača odmerať presne trištvrte minúty?

.odpoveď
Keby horeli šnúry stále rovnako rýchlo, stačilo by si odmerať tri štvrtiny dĺžky (napríklad dvojnásobným preložením šnúry) a nechať zhorieť túto dĺžku. Nerovnomerné horenie túto možnosť likviduje, a preto musíme nájsť nejaký trik, ktorý nám dovolí merať intervaly kratšie ako minúta.
Základný vtip spočíva v zapálení šnúry naraz z obidvoch strán. Kde a za ako dlho sa horiace konce stretnú? Kde, to dopredu povedať nevieme, ale je jasné, že sa to stane po pol minúte (premyslite si, že je to naozaj tak).
Trištvrte minúty odmeriame dvojnásobným použitím tohto triku. Vezmeme dve šnúry, jednu zapálime z dvoch strán a druhú len z jednej strany. Keď sa horiace konce prvej šnúry stretnú (to sa stane po pol minúte), zapálime druhý koniec druhej šnúry.
Keby sme to neurobili, druhá šnúra by dohorela po ďalšej polminúte. Keď to urobíme, horiace konce sa na tejto šnúre stretnú po uplynutí polovice z tejto polminúty (argument je rovnaký ako predtým, takže teraz si to už premýšľať nepotrebujete). Polovica z polminúty je štvrť minúty, a táto štvrťminúta nasleduje hneď po prvej polminúte, takže horiace konce sa na druhej šnúre stretnú po uplynutí trištvrte minúty od zapálenia jej prvého konca. Hotovo.

.otázka na tento týždeň
Ako vlastne tlmí tlmič pištole zvuk výstrelu?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite