Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samocenzúra už funguje

.martin Hanus .časopis .téma

Rozhovor s maďarským novinárom Zsoltom Bogárom o novom mediálnom zákone.

.čo sa pre novinárov  za Orbána v praxi  naozaj zmenilo? Politici predsa tlačili najmä na verejnoprávne médiá aj predtým…
Iste, politici chcú mať vždy vplyv na verejnoprávne mediá, to je už súčasť normálneho politického boja. Zmena vlády vždy spôsobuje veľké existenčné obavy a dochádza k výmenám intendantov. Teraz sa k tomu pridal mediálny zákon, ktorý stanovuje vypracovanie nového verejnoprávneho kódexu. Ten upraví, ako majú novinári v týchto médiách pracovať. Kódex ešte nie je hotový, takže je tu veľa neistoty.

.aký bude podľa vás skutočný vplyv mediálneho zákona?
K implementácii ešte len dôjde. Zákon sa zrejme pozmení, Orbán totiž včera (minulú stredu – pozn. red.) pripustil, že zmení všetko, čo navrhne Európska komisia. Represívne opatrenia sme zatiaľ nezažili, tie vlastne ani nie sú potrebné, pretože každý vie, ako sa má správať. Príkladov samocenzúry je však mnoho: napríklad sa do vysielania nedostal rozhovor s istým aktivistom za ľudské práva, ktorý sa v deň ľudských práv kriticky vyjadril o mediálnom zákone. Novinár ho však zastavil a rozhovor prerušil.

.niektorí maďarskí novinári napriek svojmu kritickému postoju k tomuto zákonu tvrdia, že v praxi nebude nástrojom cenzúry. Nakoľko je reálne nebezpečný?
Ak sa zákon zásadne zmenení, existuje v princípe nebezpečenstvo, že budú naplno využité všetky jeho body. Domnievam sa však, že v dôsledku mohutných medzinárodných aj domácich protestov tu bude snaha implementovať ho v rozumnej miere. Istotne však bude aj nemálo sporných prípadov. Momentálne sa rozhoduje o pridelení asi 40 regionálnych rozhlasových frekvencií. Niektoré pravicové rádiá už frekvencie dostali. Ľavicovému Klubradio však nový mediálny úrad nechce priznať novú frekvenciu, ktorú získalo v súťaži v apríli minulého roku. Úrad však výsledky súťaže anuloval. Má na to právo, ale kritériá rozhodovania sú napísané veľmi vágne. Môže sa teda stať, že pravičiari takto získajú nové frekvencie najmä na vidieku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite