Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Robíme si to sami

.peter Bálik .časopis .hudba

O bratislavskej skupine Hex sa vždy hovorilo ako bezstarostných chalanoch, ktorí svoj pozitívny pohľad na svet dávali aj do pesničiek. Ich nový album Ty a ja však hovorí, že aj ich nakoniec dohnala kríza stredného veku.

.hex funguje už dvadsať rokov. Ste v strednom veku, máte deti. Aké to je, nahrať album dnes v porovnaní s tým, keď ste začínali?
Ďuďo (gitarista a spevák Hexu): Dnes je ťažšie niečo zo seba vydolovať.
Yxo (basgitarista Hexu): Chceme sa posúvať ďalej, ale naše harmónie už nikdy nebudú iné. Keď si zoberieš Brucea Springsteena alebo U2, tak oni pracujú viac-menej s tými istými skladateľskými postupmi. Ide len o to, ako nové pesničky zvukovo obohatíš. Rozdiel je aj v tom, že prvý album sme nahrali v obrovskom štúdiu, teraz si albumy nahrávame sami.
Ďuďo: Naša hudba mala vtedy kúzlo okamihu. Nahrali sme pesničky, ktoré sme dva roky hrávali na koncertoch. Posledný album sme robili dva roky a trochu sme sa v ňom stratili. Už sme ani nevedeli, čo je dobré a čo zlé. Yxa napadlo, či by nám s tým nepomohol Marek Rakovický, ktorý ho nakoniec zmixoval.

.albumy Hexu doteraz vychádzali vo veľkých vydavateľstvách, ale najnovší už ste vydali sami. Prečo?
Yxo: Zistili sme, že už máme také veľké skúsenosti, že si to môžeme robiť sami. Vydať album dnes nie je zložité. Veľké vydavateľstvá sú dnes len zbytočným medzistupienkom. Aj CD už dnes nie sú na to, aby sa predávali. Je to mŕtva vec. Skôr slúžia ako merchandise na koncertoch.

.nie je to škoda, že album, ktorý bol v minulosti tou najpodstatnejšou vecou, je dnes iba suvenír?
Ďuďo: Ale hudba žije ďalej. Počúva sa, sťahuje sa, ľudia chodia na koncerty. Len zaniká škatuľka s obalom.

.vnímate nový album ako celok alebo len ako súbor pesničiek?
Ďuďo: Albumy Hexu boli vždy skôr kolekcie pesničiek, z ktorých sa niektoré vypichli a tie sme hrávali na koncertoch. Mám pocit, že tento album drží pohromade a dá sa počúvať od začiatku do konca.
Yxo: Chceli by sme z neho urobiť aj vinyl. Vonku je to už bežné a aj u nás sa platne začínajú prebúdzať. Bude to niečo ako zberateľský kúsok pre kamarátov a najväčších fanúšikov.

.beriete vašu novonadobudnutú slobodu ako nový začiatok pre kapelu?
Yxo: Ani nie. Aj vtedy sme si robili 80 percent roboty sami.  S Universalom sme mali dobré vzťahy, ale rozhodli sme sa ísť vlastnou cestou. Začali sme sa správať ako kapitalisti (smiech).

.jedným mottom nového albumu je kríza stredného veku, rozchody a dokonca aj myšlienky na samovraždu.
Ďuďo: Fefe (pozn. red. gitarista Hexu) je romantický textár. Keby mu nikto nič nepovedal, tak by napísal kolekciu dvanástich zamilovaných piesní. Je tam pieseň Odvaha, ktorá bola taká romantická, o mesiaci, slnku a hviezdach. Chcel som, aby napísal niečo o životnom pocite spojenom so slobodou a odvahou. Z obyčajnej pesničky o láske sa stalo niečo úplne iné. A to je dobre.

.ďuďo, ty si na novom albume spoluautorom všetkých pesničiek, no na predchádzajúcom si napísal len zopár vecí. V čom bol problém?
Mal som krízu, nešla mi karta.

.mal si problémy v živote?
Hej, ale už je všetko v poriadku.

.hex je kapelou veselých, slnečných pesničiek.
Ďuďo: Hej, ale na tomto albume je ten pocit narušený. Napríklad mojej žene sa páči, pretože je iný. Môj kamarát bol z neho najprv naštvaný, ale pustil si ho viackrát a dnes je nadšený.
Yxo: Ja som veselý človek, snažím sa pozerať na svet optimisticky. Možno na poslednom albume nie sú také hity. Nedávno som si ho pustil, otvoril som si fľašu vína a bol som spokojný. Na predošlých albumoch sa mi vždy nepáčilo zopár piesní, ale na tejto sa mi nepáči iba jedna! (Smiech.)

.kde sa vzal ten elektropop, ktorý na predošlých albumoch nebol?
Yxo: Sme kapela, ktorá chce vždy vyskúšať niečo iné. My sme si toho už veľa preskákali. Mali sme obdobie, keď sme vôbec nenahrávali, ale len koncertovali.

.to bolo kedy?
Yxo: V prvej polovici 90. rokov. Najprv sme boli nezávislou kapelou, potom jemne strednoprúdovou. Potom prišiel dancefloor a všetky gitarové kapely šli do hrobu. Zrušili nám zmluvu vo vydavateľstve. Na chvíľu sa mi zrútil svet, pretože som chcel byť len muzikantom. Vtedy sme nahrali pesničku Vetroň. Chytila sa. Za nasledujúci album Ultrapop sme potom dostali cenu za album roka. Raz si hore, raz dole. A hlavne dnes nám už nemôže nikto vypovedať zmluvu! (Smiech.)

.hex je jednou z mála slovenských kapiel, ktorá hrá na nezávislých festivaloch, ale zároveň ju hrajú aj komerčné rádiá. Kam patríte?
Yxo: Život ukazuje, že sme niekde na pomedzí. Hrajú nás komerčné rádiá, ale aj Radio_FM. Ľudsky sa cítim súčasťou komunity Radia_FM.  Mám tam priateľov, mám rád kapely, ktoré tam hrajú. Nás hrajú komerčné rádiá, ale dostať tam novú pesničku je čoraz ťažšie. Našťastie, dnes sú už aj iné kanály, ako ponúknuť hudbu ľuďom. Keď tvoj klip uvidí stotisíc ľudí na You Tube, ozve sa promotér a máš plné sály. Aj vonku je to hlavne o koncertovaní.  Okrem toho netreba zabúdať, že máme slobodu, a to je predsa najdôležitejšie.
Ďuďo: Ale nie všetko na komerčnej scéne je zlé. Zoberte si napríklad Janu Kirschner. Tá bola kedysi "žienka domáca", ale teraz urobila nádhernú nekomerčnú platňu. Ona si cestu k náročnejšiemu poslucháčovi našla z opačnej strany.
Yxo: Keď v Anglicku vznikne kapela a hrá dobré pesničky, tak z toho vznikne miestny Elán. Ale nehrá hudbu ako náš Elán. V tom je ten rozdiel.

.jednou z piesní, ktorá sa nám príliš nepáči, je Nekonečný príbeh, ktorú ste nahrali s Čechomorom. Nie je to trochu kalkul, vyrobiť akýsi spoločný česko-slovenský hit?
Yxo: No, možno máš pravdu. Som trochu taktik. Ale Čechomor sú naši kamaráti, s ktorými sme sa spriatelili na festivale Žákovic Open. Inak by sme ich neoslovili. Chceli sme, aby aj iní ľudia spoznali Hex. Na jednej strane to bol marketingový ťah, ale nemusíme sa zaň hanbiť. Je to popmusic!

.a v prípade rapera Veca, ktorý je tiež hosťom na novom albume?
Yxo: V lete sme sa s ním opili na jednej akcii. (Smiech). Ďuďo s Tomášom Slobodom spravili pesničku, kde sa rapuje a mne napadlo, že by sme mohli zavolať Veca. Bolo fasa, že prišiel. Je z iného sveta. Minule mi volal, že či už to vyšlo, kedy mu to donesiem. No zajtra, odpovedal som. A on, že teraz ma s tým neotravuj, ja ti o týždeň zavolám! (Smiech). Zatiaľ sa neozval. Mám rád ľudí, ktorí sú rovnakí na pódiu aj v živote. Taký je Vec alebo Koňyk zo Zóny A.

.ako je to s tým koksom a trávou v pesničke...
Ďuďo: Treba to brať ako básnickú hyperbolu. Slová slúžia na podmaľovanie atmosféry. My sme vyrástli na alkohole, drogy nás obišli, lebo veľa kamarátov tu ich vinou už nie je. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite