Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nevytunelujem rozhlas

.eva Čobejová .časopis .médiá

Anna Sámelová viedla spravodajstvo v Slovenskom rozhlase, teraz vedie spravodajstvo verejnoprávnej televízie.

.aké je podľa vás teraz spravodajstvo STV?
Dynamika, často aktuálnosť, odvaha hľadať a nastoľovať témy, sebavedomie, charizma. Predovšetkým mu však chýba vážnosť v očiach verejnosti. STV, a s ňou aj jej spravodajstvo, je značka, ktorá degraduje už niekoľko rokov. Je trápne, keď s redaktorom televízie verejnej služby nevstúpi do miestnosti rešpekt.

.máte zatiaľ dočasný mandát, čo sa dá zmeniť rýchlo, aby už v krátkom čase diváci zaregistrovali zmenu?
Spravodajstvo je živý organizmus –- všetky jeho vonkajšie prejavy, ktoré vidíme na televíznej obrazovke,  sú prirodzeným a zákonitým dôsledkom stavu jeho vnútra. Preto mojou prvou a základnou úlohou je zistiť, aké sú vnútorné procesy prípravy, výroby a vysielania televízneho spravodajstva, analyzovať ich a rozhodnúť, ako ďalej. Všetko, čo je racionálne, efektívne a zdravé, sa stane základom našej tímovej spolupráce a to nezdravé bude predmetom reformy. Tá je však záležitosťou dlhodobej stratégie riadneho, nie dočasného  manažmentu. Svojmu nástupcovi mienim odovzdať aspoň základnú analýzu súčasného stavu v spravodajstve STV.

.zrejme bude potrebné získať do spravodajstva aj nových ľudí. Nebude „vytunelovaný“ rozhlas?
Budem pracovať s tímom, ktorý v spravodajstve STV je. Nepoznám svojich „televizákov“ ani ľudsky, ani odborne. A iba z výstupov na televíznej obrazovke sa nedá zistiť ich profesionálny potenciál. Pracovali za istých okolností, v konkrétnom logistickom a organizačnom zázemí, podľa nejakých písaných a nepísaných kritérií. Za tých pár dní, čo som v televízii, iba postupne odkrývam sieť výrobnej a vysielacej reality. A personálny „tunel“ v rozhlase naozaj nehrozí. Nie je predsa riešením potopiť jedno, aby sme získali druhé. Spravodajský tím Slovenského rozhlasu považujem za svoje dieťa, ktorému sa práve začína dariť. Neurobím nič, čo by mu zabránilo v úspešnom kariérnom raste.

.sú ľudia v televízii po odchode Štefana Nižňanského motivovaní robiť lepšie vysielanie, alebo je tam skôr apatia?
Zatiaľ v tíme cítim skôr obavy a neistotu, než výraznú motiváciu čokoľvek meniť. Ale to je prirodzené. Spravodajská redakcia televízie pozná vo svojej histórii iba mantinelové riešenia, ktoré prichádzali s často sa striedajúcimi manažmentmi. Vždy to bolo z extrému do extrému. Nemienim v tejto praxi pokračovať. Urobím všetko, čo bude v mojej kompetencii, aby  televízni spravodajcovia získali pokoj a inštitucionálne zázemie na svoju prácu. Dlho očakávaná kvalita príde na obrazovku ruka v ruke s domácimi pomermi vo firme. Choré telo nemáva krásnu tvár.

.máte ambíciu prestúpiť do televízie aj natrvalo?
Ak by to znamenalo trvalé odlúčenie od môjho rozhlasového spravodajského tímu, tak nie. RTVS však tento aspekt otázky vyriešila. Ak sa pýtate na to, či chcem riadiť televíznu zložku spravodajstva RTVS aj trvalejšie ako „dočasne“, rozhodnem sa, až keď poslanci Národnej rady zvolia generálneho riaditeľa RTVS.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite