Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chcem sa vysmiať stranám

.jozef Majchrák .časopis .týždeň doma

Rozhovor s Igorom Matovičom, lídrom skupiny poslancov, ktorí si hovoria Obyčajní ľudia.

.ohlásili ste založenie novej politickej strany. Prečo?
Nie je to celkom presné. Ja som neohlásil založenie novej strany. Koncom minulého roka vypršala moja dohoda s Richardom Sulíkom o tom, že nebudem zakladať stranu. V prvom rade chcem ešte presvedčiť parlamentné politické strany, aby zmenili zákony takým spôsobom, aby do parlamentu mohli kandidovať nezávislí kandidáti. Ak sa mi to nepodarí, tak nebudem mať inú možnosť, len hrať podľa platných pravidiel. V tom prípade založím politickú stranu s jediným účelom, aby na jej kandidátke mohli kandidovať nezávislí.
.nie je to trochu málo na založenie strany?
Pre mňa je to taká dôležitá vec, že mi tento jeden cieľ bohato stačí.
.veď aj teraz môžu nezávislí kandidovať na kandidátke politických strán.
Nemôžu. Teda, pro forma áno, ale reálne nie.
.vy ste tak kandidovali na listine SaS.
Ja som tak kandidoval s vedomím Richarda Sulíka, že po januári 2011 si môžem založiť vlastnú stranu. Od začiatku vedel, že ak tak urobím, tak to bude politická strana s týmto jediným cieľom. Chcel som to urobiť už pred týmito parlamentnými voľbami, ale bolo málo času a SaS to mala dobre rozbehnuté. Bál som sa, že naše hlasy prepadnú a pomôžeme tak Ficovi. 
. politická strana by mala mať nejaký program, ideovú orientáciu, štruktúry. To všetko plánujete? 
Náš politický systém funguje tak, že v ňom platí presne to, čo hovoríte. Ak nebudem mať inú možnosť, ako stranu založiť, tak to urobím preto, aby som sa vysmial súčasnému politickému systému a partokracii. Preto sa budem snažiť minimalizovať všetky tieto štandardné a zvyčajne vyžadované náležitosti správnej politickej strany. Ak bude program, tak len minimálny, aby sa s ním dokázalo stotožniť čo najviac nezávislých.
.podľa čoho ich budete vyberať? Nezávislí  kandidáti môžu byť rôzni.  Aj zúriví nacionalisti, ultraliberáli alebo tvrdí komunisti...
Samozrejme, budeme sa snažiť vyhnúť extrémistom. Chcem dať široký priestor nezávislým, ale určite nie prívržencom zvrátených ideológií. Mali by to byť ľudia so zdravým sedliackym rozumom, ktorí nepozerajú na to, či je niečo pravé, alebo ľavé, ale či je to správne, alebo nesprávne. 
.nebude tá vaša strana tak trochu politickou recesiou?
Budem hrať podľa pravidiel tohto systému. Na kandidovanie do parlamentu je potrebná politická strana. Ok, tak ju založím. Strana musí mať program. Ok, tak budeme mať, ale trojriadkový. Strana musí mať členov. Ok, tak budeme mať možno troch. Chcem robiť zákonné minimum a vysmiať sa štandardným politickým stranám, stále s tým jediným cieľom: dať priestor nezávislým kandidovať do parlamentu. 
.prečo je to také dôležité? Veď byť nezávislý nie je tá najvyššia hodnota. 
Správne rozhodnutia sa zvyčajne prijímajú pri konštruktívnej debate a polemikách. To chýba súčasnému parlamentu, ktorý funguje podľa toho, ako sa rozhodne koaličná rada, alebo grémiá politických strán. Poslanci, ktorí kandidujú na listinách politických strán, či už ako ich členovia, alebo ako nezávislí, sa často boja prejaviť svoj vlastný názor. Aj preto, že sa nechcú dostať do nemilosti. 
.čo bude tých vašich nezávislých zjednocovať?
Možno práve ten trojriadkový program, alebo ideály, ktoré hlásam. Napríklad, že verejná správa musí byť obsadzovaná odborníkmi, a nie politickými nominantmi. Nebude to stranícka disciplína, ale ideály, ktoré ich budú prirodzene spájať.
.budete chcieť byť predsedom takejto strany?
Vôbec po tom netúžim. Ak však budeme chcieť hrať podľa existujúcich pravidiel, tak tá politická strana asi bude musieť mať predsedu. Bude potom na týchto ľuďoch, koho si zvolia. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite