Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

FC Barcelona

.redakcia .časopis .bilancia 2010

Keby Argentíne lepšie vyšiel záverečný turnaj majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike, športovcom roka by bol pravdepodobne Lionel Messi. Medzinárodnej scéne však nekraľujú Argentínčania, ale Španieli. Nuž a spoločným menovateľom najlepšieho súčasného (a možno nielen súčasného) futbalistu a najlepšieho súčasného národného tímu je klub FC Barcelona.

Povedať, že hráči tohto klubu sú dôležitou súčasťou mužstva majstrov sveta a Európy, je tvrdenie síce pravdivé, ale nie celkom výstižné. Povedať, že FC Barcelona v podstate tvorí španielsku reprezentáciu, je tvrdenie síce prehnané, ale výstižnejšie.
Vo finále MS nastúpili v základnej zostave Carles Puyol, Gerard Piqué, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Pedro Rodríguez a David Villa. Okrem nich tam hrali ešte traja hráči Realu a jeden z Villarealu. Keď nahradíme túto štvoricu  Victorom Valdésom (španielska brankárska dvojka), Lionelom Messim (jednoznačná svetová jednotka) a dvoma reprezentantmi Argentíny či Brazílie, dostaneme základnú zostavu FC Barcelona. V skutočnosti má Barca o voľačo lepšie mužstvo ako majstri sveta. (Tento fakt môže byť aspoň čiastočnou náplasťou na dušu Joana Laportu, bývalého prezidenta klubu a presvedčeného katalánskeho separatistu, ktorý určite neniesol ľahko, že jeho hráči tak úspešne reprezentujú krajinu, ku ktorej on sám neprechováva nijaké vrúcne city.)
V predchádzajúcom roku, teda v sezóne 2008  – 2009, vyhrala Barca všetko, čo sa dalo: španielsku ligu, pohár aj superpohár, Ligu majstrov, európsky superpohár aj klubový svetový pohár. Také niečo sa v histórii ešte nijakému mužstvu nepodarilo. V tomto roku obhájila štyri zo spomínaných titulov, v španielskom pohári a v Lige majstrov ju vyradili neskorší víťazi (Sevilla v osemfinále a Inter Miláno v semifinále). Navyše „pridala“ už spomínaný titul majstrov sveta. Čo sa týka sezóny 2010 – 2111, momentálne vedie španielsku ligu, postúpila do druhého kola španielského pohára a v Lige majstrov vyhrala svoju skupinu.
Výsledky, akokoľvek fantastické, však nerobia z Barcy Barcu. To hlavné je hra, ktorú mužstvo predvádza. Skvelé inividuality (na Zlatú loptu FIFA za rok 2010 sú nominovaní len hráči Barcelony: Massi, Xavi a Iniesta) hrajú dokonalý tímový futbal, na ktorý je skutočná radosť pozerať. Úplne najzaujímavejšie na tomto klube je však ešte niečo iné. Je to spôsob, akým získava svojich hráčov.
Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Pedro, Sergio, Valdés a aj tréner Pep Guardiola sú odchovancami FC Barcelona. Futbalová akadémia tohto klubu – La Cantera – je pravdepodobne to najúžasnejšie, čím Barca prispela k svetovému futbalu. To, čo nás dnes nadchýna, je ovocie. To, čo zostáva verejnosti väčšinou skryté, je strom, z ktorého toto ovocie pochádza.
Chlapci, ktorých klub vyberie do akadémie (a skauti ich hľadajú po celom svete), bývajú v malom internáte v blízkosti štadióna Nou Camp. Budova internátu – La Masia – pochádza z roku 1702 a vytvára skvelé prostredie pre rozvoj nielen futbalových, ale aj ďalších schopností mladých hráčov. Každé ráno rozvážajú autobusy chlapcov do škôl, potom ich privážajú späť na spoločný obed v jedálni s radmi svietnikov, úlohy si robia vo veľkej knižnici.
Na ihrisku učia chlapcov tri veci. Po prvé, hrať slušnejšie ako súper. Po druhé, hrať kreatívnejšie ako súper. A po tretie, vyhrať. To tretie bez prvých dvoch však nemá skutočnú cenu.
Výsledok obdivujeme pri televízoroch po celom svete. Cesta k tomuto výsledku je však hádam ešte obdivuhodnejšia. Strom je cennejší ako ovocie.


Marit Bjørgen/
Nórska bežkyňa na lyžiach sa stala najúspešnejším účastníkom zimných olympijských hier vo Vancouveri. Po bronze na 10 km voľnou technikou získala trikrát zlato – v šprinte, v pretekoch na 2×7,5 km a ako členka štafety na 4×5 km. V behu na 30 km zaostala za víťazkou o tri desatiny sekundy, ale celková bilancia 3-1-1 je aj tak fascinujúca.

Lindsey Vonn/
Americká zjazdárka vyhrala vo Vancouveri zjazd a v super-G získala bronzovú medailu. Tri ďalšie preteky nedokončila pre pád alebo vynechanú bránku, ale všetko si vynahradila v Svetovom pohári, kde vyhrala šesť zjazdov, päť super-G a jednu kombináciu. Okrem celkového prvenstva tak získala aj tri malé glóbusy: v zjazde, super-G aj kombinácii.

Rafael Nadal/
Španielsky tenista vyhral v tomto roku tri zo štyroch grandslamových turnajov na troch rôznych povrchoch (French open na antuke, Wimbledon na tráve a US open na tvrdom povrchu). Víťazstvom na US open získal nielen Grand slam (tituly zo všetkých štyroch granslamových turnajov), ale aj takzvaný Golden slam (Grand slam plus zlatá olympijská medaila).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite