Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aj pod, aj fon, aj pad

.časopis .téma

Už nielen iPod a iPhone. Od prvého decembra sa začal u nás predávať aj najnovší hit firmy Apple – iPad. Bude to len ďalšia hračka? Alebo sa z neho vykľuje jeden z tých revolučných vynálezov, ktoré navždy zmenia svet okolo nás? Uvidíme.

Čo je vlastne ten iPad zač? Nuž, je to taký väčší iPhone. Teda, pravdu povediac, o väčšom iPhone môžeme hovoriť iba v prípade tých drahších iPadov. Lacnejší iPad je vlastne len väčší iPod-touch (čo je iPhone, ktorý nevie telefonovať).
A čo je také prevratné na zväčšenej verzii niečoho, čo tu už bolo? Veď základným trendom v celej elektronike je už niekoľko desaťročí miniaturizácia – tak čím je teda zaujímavý krok úplne opačným smerom? Načo je komu telefón, ktorý sa nezmestí do vrecka a v mnohých prípadoch dokonca ani nie je telefónom? Aké významné zmeny môže priniesť tento podivný krok proti prúdu?
Skúsme vymenovať aspoň niektoré potenciálne zmeny. Tak v prvom rade, iPad môže úplne zlikvidovať prenosné počítače, ktorým hovoríme laptopy alebo notebooky. Jeden z realistických scenárov budúceho vývoja trhu s takýmito počítačmi je ich postupný zánik a nahradenie zariadeniami typu iPad. Tým sa však likvidačný potenciál týchto zariadení ani zďaleka nevyčerpáva. Mnoho ľudí si totiž myslí, že iPady odzvonia aj jednému z najvýznamnejších vynálezov v dejinách ľudstva – Guttenbergovmu vynálezu kníhtlače.
.počítanie a čítanie
Zaujímavé pritom je, že iPad vôbec nedosahuje parametre laptopov či notebookov a rozhodne nie je ideálnym prostriedkom na čítanie elektronických kníh. Existujú oveľa lepšie prenosné počítače aj lepšie čítačky. Tak čo na tých iPadoch ľudia vlastne vidia?
Začnime porovnaním iPadu s bežným notebookom. Zatiaľ čo notebook je v podstate plnohodnotný počítač, iPad sa niečo také ani len nepokúša predstierať. Jeho operačný systém neumožňuje spúšťať štandardné programy, rýchlosť jeho procesora je dva- až trikrát nižšia ako u notebookov, kapacita jeho harddisku je zhruba desaťkrát menšia, a tak ďalej. Ak chce niekto na počítači naozaj počítať, potom iPad zjavne nie je tá správna voľba. 
Lenže, kto dnes na počítačoch počíta? Takmer nikto. V slovnom spojení prenosný počítač preto nie je kľúčovým slovom počítanie, ale prenášanie. Nuž a iPad je o voľačo menší a o voľačo ľahší ako tie najmenšie notebooky. Jeho ďalšou výhodou je oveľa rýchlejší štart a v prípade drahších modelov pripojenie na internet nielen prostredníctvom wifi, ale aj cez mobilnú sieť 3G.
Práve vďaka tomuto pripojeniu môžeme, ak to veľmi chceme, robiť prostredníctvom iPadu aj komplikované výpočty. Jednoducho sa prihlásime cez iPad na nejaký výkonnejší počítač a výpočty robíme na ňom. To znie na prvý pohľad ako drobný podvod, ale v skutočnosti je to úplne rozumné riešenie. Ako príklad uveďme program Mathematica, ktorý dokáže na stolových aj prenosných počítačoch robiť naozaj zložité matematické výpočty. Na iPade (a dokonca aj na iPhone) existuje aplikácia nazývaná Wolfram Alpha, ktorá mnohé z týchto výpočtov realizuje presne tak, ako sme to opísali vyššie: zadanie odošle výkonnému počítaču a ten po chvíli pošle naspäť výsledok.
Od počítania prejdime teraz k čítaniu. Obrovské množstvo článkov a kníh existuje dnes v elektronickej podobe, ktorá sa dá čítať tak na počítačoch, ako aj na takzvaných čítačkách. Čítačky sú tenšie a ľahšie ako počítače (vrátane tých prenosných) a bez problémov sa dajú zobrať aj na záchod alebo do postele, kde sa odohráva nemalá, ak nie dokonca prevažná časť čítania. Čítanie knihy na iPade je pritom celkom príjemné a na iných čítačkách je dokonca ešte príjemnejšie.
Skúsme porovnať iPad s inou veľmi rozšírenou (niekoľko miliónov predaných kusov) čítačkou Kindle od firmy Amazon. Hlavný rozdiel spočíva v celkom odlišných spôsoboch zobrazovania textu. Zatiaľ čo iPad je v podstate počítačový monitor, Kindle používa takzvaný elektronický papier s elektronickým atramentom. A ten pôsobí pri čítaní oveľa prirodzenejším dojmom.
Ako funguje elektronický atrament? Pozostáva z malinkých kapsúl naplnených kladne nabitým bielym a záporne nabitým čiernym pigmentom. Privedením náboja na hornú a dolnú časť kapsuly sa dostane navrch buď čierny, alebo biely pigment a týmto spôsobom sa vytvorí dokonalý text (alebo čiernobiely obrázok) s kvalitou porovnateľnou s prvotriednymi tlačiarňami. 
Obrovská výhoda takéhoto postupu je, že elektrický náboj je potrebný len na vytvorenie textu či obrázka, na jeho udržiavanie už nijaký náboj či prúd netreba. Táto skutočnosť veľmi znižuje spotrebu batérií, a to sme ešte nepovedali, že elektronický papier vôbec nesvieti, pretože využíva len vonkajšie svetlo. Naozaj to funguje ako obyčajný papier, a na čítanie preto potrebujeme vonkajšie svetlo. Nevýhodou je, že takýto papier sa nedá čítať v tme. Výhodou je ďalšie významné šetrenie batérií a tiež skutočnosť, že nesvietiaci povrch menej unavuje oči.
V porovnaní s Kindlom je zážitok z čítania na iPade o poznanie horší. Lesklá obrazovka odráža okolitý svet, takže zatiaľ čo Kindle je nepoužiteľný v tme, iPad je len ťažko použiteľný na ostrejšom svetle. Navyše, povrch dotykovej obrazovky iPadu je často viac alebo menej zamastený používateľovými prstami, takže nepôsobí takým čistým dojmom ako Kindle. A predsa hrá v úvahách o zániku klasických kníh a ich nahradení elektronickými verziami väčšiu úlohu iPad. Prečo?
.chlieb a hry
Pretože iPad (podobne ako iPhone či iPod-touch) dokáže veľa iných vecí. Je to predovšetkým veľmi slušný pracovný nástroj a okrem toho vynikajúca herná konzola.
Začnime tým pracovným nástrojom. Väčšina z nás používa počítače v práci ako textový editor, tabuľkový procesor alebo databázu (a, samozrejme, aj ako e-mailový nástroj a internetový prehliadač). Všetky tieto funkcie plní iPad tak dobre, ako to len od mobilného zariadenia môžeme očakávať. Niektoré z týchto funkcií vyžadujú dokúpenie vhodného softvéru, ale mnohé z nich patria do základného vybavenia. Tak, ako do neho patrí všetko, čo robí z iPadu veľmi slušný plánovací kalendár s notesom, diktafónom a – v prípade modelov s pripojením na 3G – aj s GPS navigáciou.
Navyše, dotykový displej (a tiež zabudovaný akcelerometer, vďaka ktorému iPad reaguje na svoju orientáciu v priestore) robí z tohto pracovného nástroja ťažko odolateľnú hračku. Čím sa dostávame hádam k najpodstatnejšej vlastnosti iPadov: sú to krásne vecičky, s ktorými máme stále chuť sa hrať. Pre mnohých z nás je dôležité, aby sme sa pri tom mohli sami pred sebou tváriť, že pracujeme. Ale skutočným eldorádom je iPad pre tých, ktorí sa chcú hrať celkom otvorene.
Množstvo hier pre iPad, iPhone či iPod-touch, a najmä ich relatívne nízka cena, skutočne vyráža dych. Niektoré z nich sú plnými verziami počítačových hier (Wolfenstein, Myst, Monkey Island, ...), iné sú ich veľmi vydarenými úpravami (Sims, SimCity, Settlers, Civilization, Need for Speed, ...). Vynikajúcu hrateľnosť majú stolové hry (šach, go, poker, scrabble, ...), vtipné a zaujímavé hlavolamy (Ancient Frog, Angry Birds, Flight Control, Zen Bound, ...) a simulácie športových hier (od fubalu a hokeja cez americký futbal a bejzbol až po tenis a golf). Niektoré simulácie, ako napríklad automobilové preteky Real Racing alebo rybačky Flick Fishing a iFishing, poskytujú zážitok, ktorý dokonca prekonáva počítače a herné konzoly.
Mimoriadne zaujímavé sú ďalšie aplikácie, ktoré nie sú priamo hrami, ale dávajú obrovský priestor na hravosť a tvorivosť. Či už ide o kreslenie prstom po obrazovke (Brushes, Layers, ...), tvorbu  krátkych animovaných filmov (Flickmation, Animation Creator, ...), hru na hudobných nástrojoch (Ocarina, Guitar, Wivi Band, Bebot, ...) alebo komponovanie viachlasných skladieb (Music Studio, BeatMaker, ThumbJam, ...) – vo všetkých týchto prípadoch platí, že už iPhone je skutočným zázrakom a iPad zážitok z týchto aplikácií ešte výrazne umocňuje.
Pri takom šikovnom pracovnom nástroji a skvelej hračke sa asi nemôžeme čudovať obrovskému komerčnému úspechu (prvé iPady sa začali predávať v USA tohto roku v apríli a každý mesiac sa predá zhruba milión kusov). Na ich prudké rozšírenie pružne reagovali nielen tvorcovia applikácií, ale aj vydavatelia novín a časopisov. Pretože, hoci na čítanie kníh je iPad menej vhodný ako napríklad Amazon Kindle, pri čítaní novín a časopisov je to presne naopak.
.noviny a časopisy
Dôvod je v podstate triviálny – Kindle je čiernobiela čítačka, iPad farebná. Obrázkové magazíny sa dajú pozerať aj v čiernobielej verzii, ale nie je to celkom ono. Špeciálne pri časopisoch ako .týždeň, v ktorých tvorí obrazová zložka veľmi podstatnú súčasť celkového dojmu, poskytuje iPad oveľa vhodnejšie prostredie.
Čítanie časopisu na iPade je niečo celkom iné ako jeho čítanie na internetovej stránke. Zatiaľ čo internetové stránky obsahujú väčšinou len texty jednotlivých článkov a poskytujú teda podstatne chudobnejší zážitok ako tlačené vydanie, pri iPade je to práve naopak. Čitateľ má prístup nielen ku kompletnému vydaniu zalomenému rovnako ako tlačená verzia, ale aj k rôznemu bonusovému materiálu (videokomentáre, internetové prepojenia, interaktívne aplikácie, ...), ktorý redakcie môžu špeciálne pripraviť pre elektronické vydanie.
Do akej miery sa rozšíri čítanie časopisov na iPadoch a či vo významnej miere nahradí čítanie papierových vydaní – to je zatiaľ celkom otvorená otázka. Isté je len to, že čoraz dostupnejší iPad postupne zláka mnohých používateľov aj na takéto využitie tohto multifunkčného zariadenia. Či to však bude významné percento, to sa dnes ešte naozaj povedať nedá.
Redakcie veľkých hráčov (The New York Times, The Wall Street Journal, The Economist, ...) však rozhodne potenciál iPadov nepodceňujú a pripravujú pre svojich čitateľov elektronické verzie obrazovo zhodné s tlačenou verziou. V našom časopise sme sa rozhodli ísť rovnakou cestou a súčasne s uvedením iPadu na slovenský trh prichádzame s aplikáciou .týždeň (čoskoro dostupná na AppStore), v rámci ktorej sa budú dať stiahnuť jednotlivé čísla aj s prípadným bonusovým materiálom.
Neočakávame, samozrejme, nijaký závratný počet čitateľov iPadovej verzie .týždňa. Na rozdiel od nejasného svetového trendu je blízka budúcnosť čítania elektronických verzií slovenských časopisov ľahko predpovedateľná: bude skromná. Napriek tomu sme sa rozhodli byť od začiatku súčasťou tohto nového dobrodružstva, ktoré v konečnom dôsledku možno zásadne zmení spôsob, akým budeme čítať časopisy. Alebo ho zmení len minimálne. Alebo vôbec nie. Uvidíme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite