Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KDH pomaličky skončí

.jaroslav Daniška .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

Jeho víťazstvo je vraj správou, že regionálne štruktúry pravice fungujú zle. Najskôr chce urobiť audit a potom vybudovať niečo, čo nemá žiadne iné mesto na Slovensku. Nový primátor Trenčína Richard Rybníček.

.prečo vlastne robíme s novozvoleným trenčianskym primátorom rozhovor v Modre?
Stretol som sa tu s ľuďmi, s ktorými pripravujeme v Trenčíne audit. Ten chceme spustiť hneď, ako sa ujmeme úradu.

.v Trenčíne je taký neporiadok, že treba robiť audit?
Keď máte zahmlené informácie o tom, v akom ekonomickom stave je mesto, tak nie je iná možnosť, ako urobiť audit. Je veľmi dôležité povedať občanom, čo sme našli, aby bolo úplne jasné, za čo je zodpovedné odchádzajúce vedenie mesta a za čo sme zodpovední my.

.pýtame sa aj preto, lebo Trenčín bolo jedno z miest, kde „hayekovci“ aplikovali nový model tvorby rozpočtu, ktorý mal byť transparentnejší. Funguje to ?
Hayekovci tam dokonca pripravovali aj plán rozvoja mesta do roku 2013. Časť tých vecí sa asi aplikovala, ale nikto z nás to teraz nedokáže vyhodnotiť. To mesto nebolo otvorené, informácie o tom, čo sa v ňom dialo, boli chabé. Aj preto boli mnohí ľudia zmätení a pociťovali potrebu zmeny. Trenčín je jedno z tých miest, kde sa o veľa veciach musí špekulovať, pretože nie sú zrozumiteľné informácie.

.aké budú vaše prvé kroky v úrade?
Scenár je jasný. Chcem sa stretnúť so zamestnancami úradu a vyžiadať si všetky dôležité zmluvy, aby sa mohli spustiť procesy súviasiace s auditom. Potom sú to, samozrejme, rokovania s politickými stranami o obsadzovaní jednotlivých komisií a mestskej rady. Tieto veci chcem striktne oddeľovať. Prevzatie úradu, jeho zhodnotenie a manažérske fungovanie je jedna vec a politické rokovania druhá.

.už ste rokovali so stranami o obsadení miest ako viceprimátor a podobne?  
Ešte nie. Najskôr som si potreboval ujasniť manažérske prevzatie úradu, rokovania s politickými stranami budú v najbližších dňoch. V súčasnosti žiadna dohoda neexistuje. S nikým a o ničom. Tie rokovania sa začnú až teraz.

.máte nejakú predstavu o viceprimátorovi?
Samozrejme, že mám, ale musím rešpektovať stav, ktorý je v zastupiteľstve. To znamená, že ak najsilnejším klubom v zastupiteľstve je Smer, tak celkom prirodzene odtiaľ pravdepodobne vzíde aj požiadavka na viceprimátora. Na tom sa však budeme musieť dohodnúť.

.napokon, Smer vás podporil...
Nepodporil.

.nepodporil?
Nepodporil. Toto slovo naozaj odmietam.

.ako vlastne prebiehalo stretnutie s Robertom Ficom?
Absolútne konštruktívne. Trvalo asi tridsať minút a bolo korektné. Predseda Smeru veľmi dobre vedel, že nie som ochotný sa rozprávať o žiadnej dohode a už vôbec nič podpisovať. Opýtal sa ma, aké sú moje predstavy o riadení mesta a o spolupráci so Smerom v zastupiteľstve. Oni boli doteraz nielen v opozícii, ale nikto s nimi ani nekomunikoval. Jednoducho sa voči nim nedodržiavala ani základná štábna kultúra, od všetkého boli odrezaní. Fico sa ma len opýtal, že či ak vyhrám, budem ochotný so Smerom normálne spolupracovať.

.čo ste mu odpovedali?
Že som ochotný spolupracovať normálne podľa ich vplyvu v mestskom zastupiteľstve. On mi na to povedal, že potreboval počuť iba túto deklaráciu. Ešte som ho požiadal, aby v súvislosti s komunikáciou nepoužíval slovo podpora, ale slovo odporúčanie svojim voličom. Povedal som mu, že ja o hlasy ich voličov v Trenčíne stojím. Samozrejme, že som vedel, že v novinárskych interpretáciach sa objaví slovo podpora. Podobné rokovania som však viedol aj s inými stranami a takéto odporúčanie som už mesiac predtým prijal aj od SaS. Rovnako som im povedal, že nestojím o ich podporu, nebudem používať ich logá, odvolávať sa na ich program, ani sa prezentovať ako ich kandidát.

.čo je dnes vlastne trenčiansky Smer? Kto sú to za ľudia?
Pokiaľ poznám tých ľudí, sú to učitelia, bývalí športovci, ekonómovia. Viacerí z nich sú v Trenčíne známi ľudia. Viete, ja som sa na začiatku mojej kandidatúry stretol so všetkými stranami okrem HZDS a SNS. S nimi som rokovať odmietol. Neboli to pre mňa partneri do debaty, ale Smer áno.

.prečo?
Smer je najväčšia opozičná strana v krajine a nerešpektovať ju ako politickú silu je nezmysel. Navyše, Smer bol v Trenčíne v opozícii a nijakým spôsobom sa nepodieľal na tom, čo som na fungovaní mesta kritizoval. Až doteraz mesto riadila koalícia HZDS, KDH, SDKÚ.

.nie je vám spätne ľúto, že ste nemali vlastnú kandidátku a nevytiahli svojich ľudí do zastupiteľstva?
Ja som to urobil. Mal som premyslenú kampaň, ktorú som začal tým, že som vyzval Trenčanov, aby navrhovali svojich kandidátov mimo straníckych štruktúr. Prišlo mi tak viacero kandidátov na poslancov. Vo svojich propagačných materiáloch som v každom obvode ľuďom menovite odporúčal konkrétnych ľudí.

.koľkí z nich sa dostali do zastupiteľstva?
Štyria.

.špecifikom Trenčína bolo, že tam vlastne súperili len pravicoví kandidáti...
Svojím spôsobom áno.

.mimochodom, ste ešte členom KDH?
Nie som.

.aký to bol pocit kandidovať proti strane, s ktorej podpredsedom Danielom Lipšicom ste ešte pred časom spoločne vystupovali na tlačovej konferencii a podporili Ivetu Radičovú? Obaja teraz stáli akoby proti vám.
Bol to zvláštny pocit. Viete prečo? Pretože som pochopil, ako tí veľkí politici ako Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová, Ivan Mikloš či Ján Figeľ veľmi málo vedia o reálnej činnosti ich strán v regióne. Ako veľmi málo tušia, čo sa tam deje, aké sú nálady medzi ľudmi v meste. Alebo sa na to dá pozrieť aj tak, ako zvláštne sú regionálnymi štruktúrami informovaní a nemajú žiadny záujem zisťovať si detaily.

.to je zrejme aj dôvod, prečo pravica v týchto voľbách prehrala a úspešní boli často tretí kandidáti, ktorí mali v minulosti k pravicovým stranám blízko a ktorí ak aj nezvíťazili, tak znemožnili víťazstvo straníckym kandidátom....
Poviem vám to na príklade Trenčína. Problémom nebolo to, že by tie tri strany SaS, KDH a SDKÚ nechceli spolupracovať, problémom bol kandidát SDKÚ a jeho spôsob riadienia mesta.

.v čom to bolo, že strany nevedeli nájsť tých najlepších kandidátov?
Problém bol v  tom, že napríklad SDKÚ prišlo a povedalo, že to bude Braňo Celler a dosť. Chcete, alebo nechcete?

.bola to arogancia?
Z môjho pohľadu bol spôsob, akým SDKÚ robila kampaň v meste a čo sa dialo v zákulisí, aroganciou v priamom prenose. A ja som sa tomu jednoducho čudoval. Niektorí ľudia, ktorí ma nejako podporili, boli následne obvolávaní spôsobom: Prečo to robíš? Prečo ideš proti nám? Čo sme ti dosť nepomohli?

.tieto strany predstavujú v zásade lepšie Slovensko? Čo sa v nich stalo, že dokázali zvíťaziť doslova len v niekoľkých okresných mestách?  
Poviem vám to takto. Hoci mám rešpekt k politike, ktorá sa robí na štátnej úrovni, rokovanie s miestnymi politikmi KDH v Trenčíne bolo pre mňa jedným veľkým sklamaním a šokom.

.prečo?
Tí ľudia uvažovali nasledovným spôsobom: ak vám dáme podporu, tak za to budeme chcieť to a to. Odmietol som sa s nimi takto baviť.

.nie je tým problémom to, že ide často o ľudí, ktorí už žijú iba z politiky, z politických obchodov a stratili väzbu na verejnosť?
Áno, zo straníckej politiky, straníckych väzieb a koalícií. Pomenovali ste to presne.

.to je však dosť tragická správa. Nie?
Je.

.hovoríte, akoby ste sa s týmito stranami už rozišli?
To nie je pravda. Skôr sa cítim ako človek, ktorý im chce podať správu. O tom, že sa o komunálnu úroveň musia oveľa viac zaujímať. Nielen pristupovať k tomu spôsobom, že idú komunálne voľby, tak sa spoľahneme na našich ľudí v regiónoch, oni už niekoho vyberú, my tam dáme naše tváre a nejako to už dopadne. Dnes už nefunguje prístup, že ja som Braňo Celler z SDKÚ, dám si za seba na bilborde tri najkľúčovejšie tváre a všetkým nech je jasné, že budeme mať všetko, čo chceme, pretože mám kamarátov vo vláde.

.keď ste spolu s Danielom Lipšicom pred dvoma rokmi vystúpili na tlačovke na podporu Ivety Radičovej, vnímali vás aj ako novú tvár, ktorá chce meniť KDH. Máte dnes ako primátor Trenčína chuť angažovať sa pri zmene KDH, alebo ste už na tú stranu rezignovali?
Nejde o rezignáciu. Som človek, ktorý má rád exekutívu, rád riadim veci. Post primátora a komunálna politika sú presne o tom. Preto som si povedal, že môj vstup do politiky bude ideálny cez komunálnu politiku. Na KDH som nerezignoval, ale úprimne vám hovorím, že pokiaľ KDH bude fungovať tak neuveriteľne amatérsky a naivne, ako som to zažil v Trenčíne, tak bude ďalej strácať svoje pozície. KDH jednoducho žije zo svojej značky, ale nestará sa o ňu.

.problém je teda amatérizmus?
Samozrejme, že problém je systémový. Pre mňa je prekvapujúce, ako pravicové strany fungujú na komunálnej úrovni. Majú podelené sféry vplyvu, majú vytvorené väzby a nedá sa cez ne preraziť. Oni sami tak premýšľajú.

.čo to znamená?
Poviem vám príklad. Na jednom stretnutí som hovoril, že mesto musíme otvoriť a robiť veci transparentne, zmeniť finančné toky, pretože ľudia chcú zmenu a mesto funguje zle. Oni mi na to povedali, že nemôžem ísť proti straníckemu systému. Ja som odpovedal, že som prišiel získať čo najviac politických hlasov a ukázal som im prieskum, podľa ktorého má KDH v meste 4,3 percenta. Z akej pozície, s akou silou vystupujú proti mne, keď majú 4,3 percenta? To je aká sila? Len to, že sú KDH a momentálne majú ministrov vo vláde? To je čo za sila? Preto som robil občiansku kampaň. Je omyl spoliehať sa na plagát, kde si dáte za seba troch špičkových politikov.  

.vy ste vyhrali v Trenčíne, pán Gogola v Banskej Bystrici, iní nezávislí kandidáti uspeli relatívne dobre. Čo je podľa vás odkaz týchto volieb pravicovým stranám?
(Dlhé ticho.) Keby sa zmenil volebný systém z pomerného na väčšinový, tak by sa mnohé parlamentné strany otriasli v základoch. Väčšina strán dnes nemá na komunálnej úrovni také silné zastúpenie, ako si myslia.

.povedali ste, že chcete vstúpiť do politiky. Čo to znamená teraz po voľbách? Chcete sa pokúsiť zmeniť KDH?
Ja som už vstúpil do politiky, stal som sa primátorom. Chcem sa realizovať v meste. Momentálne nemám záujem ani ambíciu vstupovať do akejkoľvek strany a niečo meniť, chcem uspieť ako primátor. A dúfam, že tento rozhovor nebude pre niekoho dôvodom, aby sme nekomunikovali, pretože povie, že on išiel proti nám. Verím, že zostane nejaký nadhľad.

.nie sú pravicové strany také zatuchnuté, že reforma zvnútra je nemožná?
(Ticho.) Myslím si, že sa nedá zmeniť rýchlo. Myslím si však, že zmenu, a to dosť výraznú zmenu, potrebuje. Pretože, ak to takto pôjde ďalej, tak najbližšia výstraha príde už v parlamentných voľbách.

 .najbližšie tomu, čo hovoríte, sú vyjadrenia Vladimíra Palka, ktorý KDH kritizoval, že patrí funkcionárom, ktorí nerobia, čo je pre túto stranu najdôležitejšie. A prehral.  
Problém je v tom, ako tie strany fungujú. V KDH sú silné regionálne štruktúry, ktoré často nedovolia centrále rozhodovať za nich. Preto je rozhodujúce, akí sú tam ľudia. Výsledkom je, že stav v KDH je povážlivý, pretože nerozhodujú ľudia, ktorí by zastupovali občanov, zastupujú svoju značku.

.keď niečo podobné hovoril Palko ako prvý podpredseda strany, tak to znamenalo jeho koniec. Myslíte si, že sa dá taká strana zmeniť?
Neviem na to odpovedať, nie som člen KDH. Som jej pravidelný volič, súhlasím s jej hodnotami a nehanbím sa za to, že sa cítim kresťanským demokratom. Povedal som to aj Robertovi Ficovi. Som nezávislý od strany, ale za svoje presvedčenie sa nehanbím. Možno skončil Vladimír Palko, možno skončia ďalší jednotlivci, ale nič to nemení na tom, že pomaličky skončí celá táto strana.

.čo to znamená? Že nastal čas na novú konzervatívnu stranu?
Neviem, to nech riešia kompetentní politici týchto strán..

.vy ste kompetentný, veď ste práve vyhrali voľby...
Ale iba v jednom meste. (Ticho.) Myslím si, že po týchto voľbách si lídri uvedomia, že sa niečo musí zmeniť. Ale ja osobne neviem, čo. KDH musí vidieť fakty a výsledky, ich pozícia slabne. Pritom je to strana, ktorá má obrovský zmysel a potenciál. Nedokáže ho však využiť.

.zmeňme tému. Sledujete, čo sa deje s verejnoprávnou televíziou?
Samozrejme.

.je správne spojiť rozhlas a televíziu?
Mám pocit, že televízia je v situácii, že niečo treba urobiť. Keď už sa to dostalo do takéhoto štádia, tak to treba dokončiť. Ak sa ma pýtate, ako by som to riešil ja, tak odpovedám, že by som to riešil inak.

.ako?
Zrozumiteľnejšie a nehanbil by som sa povedať, že aj politicky. Rozhlas by som nechal bokom, pretože funguje. Zrušil by som televízne rady, vrátil voľbu riaditeľa do parlamentu, kontrolným orgánom by som urobil licenčnú radu, ktorá existuje a keď už musia byť zrušené koncesionárske poplatky a je zbytočné s ich záchranou strácať čas, tak televíziu treba financovať z rozpočtu. A začal by som tým, že na jeden rok by som najal krízového manažéra, ktorý by televíziu riadil. Za ten čas by som pripravil novú legislatívu. Vôbec by mi neprekážalo, čo by na to hovoril Dušan Jariabek. Takže, keby som bol ministrom, tak by som začal inak ako Daniel Krajcer, ale v tejto chvíli to treba pustiť a čím skôr zmeniť.

.má vôbec STV šancu dlhodobo prežiť?
Má. Nehovorme o športovom okruhu, aj keď si myslím, že by mal zostať. Táto krajina potrebuje jeden okruh verejnej služby. Dá sa vypočítať, koľko má stáť, aby bol v našich podmienkach kvalitný. Úplne by to stačilo na uspokojenie slovenskej tvorby, aj potreby divákov. Treba len stanoviť podmienky. Povedať, že z reklamy môže mať jedno percento, aby ste sa vyhli tlakom zo súkromných televízii a reálne stanoviť percento HDP, aké by televízia každý rok dostala zo štátneho rozpočtu. Je to úplne jednoduché. Žasnem nad tým, koľko nekompetentných a smiešnych rečí sa okolo toho vedie.

.poďme k vláde. Aký máte pocit z vládnutia Ivety Radičovej, kde sa stále mení to, na čom sa koalícia práve dohodla?
Až tak mi to neprekáža. Skôr si myslím, že je dobré, že sa diskutuje a hľadajú spoločné body. Celkovo si myslím, že táto vláda krajine prospieva a výsledky budú dobré. Verím len, že do konca budúceho roka stihnú všetky dôležité rozhodutia. Potom by to už bol problém.

.ako vnímate novú stranu SaS? Ako by ste reagovali na prípadnú ponuku vstúpiť do Sulíkovej strany?
Túto diskusiu s Rišom máme za sebou, odpoveď je nie. Som rád, že SaS existuje, aj keď na to nie sme zvyknutí. Nemohol by som však byť členom strany, ktorá hovorí o registrovaných partnerstvách a nemala by problém s eutanáziou. Ja nie som liberál. Keby som mal niekedy vstúpiť do nejakej strany, bola by to kresťanská strana. To sú moje hodnoty a tie budem vždy zastávať.

.presuňme sa v čase. Je rok 2014. Čo by ste chceli v kampani ukázať, že sa vám podarilo?
Aby mali ľudia v Trenčíne pocit, že sa zúčastňovali na vláde v meste. Keď budeme rozhodovať, povedzme, o nábreží, tak o tom rozhodnú oni v telefonickom referende. Aby mali pocit, že mestský úrad je pre nich reálna služba, že tam ľahko vybavia všetko, čo budú potrebovať. Že budú rozumieť, prečo sa niečo predalo a niečo iné postavilo. A aby verili, že v našom meste sa nekradne. Verím, že sa to začne tým, že sa k nim ich mestský úrad bude správať inak.

.keď sa dnes povie Trenčín, znamená to hrad, hokej a Pohodu. Chcete pridať niečo štvrté?
Chcem vybudovať niečo, čo nemá žiadne iné mesto. Mám dva plány. Jeden sa týka alternatívnej kultúry a druhý zelene. Malo by to byť niečo výnimočné, čo ocenia obyvatelia mesta aj turisti.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite