Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trenčiansky rybníček

.martin Droppa .časopis .téma

Z Trenčína sa za štyri roky stalo tretie najzadlženejšie mesto na Slovensku. Koalícia SDKÚ, KDH a HZDS, zosobnená primátorom Branislavom Cellerom, sa rozpadla. Čo sa stalo?

Namiesto studne, ktorú na Trenčianskom hrade vyhĺbil bájny Omar, stalo sa symbolom centra mesta zarastené bagrovisko s plochou 2 337 štvorcových metrov. Podľa miestnych charakterizuje Cellerove chyby a konanie v rozpore s verejným záujmom.
.cellerova jama
V centre pešej zóny začala v septembri 2008 spoločnosť Tatra Real Trade výstavbu projektu Extrovertum. Namiesto podzemných garáží, na ktorých malo vyrásť obchodno-administratívne centrum, robotníci vykopali zvyšky stredovekého opevnenia. Stavba bola zastavená a samospráva začala prichádzať o peniaze na daniach za zriadenie a užívanie verejného priestranstva. Podľa pôvodného plánu malo do mestskej pokladne plynúť denne 0,66 eura za každý štvorcový meter staveniska, teda 562 983 eur ročne. Vedenie mesta daň nevyrubilo, ale schválilo prenájom staveniska za 46 544 eur ročne. 
„Ak ma zvolia, ako prvé dám jamu zasypať a postaviť na ňu parkovisko,“ vraví Ján Krátky, kandidát na primátora za koalíciu KDH, HZDS. Narážajúc na mená protikandidátov Richarda Rybníčka (nezávislý) a Ľubomíra Žabára (Smer) žartuje, že v jame by mohol byť rybníček, v ktorom bude plávať žabiak. Dodajme, že všetko by mohla strážiť úderka, ktorá na Krátkeho podporu založila internetovú stránku kratkyproces2010. Verme, že podobnosť názvu iniciatívy s menom radikálnej neonacistickej hudobnej skupiny je náhodná.
Ján Krátky hovorí, že aktuálny dlh mesta je takmer 30 miliónov eur, dlhodobé záväzky na hranici 12,8 milióna eur. Finančnú situáciu mesto poľa neho nerieši, ale odsúva tým, že záväzky po dohode s veriteľmi presúva do kategórií dlhodobých so splatnosťou 120 dní. Dochádza tak k percentuálnemu znižovaniu aktuálneho zadlženia a k vykľučkovaniu z rizika nútenej správy. „Štyri roky SDKÚ-DS chcela byť a bola dominantnou v koalícii, podľa vzoru parlamentnej politickej situácie si vyžadovala poslušnosť poslancov,“ tvrdí Krátky. Narušil sa tak vzťah s HZDS a pri nomináciách do týchto komunálnych volieb už aj s KDH. „Prerastanie veľkopolitických móresov zo strany SDKÚ a kladenie pre KDH, HZDS a aj pre SaS neprijateľných politických i personálnych podmienok pri obsadzovaní funkcií na magistráte napokon rozbilo koaličné spektrum v meste,“ usudzuje.
.osamotený
Znalci trenčianskych politických pomerov hovoria, že SDKÚ pri nominácii Cellera na kandidáta za primátora nerokovala s potenciálnymi partnermi. Postavila ich pred hotovú vec. Celler sa ocitol v izolácii a ostala mu len vizuálna podpora premiérky Radičovej a ministrov Dzurindu a Mikloša, s ktorými sa ocitol na bilbordoch. Podpora strany Most-Híd je symbolicky znázornená nenápadne vytlačeným logom strany. OKS si do mestského parlamentu nominovala svojich zástupcov. 
Celler nevie, prečo sa s KDH pred nomináciami nedohodli.  KDH vraj deklarovalo, že sa budú rozprávať po voľbách. Na tému dlhy pripomína, že sú v intenciách zákona a zadlženie vzniklo hlavne v súvislosti s projektom premostenia cestného obchvatu východ – juh a s výkupom pozemkov za vyše 5 miliónov eur pod budúcu priemyselnú zónu. Zdôrazňuje, že na poklese dlhu sa výrazne podieľajú pravidelné splátky úverov. Mediálny rozruch okolo zadlženosti a pranierovanie samosprávy od niektorých poslancov a členov mestskej finančnej a majetkovej komisie považuje za lacnú predvolebnú kampaň. „Je to vytĺkanie politického kapitálu kandidátmi na poslancov a kandidátom Krátkym, ktorý bol dve volebné obdobia členom tej komisie a participoval na tom, čo dnes kritizuje,“ tvrdí Celler, kandidát koalície SDKÚ a Most-Híd.
.rozhodne Smer – SD?
Neďaleko zaburineného archeologického náleziska má kanceláriu Richard Rybníček, nezávislý kandidát na primátora. „Dlh nie je problém, problémom je, že sa o ňom štyri roky nehovorí, že sa kauza spolitizovala, vyvrcholila odvolaním vedúceho ekonomického oddelenia mestského úradu Petra Mikuša, ktorý na problém upozornil,“ tvrdí Rybníček. „Ak by som bol zvolený, dal by som spraviť nezávislý ekonomický audit a hľadal riešenia.“ 
Rozpad trenčianskej pravicovej koalície nevníma ako konflikt pravicových strán, ale ako znak, že komunálne voľby nemusia kopírovať líniu parlamentných: „Ide o voľbu mien, nie politických strán. To, že sa v Trenčíne nedohodli na koalícii ako doteraz, je znakom nesúhlasu s kandidátmi.“
Štvorročná neústretovosť a nekomunikovanie primátora Cellera s ľuďmi zo strany Smer vyvrcholila tým, že Smer stiahol svojho kandidáta na primátora Ľubomíra Žabára. Smer odporučí voličom voliť nezávislého Richarda Rybníčka. Rybníček zdôrazňuje, že ostáva nezávislým kandidátom a ponuku kandidovať za Smer neprijal, ale diplomaticky dodáva: „Ak Smer stiahne svojho kandidáta a svojim voličom odporučí dať hlas mne, neprijmem to negatívne.“  
O post primátora sa v Trenčíne uchádzajú aj ďalší dvaja nezávislí: Jaroslav Olah a Pavel Poljovka. Tí však veľa vody v trenčianskom politickom rybníčku nenamútia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite