Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Dvaja priatelia boli na rybách. Jeden z nich chytil päť rýb, druhý tri. Keď si rozložili oheň, aby si ryby upiekli, prišiel tretí priateľ, ktorý nemal nijaké ryby, ale mal osem (rovnakých) mincí. Dohodli sa, že si ryby rozdelia na rovnaké diely, pričom tretí priateľ dá rybárom za svoj diel svojich osem mincí. Rybár, ktorý chytil tri ryby, si chcel zobrať tri mince, s čím však rybár, ktorý chytil päť rýb, nesúhlasil. Tvrdil, že by to nebolo spravodlivé a požadoval pre seba viac mincí. Kto z nich mal pravdu? Aké je spravodlivé delenie mincí?
.odpoveď
Spravodlivé delenie mincí je takéto: ten, kto chytil päť rýb, má dostať sedem mincí a ten, kto chytil tri ryby, má dostať jednu mincu. Každý z troch priateľov totiž dostane 8/3 ryby. Päť rýb je vlastne pätnásť tretín ryby, z ktorých osem zje rybár sám a sedem dá (predá) nerybárovi. Podobne druhý rybár zje zo svojich deviatich tretín ryby (t. j. z troch rýb) osem tretín sám a jednu tretinu dá (predá) kamarátovi, ktorý ryby nechytal. Úplne jednoduché, a predsa sa mnohí necháme tak ľahko oklamať a zviesť evidentne nespravodlivým – ale spravodlivo sa tváriacim – delením.
A keď už sme pri tých peniazoch a pri tom, ako ľahko sa nimi necháme popliesť, tak si skúsme ešte jeden príklad, ktorý to celkom výstižne ilustruje. 
.otázka na tento týždeň
Na obrázku je výpis z bankového účtu, na ktorom bolo pôvodne 1000 eur. Ako je možné, že celkové súčty výberov a zostatkov nie sú rovnaké a líšia sa o desať eur?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite