Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nezmyselná smrť

.františek Mikloško .časopis .téma

Čo skrýva pojem tvorivá generácia? Zvyčajne je to veková príbuznosť, podobné rodinné alebo spoločenské zázemie, podobne prežívané životné pocity. Isto je to spoločný myšlienkový svet, sú to spoločné sny a plány, spoločné cesty a postupy.

Ale to všetko by nestačilo, keby myšlienky a činy týchto ľudí neoveril a nepotvrdil čas. Čas, roky aspoň jedného tvorivého, ľudského života.
V tomto zmysle spoločenstvo ľudí novembra 1989 na Slovensku tvorí výnimočné generačné zoskupenie. Týchto ľudí spájal nielen odpor voči komunizmu, ale ich východiskom bola atmosféra novembrových námestí: demokracia, tolerancia, slušnosť. Tento myšlienkový základ ich dával dohromady vždy, keď bolo za posledných dvadsať rokov treba brániť novembrové ideály. Títo ľudia po celom Slovensku tie ideály na rôznych úrovniach presadzovali a presadzujú. A nakoniec, týchto ľudí už dve desaťročia spája prirodzené priateľské puto, bez ohľadu na intenzitu vzájomných stretaní.
Ernest Valko patril od začiatku a už navždy zostane tvorcom a súčasťou tejto významnej generácie. Od prvých chvíľ sa prihlásil k Verejnosti proti násiliu a už nikdy, kdekoľvek pôsobil, neodišiel od tohto myšlienkového i ľudského spoločenstva. Od kancelárie VPN cez podpredsedu Snemovne ľudu vo Federálnom zhromaždení až po predsedu Ústavného súdu ČSFR – to bola jeho politická cesta. Po rozpade Československa sa vrátil do Bratislavy a začal svoju úspešnú advokátsku a ústavnoprávnu kariéru. Po celý čas bol jeho ústavnoprávny názor popri jeho advokátskej praxi stále prítomný v spoločenskom i politickom prostredí Slovenska.
S Ernestom Valkom sme sa delili o spoločnú kanceláriu na VPN na Jiráskovej ulici. On mal na starosti právne veci, ja cirkevné. S Ernestom Valkom sme potom prežili, v dobrých i zlých časoch, mnoho stretnutí a mnoho diskusií. Ernest bol demokrat a jeho politickou ideológiou bolo ústavné právo. Preto boli jeho blízkymi stranami všetky stredopravé strany.
Ale predsa, popri týchto ľudských stretnutiach, asi najkrajšou chvíľou bolo, keď prezident Václav Havel na začiatku roku 1992 menoval ústavných sudcov ČSFR a jeho predsedu – 39-ročného právnika Ernesta Valka. Na Pražskom hrade, v starobylej Sieni českých kráľov. Veľký kancelár Karel Schwarzenberg čítal menovacie dekréty nových ústavných sudcov po latinsky, v reči práva.  
Som presvedčený, že ten okamih zostal v srdci Ernesta Valka prítomný a bol pre neho, ako ústavného právnika i človeka, navždy záväzný. Jeho menovací dekrét visel stále zarámovaný u neho v kancelárii.
A práve od tej chvíle v Sieni českých kráľov sa chcem odraziť k jeho smrti. Ernest Valko ako advokát vystupoval v rôznych kauzách, ale vždy nosil v sebe nielen svoj ľudský svetonázor, ale aj povesť svojho mena a postu, ktorý zastával. Ernest Valko nemohol byť zapletený v ničom, čo by ho dehonestovalo. A preto je jeho smrť úplne nezmyselná. Niekto na neho strieľal z nejakých nezmyselných dôvodov, ktoré sa ho priamo netýkali.
Milý Ernest. Máš tú chvíľu už za sebou. Niekoľko sekúnd si sa pozeral do očí svojmu vrahovi. Prežil si chvíľu nevinnej hrôzy, ktorá Ťa ospravedlňuje.
Dnes si už tam, na druhom brehu, so svojimi blízkymi priateľmi i s tými, ktorí za komunizmu trpeli a zomreli a na ktorých si Ty nezabudol.
Modlíme sa za Teba, za pokoj Tvojho večného odpočinku!

Autor je bývalý poslanec NR SR
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite