Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obama nie je Clinton

.jaroslav Daniška .časopis .kritická príloha

Vyhrali Američania, ktorých Biely dom a Kongres nechceli počuť, hovorí v rozhovore pre .týždeň Jan Erik Surotchak, člen Republicans Abroad. Rozhovor sa uskutočnil cez e-mail.

Americké voľby boli predovšetkým o prezidentovi Obamovi. Kto alebo čo ho porazilo?
 Prezident Obama sa týchto volieb nezúčastnil, takže ho neporazil nikto. Republikáni však porazili demokratov, osobitne v Snemovni reprezentantov, ktorí podporovali Obamovu politiku, najmä tých, ktorí hlasovali za jeho zdravotnícku legislatívu a zvyšovanie deficitu. 
.môže podľa vás Barack Obama napodobniť Billa Clintona a posunúť sa po týchto voľbách do politického stredu?
Prezident Obama a prezident Clinton sú veľmi odlišní politici, majú rozdielny pôvod, miesto v politickom spektre a rozdielnu politickú základňu. Preto si myslím, že pre Obamu by bol posun do stredu omnoho ťažší. Veľmi dôležité však bude, ako sa budú republikánski vodcovia v Snemovni reprezentantov správať, či sa vyhnú chybám, ktoré kedysi Clintonovi pomohli nájsť si pozíciu v strede spektra.
.ako zmenia výsledky volieb samotných demokratov? 
Počet konzervatívnych demokratov v Kongrese, ktorým sa hovorí „Blue Dogs“ klesol po utorku na polovicu. Demokrati, kandidujúci v oblastiach, ktoré volia premenlivo raz republikánov a raz demokratov, alebo v oblastiach, kde sa republikánskym prezidentským kandidátom darí, to znamená v štátoch ako Pensylvánia, Ohio, Indiana a zvyšok priemyselného Stredozápadu USA, všade tam demokrati dopadli veľmi zle. Inými slovami, demokrati, ktorí minulý utorok získali mandát, pochádzajú zväčša z ľavicových oblastí. Napríklad kongresmanka Nancy Pelosi obhájila vo svojom obvode v Kalifornii svoj mandát so ziskom 80 percent hlasov. Predpokladám, že pre takýchto politikov bude posun smerom do stredu veľmi ťažký.
.kto sa stal skutočným víťazom volieb? Stranícki republikáni alebo hnutie Tea Party, ktoré chce republikánov reformovať?
Som v pokušení povedať, že skutočnými víťazmi sú Američania. Vyše roka v prieskume za prieskumom hovorili, že sú nespokojní s tým, ako Biely dom a Kongres riadia krajinu. Dlho mali pocit, že ich nikto nepočúva. Nuž, a teraz boli vypočutí. Mimoriadne dôležité je, hoci sa o tom v Európe píše málo, že republikáni zmenili pomer síl medzi guvernérmi. Pred voľbami mali demokrati medzi guvernérmi väčšinu v pomere 26:24, po voľbách je pomer 29:17 v prospech republikánov. Ten zvyšok ešte nie je rozhodnutý.  To isté sa týka kongresov na úrovni jednotlivých štátov. Republikáni sú do budúcnosti vo veľmi dobrej pozícii. 
.môže vôbec hnutie Tea Party a politici, ktorí ho reprezentujú, uspieť v tom, čo sľúbili? Často to boli populistické sľuby, dokážu to?
Netreba zabúdať, že hnutie Tea Party sa filozoficky odvoláva na prvé dni americkej republiky, na odkaz bostonského pitia čaju, keď vtedajší obyvatelia kolónie protestovali proti neprimeranému zdaňovaniu, z ktorého boli financované štátne projekty, s ktorými populácia nesúhlasila. Preto súčasné hnutie Tea Party už úspešné je. Minimálne v tom, ako dostali na koberček demokratov aj republikánov za to, ako narábali s daňami a štátnymi výdavkami. Prvým veľkým testom nového Kongresu bude, ako sa postaví k predĺženiu Bushovho zákona, ktorým sa  znížili dane a ktorý má do konca roka stratiť platnosť a či budú reformovať balíček zdravotníckych zákonov prezidenta Obamu.
.aký je vzťah Tea Party a neokonzervatívcov? Znamená triumf Tea Party pokles ich vplyvu? 
Obe veľké strany sú stranami veľkých koalícii a pod straníckym dáždnikom sa nachádzajú mnohé ideologické prúdy. Pokiaľ ide o domácu agendu, daňoví konzervatívci a neokonzervatívci  majú v zásade tú istú agendu. V zahraničnej politike to síce celkom neplatí, ale netreba zabúdať, že takmer nikto v týchto voľbách o zahraničnej politike nehovoril. 
 .čo bude víťazstvo republikánov znamenať pre prezidentské voľby? Zmenil sa pomer síl vnútri republikánskej strany natoľko, že o budúcom prezidentskom kandidátovi rozhodne hnutie Tea Party?
 Tea Party dalo podľa mňa republikánom dve veci. Po prvé, povedomie o fiškálnej zodpovednosti. Strana sa vydala v tejto oblasti zlou cestou a podľa mnohých ľudí sa začala správať ako demokrati, ktorí zdaňujú, len aby mohli míňať. To sa teraz mení a situácia sa vracia k tradične republikánskemu prístupu.  A po druhé, momentum a nadšenie. A to pre tieto voľby a pravdepodobne aj pre voľby v roku 2012. Je ešte príliš skoro hovoriť o tom, ako sa budú vyvíjať nominácie a kampaň, ale ozdravená politika a namotivovaná základňa sú pre úspech republikánov v roku 2012 kľúčové. Predpokladám, že tomu bude zodpovedať aj nominácia straníckeho kandidáta alebo kandidátky na úrad prezidenta. 
.môže prezident Obama za dva roky čeliť silnému protikandidátovi vo vlastnej strane?
Niečo podobné je veľmi, ale veľmi zriedkavé. Viacerí asi  budú mať pokušenie, ale osobne si myslím, že skutočnou otázkou bude, ako sa postaví k demokratickým primárkam ministerka zahraničných vecí Hillary Clinton. Mám na mysli primárky v roku 2016. 
.ako zmení republikánska väčšina v dolnej snemovni Kongresu americkú zahraničnú politiku? Čo to bude znamenať pre Irak a Afganistan?
Medzi republikánmi je konsenzus, že to, čo sme začali v Iraku a Afganistane, potrebujeme úspešne skončiť. Tieto voľby na tom nič nezmenili. 
.čo ako republikán očakávate od svojej strany, mali by byť voči Obamovi naďalej radikálnou opozíciou, alebo sa snažiť o dohody a kompromis?
Možno som nepochopiteľne naivný, ale aj po 15 rokoch života v strednej Európe verím, že rozhodujúce sú idey. Politika je vo svojej čistej podobe verejným zápasom o myšlienky, o to, ako posunúť krajinu dopredu. Takže verím, že republikáni budú viesť takýto zápas. Ak nedajú odpoveď na veľkú nedôveru, ktorú Američania pociťujú voči politike prezidenta Obamu, najmä pokiaľ ide o zdravotnícku legislatívu a zadlženosť krajiny, prídu o svoje funkcie rovnako, ako o ne prišli demokrati. Tak je to napokon správne a rozumné. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite