Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Prečo sa cukor rozpúšťa lepšie v teplej ako v studenej káve?
.odpoveď
Na tejto otázke je asi najzaujímavejšie to, koľko nesprávnych odpovedí vedia ľudia sformulovať. Preto hádam nebude na škodu spomenúť niektoré z nesprávnych odpovedí a povedať si, čo je na nich zlé.
Nesprávna odpoveď číslo 1: Všetko (ľad, asfalt, čokoláda, ...) sa začne topiť, ak dostatočne zvýšime teplotu – a rovnaké je to s cukrom v káve. Námietka: topenie a rozpúšťanie sú dve celkom odlišné veci. Topenie znamená prechod z tuhého skupenstva danej látky do skupenstva kvapalného, rozpustenie znamená vznik roztoku danej látky v nejakej inej kvapaline 
Nesprávna odpoveď číslo 2: Čím vyššia teplota, tým väčšia rýchlosť molekúl, a teda aj rýchlosť rozpúšťania. Námietka: rýchlosť molekúl a rýchlosť rozpúšťania sú dve rôzne veci a bez ďalšieho vysvetlenia nie je vôbec jasné, prečo by mali súvisieť. Ak sa to niekomu nezdá, skúsme iný príklad s dvoma rôznymi rýchlosťami. Rýchlosť, s akou sa krava pasie, je niečo iné, ako rýchlosť, ktorou sa krava pohybuje. Ak by bola logika odpovede správna, potom by sa najrýchlejšie pásli cválajúce kravy.
Nesprávna odpoveď číslo 3: Čím vyššia teplota, tým väčšiu energiu majú molekuly narážajúce do cukru a molekuly s väčšou energiou ľahšie vyrazia molekuly cukru z kryštálu. Námietka: to isté by platilo aj vo vzduchu pri rovnakej teplote (stredná kinetická energia molekúl vzduchu aj vody je daná práve teplotou), nuž, ale vo vzduchu sa cukor nerozpúšťa.
Správna odpoveď: rozpúšťanie cukru v káve úzko súvisí s vlastnosťami molekúl vody. Tieto molekuly sú silno polarizované, čo znamená, že elektrický náboj je v nich rozložený dosť nerovnomerne. Práve tento nerovnomerne rozložený elektrický náboj je zdrojom značných síl, ktorými pôsobia molekuly vody na molekuly cukru, soli, atď. Vďaka týmto silám dokážu molekuly vody obaliť a  „vytrhnúť“ jednotlivé molekuly (prípadne ióny) rozpustnej látky z ich kryštálov. (V skutočnosti je celý mechanizmus o čosi zložitejší, ale v zásade je tento popis správny). Rýchlosť rozpúšťania je teda daná najmä tým, ako často sa dostávajú voľné molekuly vody ku kryštálu a ako rýchlo odchádzajú molekuly cukru s naviazanými molekulami vody od kryštálu preč. Obidve tieto veci môžeme urýchliť tak, že zvýšime rýchlosť molekúl v kvapaline. To môžeme urobiť napríklad miešaním alebo zvýšením teploty. Obidve veci zvýšia aj rýchlosť rozpúšťania.
.otázka na tento týždeň
Dajú sa poukladať dominové kocky na šachovnicu tak, aby ju pokryli celú okrem dvoch políčok v protiľahlých rohoch? (Jedna dominová kocka pokryje dve šachové políčka.)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite