Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Elf, človek, hobit a trpaslík majú prekonať strmý tunel plný jedovatých pavúkov, ktoré sa, našťastie, boja svetla. Ak niekto nesie zapálenú fakľu, pavúky mu dajú pokoj. Ak idú s jednou zapálenou fakľou dvaja, svetla je ešte stále dosť na to, aby zahnalo pavúkov. Ak by však išli traja alebo štyria, vzniklo by priveľa tieňov a pavúky by zaútočili.
Elf je schopný prebehnúť tunel za minútu, človek za dve minúty, hobit za štyri a trpaslík za päť minút. Ak idú dvaja z nich spolu, trvá im to toľko, koľko by to trvalo pomalšiemu z nich. Ako sa dostanú všetci štyria cez tunel, ak majú k dispozícii len jedinú fakľu a tá vydrží horieť len dvanásť minút?

.odpoveď
Najprv vyrazia dvaja najrýchlejší, t. j. elf a človek a jeden z nich sa vráti späť. Je jedno, ktorý sa vracia, povedzme, že to bude elf. Tým sa spotrebujú tri minúty. Potom vyrazia – a to je kľúčový moment celého riešenia – dvaja najpomalší, čiže hobit a trpaslík, takže celkový čas stúpne na osem minút. Potom sa človek vráti pre elfa (desať minút) a obaja prebehnú cez tunel posledný raz (dvanásť minút).
Pavúky teda vyšli naprázdno, ale aby sme k nim neboli úplne zlí, tak aspoň jednému z nich dáme šancu v ďalšej úlohe.

.otázka na tento týždeň
V miestnosti dlhej 6 m, širokej 2,4 m a vysokej tiež 2,4 m je na jednej zo štvorcových stien pavúk a na protiľahlej stene mucha. Pavúk aj mucha sú vzdialení 1,2 m od bočných stien, pričom pavúk je 20 cm pod stropom a mucha 20 cm nad podlahou. Pavúk vyrazí k muche a ide rýchlosťou 10 cm za sekundu. Mucha odletí presne 81 sekúnd po pavúkovom štarte. Kadiaľ má pavúk ísť, aby stihol doraziť k muche pred jej odletom?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite