Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naša reakcia bude okamžitá

.martin Hanus .časopis .kauza

Poslanec Peter Zajac (OKS) varuje, že voľba generálneho prokurátora môže ohroziť základy vládnej koalície.

.ste vládny politik, ktorý sa najviac venuje prípadu Hedvigy Malinovej, ktorý je súčasne kauzou Generálnej prokuratúry. Čo vám ako prvé prebleslo hlavou, keď ste sa dozvedeli, že pán Janiš navrhol Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora na ďalších sedem rokov?
Ostal som úplne šokovaný. Dozvedel som sa to od novinárov, keď som vychádzal z ľudskoprávneho výboru, kde sme mali práve pána Trnku v súvislosti s kauzou Hedviga Malinová. Evidentne sa ukázalo, že človek, ktorý má byť najvyšším garantom zákonnosti, sa správa absolútne svojvoľne. Adresoval vypracovanie znaleckého posudku Lekárskej fakulte UK ako právnemu subjektu, hoci fakulta nemá žiadnu právnu subjektivitu. Pán Trnka mi však povedal, že to je len môj subjektívny názor. Ale to nie je názor, ale zákon. Neviem si predstaviť, ako chceme reformovať právny štát na čele s ľuďmi ako Štefan Harabin a Dobroslav Trnka.

.čo to vypovedá o mentálnom stave súčasnej koalície?
Ak bude Trnka zvolený, je už dnes zjavné, že sa tak stane hlasmi poslancov SDKÚ, pretože tým návrhom pána Janiša sa opísali. Je pre mňa nepredstaviteľné, že by tento poslanec konal v danej veci svojvoľne. SDKÚ je ako zviera, ktoré má jednu hlavnu vpredu a druhú vzadu, jedna hlava ťahá stranu dopredu, druhá dozadu. Zvolenie Trnku by znamenalo návrat k Dzurindovej politike po roku 2002, keď sa hlasovalo pomocou hlasov opozičných poslancov, a to pri podozreniach, že boli kúpení. Návrat do tohto typu politiky by som pokladal za úplne zhubný.

.lenže je aj na štyroch poslancoch OKS, na ktorých visí vládna väčšina v parlamente, ako sa k tejto Dzurindovej zákulisnej hre postavia. Ako chcete zvoleniu Trnku zabrániť?
Budeme vyvíjať spolu so všetkými koaličnými partnermi verejný tlak, aby ešte pred voľbou bolo jasné, že celá koalícia podporuje jedného dobrého kandidáta. Samozrejme, nemôžeme zaručiť výsledok tajného hlasovania. Poslanci troch poslaneckých klubov už teraz podpisom pod kandidatúru pani Miššíkovej povedali, že my nebudeme tí, ktorí budú hlasovať za Trnku. Je vecou SDKÚ, ako sa rozhodne.

.je aj vecou ostatných strán, či Dzurindu dostanú pod tlak, aby radšej ustúpil, než umožnil zvolenie Trnku...
Myslím, že všetky koaličné strany budú presviedčať SDKÚ, že voľba Trnku by bola začiatkom rozpadu vládnej koalície.

.minútu po Trnkovom zvolení by sa rozpadla koalícia?
To si netrúfam povedať. Ale určite by išlo o začiatok konca, vzájomná dôvera by sa vytratila a de facto by prestala platiť koaličná dohoda.

.to je psychologický opis situácie. Rozmýšľate napríklad nad tým, že by ste voľbou generálneho prokurátora podmienili osud štátneho rozpočtu?
Určite nie, hoci táto personálna voľba je nesmierne dôležitá a hoci máme k rozpočtu veľké výhrady, ktoré ešte budeme formulovať. Sme však pripravení zaň hlasovať. Pretože nech je to akokoľvek, návrh rozpočtu je vykročením na správnu cestu.

.čo spravíte, ak bude Trnka zvolený?
Naša reakcia bude okamžitá. OKS zmení svoje nastavenie vo vládnej koalícii.

.vyčleníte sa formálne z koalície?
Neviem to ešte presne pomenovať, otvárajú sa však všetky možnosti okrem tej, že by sme vládu potopili.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite