Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chceme sa dohodnúť

.jaroslav Daniška .časopis .kauza

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) tvrdí, že bola veľká ochota podporiť kandidatúru generálneho prokurátora, ktorú by navrhla ministerka spravodlivosti z SDKÚ.

.o kandidátovi na generálneho prokurátora rokovala koaličná rada, no poslanec Janiš (SDKÚ) navrhol Dobroslava Trnku. Čo sa stalo?
Nechcem o tom špekulovať, ale myslím si, že pokiaľ jednou z nosných tém tejto koalície je nastoľovanie spravodlivosti, tak by súčasná vláda mala mať ambíciu nájsť spoločného kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. Mal by ním byť človek, ktorý bude charakterný, po odbornej stránke bude autoritou a nebude mať obavu riešiť aj niektoré citlivé kauzy.

.je pravda, že ostatné tri koaličné strany navrhli SDKÚ, že môže navrhnúť iného ľubovoľného kandidáta na post generálneho prokurátora okrem Trnku a koalícia ho podporí?
Nie akéhokoľvek iného, ale máme záujem, aby sa koalícia dohodla na spoločnom kandidátovi. A pokiaľ by SDKÚ podporilo takého kandidáta, ktorý by spĺňal aj predpoklad odbornej erudovanosti, aj charakternosti, tak by ho všetky ostatné koaličné strany podporili.

.ako na to reagovala SDKÚ?
To neviem, na poslednom koaličnom rokovaní som sa nezúčastnil.

.čo by pre ministerstvo vnútra, políciu a vládu znamenalo opätovné zvolenie Dobroslava Trnku?
Nechcem špekulovať o budúcnosti, ale musím povedať, že niektoré kauzy v minulosti vyvolávali veľké otázniky. Ide o niektoré trestné, ale aj civilné kauzy, napríklad kauza pezinskej skládky, niektoré podivuhodné späťvzatia civilných žalôb, alebo dovolania, ktoré dávala generálna prokuratúra vo veciach, kde mali svoj záujem rôzne skupiny. Môžeme hovoriť o kauzách Majský, Reichel a mnohých ďalších. Nechcem špekulovať, čo sa stane, keby zostal Trnka generálnym prokurátorom, ale myslím si, že je systémovo zlé, ak môže generálny prokurátor opätovne kandidovať. Preto som ešte ako minister spravodlivosti navrhoval, aby generálny prokurátor nemohol opätovne kandidovať na druhé funkčné obdobie. Ten návrh vtedy neprešiel.

.prečo sa koalícia nedohodla na obsadení funkcie generálneho prokurátora v koaličnej dohode?
Otvoril som tú tému, ale keďže sme rokovali o programových tézach a texte koaličnej zmluvy, tak sme sa k tejto téme nakoniec nedostali. Nemalo ísť o rokovania o konkrétnej osobe, len som chcel, aby sme o tom diskutovali a obsadenie funkcie podmienili nastolením elementárnej spravodlivosti. Je dôležité, aby vedenie prokuratúry spĺňalo tie dve kritériá, o ktorých som už hovoril. Nie je to nič nemožné, pretože na Slovensku poznám desiatky odborne zdatných a charakterných prokurátorov.

.niektorí poslanci SDKÚ v kuloároch tvrdia, že vzhľadom na kontrolu moci nesmú dovoliť, aby KDH kontrolovalo ministerstvo vnútra, políciu aj prokuratúru.
Je Eva Miššíková kandidátkou KDH? Pani Miššíkovú nenavrhlo KDH, k tomuto návrhu sme sa pripojili. Chcem však pripomenúť, že bola veľká vôľa, aby sa spoločným kandidátom stal kandidát, ktorého navrhne ministerka spravodlivosti. Zo strany všetkých troch strán bola maximálna vôľa dohodnúť sa na kandidátovi, ktorého navrhne ministerka Žitňanská. Nebol by s tým žiadny problém. Navyše, vnímať orgány činné v trestnom konaní ako nejaké politické orgány je choré z princípu. To je aj moje posolstvo voči polícii: má rozviazané ruky.

.poslankyňa Dubovcová z SDKÚ navrhla prokurátora Jána Hrivnáka. Je to kandidát, ktorého by zvyšok koalície dokázal podporiť?
Som presvedčený, že áno. Myslím si to aj preto, že bola vôľa podporiť kandidáta ministerky spravodlivosti. Nebol by s tým žiadny problém.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite