Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lennonovo dedičstvo

.peter Bálik .časopis .hudba

Johna Lennona si svet zapamätal ako symbol lásky a mieru, no z jeho sólovej tvorby po rozpade The Beatles sa mnohým vynorí len snivá Imagine. Ako to vlastne bolo s jeho sólovou dráhou, ktorú ukončila násilná smrť v roku 1980?

V posledných týždňoch si ľudia po celom svete pripomenuli jeho nedožité narodeniny. Odhalilo sa niekoľko sôch, uskutočnili sa nejaké oslavy, objavili sa nové filmy, a samozrejme, prišlo aj na jeho hudbu. V zremastrovaných verziách vyšli všetky jeho sólové albumy, od sólového debutu Plastic Ono Band až po posmrtný Milk and Honey. Ak nepočítame úlety, ktoré Lennon nahral s Yoko Ono v bláznivých šesťdesiatych rokoch, tento hudobník nahral za svojho života sedem radových albumov. Niektoré boli výborné, iné slušné, no našli sa aj úplné prepadáky. V tomto smere je najviac kritizovaný jeho kolega Paul McCartney, ktorý na sólovkách nikdy nenadviazal na silu albumov The Beatles. Ani Lennon, ktorý bol z dvojice ten premýšľavejší a odvážnejší, sa nevyhol prešľapom.
Jeho sólová kariéra sa začala skôr, než sa rozpadli The Beatles. Singel Cold Turkey pôvodne ponúkol domovskej kapele, ale keď zistil, že oň nemajú záujem, nahral si ho sám. Svojím obsahom sa ani nehodila do ich repertoáru, pojednávala o heroínovom návyku, do ktorého Lennon spadol spolu s Yoko. Cold Turkey je slangový výraz pre „absťák“, trýznivý moment, keď telu chýba droga.
Hovorí sa, že najlepšou sólovkou exčlenov The Beatles je Harrisonov trojalbum All Things Must Pass, ktorý v tom čase zatienil McCartneyho domácky album, ako aj Lennonov sólový debut John Lennon/Plastic Ono Band (1970). Platňa sa dokonca nedostala ani do Top 5, no z odstupom času ide o jeho najlepšie dielo. Nie je síce na nej žiadny veľký hit – Instant Karma vyšiel ako singel a pieseň Mother o neopätovanom vzťahu Lennona a matky, ktorá ho v detstve odvrhla, bola príliš silným kúskom pre hitparády. Niektoré z piesní vznikli ešte v časoch Beatles (Look At Me), iné Lennon napísal po terapii prvotného výkriku, ktorá spočívala v tom, že sa človek vykričí zo svojich životných tráum a môže začať odzvova. Taká je napríklad Mother, keď v závere skladby kričí: mama, neodchádzaj/otec, príď domov, je jeho bolesť až fyzická. Album má decentnú až domácku produkciu. Dnes by Plastic Ono Band patril do kategórie alternatíva.
Oveľa ľahší je nasledujúci Imagine (1971) s titulnou skladbou, ktorá z Johna navždy spravila nenapraviteľného rojka. No album má aj svoju opačnú stranu, s ktoru tak koketoval na predchádzajúcej platni. Jealous Guy a Crippled Inside sú krutým Lennonovým pohľadom do vlastného vnútra. Imagine obsahuje aj jeho útok na Paula v podobe žalujúcej How Do You Sleep? – drsný útok na bývalého parťáka: jedinú vec, čo si urobil, bola Yesterday, aj dnes zostane po tejto piesni horko v ústach – aj Lennon sa môže mýliť.   
Plastic Ono Band a Imagine sú jeho umeleckými tromfami, ktoré sa mu nepodarilo prekonať. Možno ešte doháral jeho talent z čias The Beatles alebo sa mu po ich rozpade otvorili úplne nové obzory. Týmito nahrávkami dosiahol Lennon svoj umelecký vrchol. Potom nasledoval pád. Úplným opakom je dvojalbum Some Time In New York City (1972), vôbec najhoršia vec v jeho diskografii. Možno preto, že dal veľa priestoru hudobne absolútne netalentovanej Yoko, s ktorou je podpísaný takmer pod všetky piesne albumu. Z človeka, ktorý propagoval mier v posteli a nenásilie, sa stal radikál. Ako jediná obstojí  feministická Woman is The Nigger Of The World, ale zvyšok je vata. Keď volá po oslobodení väzňov z newyorskej väznice Attica State, je to naivné až hlúpe. Paradoxne tam dnes sedí jeho vrah Mark Chapman. Bol to vôbec prvý Lennonov album vrátane platní The Beatles, ktorý kritici pochovali. Zdrvený hudobník za krátky čas nahral neuspokojivý Mind Games (1973), na ktorom sa prvýkrát ukázalo, že mu po čase chýba niekto, kto by ho usmernil, tak ako napríklad Paul v The Beatles.  Album nakoniec predznamenal jeho niekoľkomesačné odlúčenie od Yoko, ktorému sa dnes hovorí The Lost Weekend (Stratený víkend). Odsťahoval sa do Los Angeles, kde v alkoholovom opare začal pracovať na zbierke rokenrolových štandardov s producentom Philom Spectorom. Medzitým stihol ešte nahrať piatu sólovku Walls and Bridges (1974), ktorá je lepšou kolekciou pesničiek ako predošlý Mind Games. Snivá #9 Dream má všetko, čo Lennon dokáže zo seba dostať, táto pieseň je zhudobneným snom. Album síce hovorí o tom, že John si život bez Yoko v podstate užíva, no nádherná, a nie príliš známa Nobody Loves You (When You're Down and Out), značí, že život bez lásky nestojí za nič.
V nasledujúcom roku stihol Lennon vydať nechcený album Rock’n’Roll, ktorý splatil dlh žalujúcim autorom rokenrolových skladieb, ktorí ho chceli dať na súd za krádež hudobných nápadov. Predmetom sporu bola ešte beatlesovská Come Together.
Nie je žiadna náhoda, že po štyroch albumoch stratil Lennon o hudbu záujem a radšej sa venoval výchove svojho druhého syna Seana. Hudbe sa počas piatich rokov „muža v domácnosti“ venoval výnimočne – dôkazom je len páska s fragmentom Free As A Bird, ktorú v roku 1995 nahrali s jeho hlasom Paul, George a Ringo pre projekt Anthology. Chuť do pesničiek sa mu začala vracať v roku 1979. Na jeseň 1980 ich mal dostatok, aby nimi zaplnil nový album, no nakoniec dal prednosť Yoko. Spolu nahrali dialóg sŕdc Double Fantasy, Lennonovu najlepšou vec od Imagine. (Just Like) Starting Over hovorí o novom začiatku, Watching The Weels o jeho „materskej“ dovolenke, podmanivá Woman je poctou ženám, Beautiful Boy (Darling Boy) zas milým popevkom pre Seana. Dokonca aj piesne Yoko sú počúvateľnejšie ako na Some Time In New York City.  
Mal to byť jeho comebackový album, no nakoniec zostane navždy spojený s jeho smrťou. V rámci zremastrovanej reedície vyšla aj „Stripped Down Version“, ktorá ešte viac odhaľuje Lennonovo spevácke majstrovstvo, ale prednosť patrí originálu. Aj dnes si kladieme otázku, aké piesne by napísal, ako by znela jeho hudba, nebyť tragického dňa 8. decembra 1980. Lennon sa rád pozeral dopredu – vie sa, že mal rád vtedajšiu novú newyorskú scénu. Páčili sa mu Talking Heads, B-52’s a ďalšie mladé kapely. Boli časy, keď sa chcel silou mocou odstrihnúť aj od The Beatles, ale svedkovia poslednej etapy jeho života hovoria, že Lennon rád pri počúvaní piesní jeho starej kapely hovoril: „No neboli sme dobrí!? 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite