Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Briti budú šetriť
To, že sú britské štátne financie v zlom stave, sa vedelo dávnejšie. Bol to aj leitmotív predvolebnej kampane Konzervatívnej strany – a úspešný, lebo konzervatívci s ním vyhrali. Britskí voliči sa rozhodli hlasovať pre nich a pre Liberálno-demokratickú stranu, ktorá sa tiež netajila tým, že si budú musieť uťahovať opasky, inak hrozí grécky scenár. Po oslave víťazstva prichádza tvrdá realita. Toryovci konkrétnejšie oznámili, aké uťahovanie opaskov sa dá za vlády koalície, ktorú tvoria oni a liberálni demokrati, očakávať.
Minister financií George Osborn predložil krajine správu o štátnych výdavkoch, kde sa píše, ako chce koaličná vláda uskutočniť plán zníženia štátneho deficitu. Hrozivo znie už úvod dokumentu: „Minulý rok bol deficit Británie jedným z najväčších za obdobie jej mierovej existencie: štát si na každú libru, ktorú vynaložil, jednu požičal. Veľká Británia momentálne vynakladá 43 miliárd libier na úroky z dlhu – viac, ako dáva školám v Anglicku.“ Riešením by mali byť úsporné opatrenia, ktoré navrhuje v správe minister financií. Ak sa realizujú, dá sa očakávať pravdepodobné zníženie počtu pracovných miest v štátnom sektore približne o 490-tisíc. Polícia sa môže pripraviť na štvorpercentný pokles ročného rozpočtu a zatiaľ pracujúci Briti zase na zvýšenie veku odchodu do dôchodku (zo 65 na 66 rokov a výhľadovo až v roku 2020). Na rozpočet škôl by sa siahnuť nemalo, sektor sociálnej starostlivosti dostane dokonca o dve miliardy libier viac. Takisto rozpočet na štátne zdravotníctvo by mal až do roku 2015 každý rok stúpnuť.
Najostrejšiu kritiku správy predložil popredný think-tank Institute for Fiscal Studies – IFS. Podľa neho sa šetriace opatrenia najväčšmi dotknú nízkopríjmových rodín s malými deťmi. Pridala sa Labouristická strana, ktorá navrhované škrty vo výške 81 miliárd libier, rozplánované na štyri roky, označila za „bezhlavý hazard s ekonomikou“.
Vicepremiér (liberálny demokrat) Nick Clegg na kritiku hneď reagoval. Vyhlásil, že správa IFS je jednostranná a neberie do úvahy financie, ktoré dostane navyše sociálny sektor, navyše vraj think-tank svojimi vyjadreniami na margo opatrení vytvára v spoločnosti zbytočné obavy, ktoré sa nezakladajú na realite. Británia už vie, kde a kedy sa bude šetriť. Teraz len zaťať zuby a vydržať.
.mg

Moldavsko bez víz?

Moldavsko si „vyrokovalo“ súhlas s rozhovormi o bezvízovom styku s Európskou úniou. EÚ si bezvízový režim s touto krajinou na jej žiadosti stanovila ako „politický cieľ“. V Moldavsku sa chystajú voľby, zatiaľ tam panuje prozápadne orientovaná koalícia, a tá veľmi potrebuje v kampani ukázať aj zahraničnopolitické úspechy. Toto by mohol byť jeden z nich.
.mg

Tepelné gule

Nemecký podnikateľ Siegfried Rotthäuser prešiel Bruselu cez rozum. Klasické žiarovky predáva napriek zákazu Európskej únie – ako „malé výhrevné telesá“. Edisonov vynález totiž produkuje viac tepla ako svetla. Označil ich názvom „tepelné gule“ a jeho motivácia nie je len obchodná, ale aj politická. Chce tak protestovať proti nedemokraticky presadzovanej legislatíve z Bruselu.
.lk

Čudný summit

Šéfovia troch najdôležitejších inštitúcii EÚ sa stretli na summite so zástupcami ateistických, sekulárnych a slobodomurárskych organizácií. Summit, ktorý prebehol v polovici októbra, sa konal ako dôsledok Lisabonskej zmluvy. Nekonfesnú skupinu tvorilo 18 zástupcov z 9 štátov EÚ a dominovali jej zástupcovia slobodomurárskych lóží. Hovorilo sa o chudobe a kritike katolíckej cirkvi.
.jd

Stop škrtom

Českú vládu, ktorá plánuje v nadchádzajúcom roku ušetriť 45 miliárd českých korún, môžu čakať problémy. Rozhodne o tom druhé kolo senátnych volieb. Ak sa opozičnej ČSSD podarí získať sedem mandátov, bude schopná s KDU-ČSL a komunistami blokovať v druhej komore návrhy Nečasovej vlády. Škrty by tak, podľa premiéra Nečasa, začali platiť až neskôr.
.jd

Zrušiť MMF

Český prezident Václav Klaus si myslí, že Medzinárodný menový fond je „barbarský prežitok keynesiánskej éry“ a mal by sa zrušiť. Alternatívou je podľa hlavy českého štátu radikálne obmedzenie tejto organizácie. MMF podľa neho nenesie žiadnu zodpovednosť v prípade, že sa jeho predpovede ukážu ako chybné. Na druhej strane, Klaus tento týždeň priznal, že spoločná európska mena asi aj navzdory problémom prežije.
.lk


Angela Merkel/
Na stretnutí mládežníckej organizácie svojej strany CDU sa nemecká kancelárka postarala o poriadny rozruch, keď vyhlásila, že pokusy Nemecka vytvoriť multikultúrnu spoločnosť „celkom zlyhali“ a treba zvýšiť požiadavky na imigrantov.

Guillermo Fariňas/
Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za ľudské práva a prekvapivo ju získal kubánsky disident. Štyridsaťosemročný kubánsky psychológ a novinár, ktorý za 15 rokov držal vyše 20 hladoviek, požiadal úrady o možnosť vycestovať a cenu so šekom na 50-tisíc eur si prebrať.

Bill Clinton/
Americký exprezident to má ťažké. Čelí obvineniu Gena Sheltona, ktorý bol jeho blízkym spolupracovníkom, že počas jeho administratívy sa nadlho stratili kódy, ktoré prezident potrebuje na odštartovanie jadrového úderu. Hrôza pomyslieť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite