Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naše zistenia sú alarmujúce

.časopis .téma

Rozhovor s profesorom Tomášom Trnovcom zo Slovenskej zdravotníckej univerzity o preukázaných účinkoch PCB na zdravie obyvateľstva.

.v čom spočívajú riziká PCB?
Na rozdiel od látok ako benzén alebo trichloretylén, kde vieme o karcinogénnych účinkoch, pôsobia PCB – podobne ako dioxíny – na mnoho systémov v organizme. Nemajú jednoznačný charakteristický prejav, neviažu iba jeden druh ochorenia.

.čo presne spôsobujú?
Pôsobia na centrálny nervový systém. Máme jednoznačné dôkazy, že poškodzujú jemné vláskové bunky vo vnútornom uchu. Tie isté štruktúry poškodzuje hluk, napríklad z MP3 prehrávačov. Ďalej máme dôkazy, že PCB poškodzujú zubnú sklovinu a pôsobia na neurobehaviorálnu výkonnosť detí, znižujú ich reakčný čas. Pôsobia aj na imunitný aparát. Deti sa rodia s menšou dojčenskou žľazou. Jednoznačne sme preukázali aj vzťah medzi expozíciou PCB a sklonom k diabetu. Vo svete sú aj štúdie o vzťahu medzi PCB a autizmom, na Slovensku sme to zatiaľ neskúmali.

.do akej miery je PCB zasiahnutý východ Slovenska?
V rokoch 2002 až 2006 sme robili výskumy v rámci programu EÚ. Vyšetrili sme asi dvetisíc dobrovoľníkov a 430 osem- až deväťročných detí. Z odobratej krvi sme stanovili hladinu PCB.  Porovnávali sme okresy Michalovce a Svidník, vzdialené od seba asi 70 kilometrov s tým, že majú podobné zloženie, etnické aj sociálne, pričom Michalovce ležia v tesnom susedstve Chemka Strážske ako zdroja kontaminácie PCB.

.čo vám vyšlo?
S veľkým prekvapením sme zistili, že vo Svidníku vôbec nie sú očakávané nízke hladiny PCB. Odhad  200-tisíc ľudí na východe v určitom stupni ohrozenia považujem preto s plnou zodpovednosťou za reálny. Sú to alarmujúce zistenia. Navrhovali sme ministerstvu zdravotníctva, žiaľ neúspešne, pokračovať v analýzach, pretože zatiaľ nemáme nijaké údaje o obyvateľoch okresov, ktoré ležia medzi michalovským a svidníckym – teda z Vranova nad Topľou a Humenného. Určite aj tam musia byť zasiahnutí PCB. A nevieme ani,  ako to vyzerá v smere prevládajúcich vetrov na juh, v okrese Trebišov.

.od roku 1984 sa už PCB v Strážskom nevyrábajú, ako dlho to tam ešte bude nebezpečné?
Kontaminovaný je dodnes najmä odpadový kanál z fabriky, ktorý preteká obcami Naciná Ves a Voľa. Aj PCB však podliehajú rozkladu, „chutia“ niektorým mikroorganizmom. Ich prirodzený rozklad je však veľmi pomalý proces, aj celosvetovo sa očakávalo, že bude rýchlejší. V globálnom meradle od prijatia Štokholmského dohovoru v roku 2001 nenastala v krivke klesania PCB v životnom prostredí takmer nijaká zmena. Spolupracujem s kolegami z Ruska, Spojených štátov, Dánska, Slovinska, aj oni priznávajú, že východ Slovenska je z tohto hľadiska najviac kontaminovanou oblasťou na svete. V Michalovciach je dvakrát vyššia hladina PCB v krvi ako na Faerských ostrovoch, kde konzumujú silne kontaminované mäso z veľrýb.
.čo by ste urobili, keby ste žili v okolí Chemka?
Odsťahujem sa. Ak by sa to nedalo, určite by som prestal doma chovať hydinu – vajíčka majú vysoký obsah PCB. Často tam jazdím a takmer na každom dvore vidím behať hydinu. Úplne by som prestal jesť ryby z domácich potokov a riek. Všetko by som kupoval vo veľkých reťazcoch. Venoval by som zvýšenú starostlivosť chrupu. Potom by som odporúčal deťom, aby menej počúvali MP3 prehrávače, respektíve aby tlmili intenzitu zvuku. 
.vaše zistenia sú alarmujúce. Ako s nimi nakladajú politici?
Asi pred dvoma rokmi sme spoločne so zahraničnými kolegami spísali výzvu ohľadne riešenia PCB. Oslovili sme politikov, ktorí sú zodpovední za zdravotný stav obyvateľstva východného Slovenska. Nevhodne sme to označili ako petíciu – z vlády nám napísali, že petíciu musí podpísať 50-tisíc obyvateľov, nie dvanásti vedci. A hodili to do koša.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite