Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Otcovia úspešných dcér

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Hovorí sa, že za každým úspešným mužom stojí silná žena. Na druhej strane, v životoch žien, ktoré sa presadili v politike, biznise, športe, vede či umení, bol často na začiatku jedinečný vzťah k ich otcom.

„Skoro za všetko vďačím môjmu vlastnému otcovi, a to naozaj. Vychovával ma k viere vo všetky tie veci, o ktorých som presvedčená a ide presne o rovnaké hodnoty, za ktoré som bojovala vo voľbách.“ Takto sa raz vyjadrila bývalá britská premiérka Margaret Thatcher o svojom otcovi Alfredovi Robertsovi. Zásadový majiteľ obchodíka v malom meste, ktorý sa angažoval v cirkvi, svojom klube i v miestnej politike, vždy učil dcéru, aby robila, čo sama považuje za správne a nedala sa unášať davom. Ba čo viac, Maggie mu už od útleho veku pomáhala v obchode i komunitných aktivitách. 
Je to len jeden príklad za mnohé. To, že za úspechmi dcér sú často angažovaní láskyplní otcovia, tvrdí aj Meg Meekerová, autorka bestselleru Silný otec, silné dcéry. Muži často vedia, čo podniknúť so svojimi synmi: vziať ich na rybačku, do garáže niečo porobiť či zahrať si s nimi futbal. No pri dcérach sú občas v rozpakoch. Nevediac tak celkom, čo si s nimi vlastne počať, ponechávajú dcéru vo výlučnej doméne matky, kočíkov a bábik či neskôr módy a domácich prác. Rola otca v živote jeho dcéry je však kľúčová a nenahraditeľná. Môže pozitívne i negatívne ovplyvniť všetky jej budúce vzťahy s mužmi. Dospelé ženy, ktoré sa vrhajú z jedného chlapského náručia do druhého, často podvedome hľadajú onen pocit záujmu, lásky a bezpečia, ktorý im nikdy nebol schopný poskytnúť ich otec.
Akí sú teda otcovia úspešných žien? Necharakterizuje ich len zodpovednosť za rodinu, odvaha, zásadovosť, venovaný čas a úprimný záujem o život svojej dcéry. Dobrý otec zároveň neváha dcéru vpustiť do svojho mužského sveta. Chlapské prostredie je o súťaživosti a zaslúžení si rešpektu. Ak vyrastajúce dievča v tomto svete dostane šancu zakúsiť úspech, prijatie a úctu, ktoré sú založené na jej schopnostiach, nie na jej ženskosti, získa neoceniteľnú skúsenosť i zdravú sebadôveru na celý život. Na druhej strane, ak otec v role „prvého gavaliera v živote svojej dcéry“ zlyhá, môže v nej zanechať neistotu na celý život. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite