Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Koľko elektrónov sa zmestí na špičku ihly? A pre tých, ktorých špička ihly nezaujíma, pridávame ešte nie celkom tradičnú šachovú úlohu od Karla Fabela: biely nedá mat prvým ťahom. Inými slovami, aký ťah má biely urobiť, aby nedal čiernemu okamžite mat?
.odpoveď
Odpoveď na prvú otázku záleží, samozrejme, na type ihly. Keďže špička ihly predstavuje v tejto otázke niečo veľmi tenké, pozrime sa najprv na to, aké tenké môže byť „veľmi tenké“.
Asi najtenšie komerčne využívané ihly sa vyrábajú z volfrámu a nepoužívajú sa na šitie. Skôr ich nájdeme vo všelijakých hi-tech zariadeniach, napríklad ako elektródy v mikrochirurgických „skalpeloch“ alebo elektrónových mikroskopoch.
Úplne najtenšiu volfrámovú ihlu vyrobili v roku 2006 v kanadskom Štátnom ústave pre nanotechnológie ponorením tenkej ihly do dusíkovej atmosféry. Ihla sa v dôsledku chemických reakcií s dusíkom neustále stenčovala, až kým netvoril jej špičku jeden-jediný atóm. 
Najtenšia špička ihly teda obsahuje jeden atóm volfrámu. Jeden atóm volfrámu má 74 elektrónov. Na špičku naozaj tenkej ihly sa tade zmestí zhruba sedemdesiat elektrónov.
A teraz k druhej otázke, čiže k tej šachovej úlohe. Čierny kráľ sa nemá kam pohnúť, jedno políčko v jeho okolí je obsadené vlastným pešiakom, všetky ostatné sú ohrozené bielymi figúrkami. Biely môže ťahať jedným z jazdcov, jednou vežou alebo jedným strelcom. Každý z týchto ťahov vedie k šachu čiernemu kráľovi, ktorý nemú kam uhnúť. Takže sa zdá, že biely dá každým svojím ťahom mat. Ale zdanie klame, ťah Vg6-c6 nie je matom, pretože čierny po ňom môže vyhodiť svojou vežou šachujúceho strelca na h7. 
.otázka na tento týždeň
Máme dve vrecká s guľkami: V jednom je 50 čiernych a 50 bielych guliek, v druhom 100 čiernych a 100 bielych guliek. Vrecká si nemôžeme pozrieť, nemôžeme ich odvážiť, jediné, čo s nimi môžeme robiť, je ťahať z nich dvojice guliek. Keď takúto dvojicu guliek vytiahneme, môžeme sa na ne pozrieť a potom ich musíme vložiť späť. Dá sa za týchto okolností zistiť, v ktorom vrecku je 100 a v ktorom 200 guliek? (Otázka pochádza od Sama Kováčika).  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite