Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj Platiniho revolúcia pomohla Žiline

.peter Bálik .časopis .šport

MŠK Žilina si postup do hlavnej fázy Ligy majstrov nevybojovala len preto, že podala výborný výkon, ale aj vďaka zmene pravidiel Champions Leauge.

Už len vstupom do hlavnej fázy Ligy majstrov (LM)  Žilina zarobí sedem miliónov eur. Sú to peniaze, ktoré by sa hodili každému futbalovému klubu v našich zemepisných šírkach. No dostať sa do milionárskej súťaže tých najlepších európskych klubov bolo takmer nemožné, pretože slovenský klub vždy v predkolách narazil na silného protivníka. 
Od minulej sezóny sú pravidlá nastavené trochu inak. Vďaka revolúcii, za ktorou stojí prezident UEFA Michel Platini, si hlavnú fázu LM zahrá viac klubov z futbalovo slabších krajín Európy. Jeho víziou je fakt, aby sa k peniazom a skúsenostiam z veľkého futbalu dostali aj krajiny, pre ktoré bola LM v podstate nedostihnuteľná.   
Majstri z Česka, Slovenska, Poľska, Maďarska a z iných futbalovo slabších krajín sa podľa zmenených pravidiel nemusia obávať, že v štvrtom finálnom predkole dostanú protivníka z tretích alebo štvrtých miest najlepších európskych líg. Systém je od sezóny 2008/09 nastavený tak, že si to majstri rozdajú medzi sebou. Ako Žilina so Spartou.
„Veľká výhoda oproti minulým rokom je spôsob, akým sa tam dá dostať, pretože súperi v poslednom predkole sú iní ako to bolo pred tromi rokmi, keď sa tam dostávali druhé-tretie mužstvá z vyspelých líg. Teraz to musí byť len majster a keďže prvé tímy z Anglicka, Francúzska, Nemecka, Talianska a ďalších silných európskych líg sú nasadené automaticky, slovenský víťaz dostane súpera nášho rangu,“ vysvetľuje bývalý futbalový reprezentant Marián Zeman.  
V aktuálnej verzii LM je 32 mužstiev, z toho 22 sa do súťaže dostalo automaticky. Zvyšných desať tvorí päť majstrov z futbalovo slabších krajín (medzi nimi je aj Žilina) a päť tímov z druhých a tretích miest veľkých líg (napríklad Arsenal). Všetkých desať muselo prejsť cez systém predkôl. 
Podľa Mariána Zemana však Platiniho zmena pravidiel ešte neznamená, že slovenské tímy budeme vídať v prestížnej futbalovej spoločnosti častejšie. „Bude to stále veľmi náročné, pričom budeme potrebovať aj kus šťastia. Žilina hrala výborne, ale pomohlo jej, že Sparta mala veľké problémy so zranenými hráčmi,“ hovorí Marián Zeman. Je možné, že sa Žilina môže zaradiť k mužstvám, ako napríklad Debrecín, Austria Viedeň alebo Slavia Praha, ktoré si LM síce zahrali, ale už sa do nej nevrátili. Jednou z mála výnimiek bola Sparta Praha, ktorá sa v prestížnej súťaži objavovala pravidelne v prvej polovici tohto desaťročia.  
Súčasnú verziu Ligy majstrov si zahrali iba tri slovenské kluby. Ako prvé si túto milionársku súťaž vyskúšali 1. FC Košice v sezóne 1997/98, napumpované Rezešovými peniazmi, ale skončili ako posledné v základnej skupine. Prehrali všetky zápasy. Ďalších sedem rokov bola táto súťaž pre slovenské kluby iba nenaplneným snom. 
Až v sezóne 2005/06 si Champions League zahrala Artmedia Petržalka pod vedením súčasného trénera našej reprezentácie Vladimíra Weissa. Klub z druhého brehu Dunaja podal výborný výkon a na postup zo skupiny mu chýbal jediný bod. Zaujímavosťou je, že do roku 2005 bola Petržalka spolu s Liverpoolom jediným klubom, ktorému sa do LM podarilo dostať cez všetky tri predkolá. 
Žilinský postup medzi európsku elitu je však v niečom iný. Klub veľmi trpezlivo pracoval na svojom úspechu a do Ligy majstrov sa dostal až na piaty pokus. Súhlasí s tým aj Marián Zeman: „Do Ligy majstrov sa naše kluby môžu dostať viacerými spôsobmi. Rýchlo nakúpite najlepších hráčov ako to v deväťdesiatych rokoch spravili v Košiciach, ale nakoniec tam veľa vody nenamútili. Je tu aj iná cesta, akú zvolila Žilina, ktorá sa do tejto súťaže dostala vďaka desaťročnej tvrdej práci, ktorá sa tam v našich podmienkach robí. Preto jej to všetci prajú. Ani Žilina nemusí získať veľa bodov, ale jej postup do Ligy majstrov je zaslúžený.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite