Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Koľko anjelov sa zmestí na špičku ihly?
.odpoveď
Táto otázka sa často uvádza ako príklad nezmyselnosti niektorých úvah stredovekých scholastických filozofov. V skutočnosti však nie je známy nijaký stredoveký text, ktorý by túto otázku naozaj obsahoval, takže je celkom dobre možné (dokonca je to dosť pravdepodobné), že ide len o paródiu na scholastikov, pochádzajúcu od oveľa neskorších autorov (najstaršia dochovaná verzia pochádza zo 17. storočia a je uvádzaná ako príklad scholastického nezmyslu).
V skutočnosti to však nie je až taká zlá otázka. Dorothy Sayersová – známa britská autorka detektívok, znalkyňa stredovekej literatúry, prekladateľka Danteho Božskej komédie a priateľka C. S. Lewisa či J. R. R. Tolkiena – označila vo svojej oxfordskej prednáške z roku 1947 debaty o tejto otázke za vynikajúce cvičenie v logike, argumentácii a rétorike.
Je pravda, že pri takejto debate si človek celkom jasne uvedomí, že nijaká argumentácia nie je možná aspoň bez približnej definície základných pojmov. Kým vôbec začneme debatovať, je zjavne potrebné definovať, čo rozumieme pod anjelom. Ak pod ním rozumieme bytosť, ktorá sa síce môže nachádzať na konkrétnom mieste priestoru, ale nezaberá nijaký objem, potom v nejakom zmysle pripomína geometrický bod (samozrejme, len z hľadiska diskutovanej otázky). Nuž, ale otázka, koľko bezrozmerných geometrických bodov sa zmestí na špičku ihly, nie je nezmyselná. 
Ak nie je špička ihly nekonečne tenká, potom je to dokonca veľmi zaujímavá otázka. Ide v podstate o otázku, koľko bodov sa zmestí na malú plôšku. Odpoveď je, samozrejme, že sa ich tam zmestí nekonečne veľa – ale čo to presne znamená, to veru stojí za porozmýšľanie.
A ako to dopadne, ak môžu dvaja rôzni anjeli zabrať ten istý bod v priestore? Potom sa zmestí nekonečne veľa anjelov aj na nekonečne tenkú špičku ihly. A čo ak sa anjeli nemôžu dostať jeden k druhému ľubovoľne blízko? Potom sa zmestí aj na konečne tenkú špičku len konečne veľa anjelov.
Mimochodom, podobné je to aj s elektrónmi. Tie sú podľa našich súčasných predstáv bodové, nemôžu sa však jeden k druhému ľubovoľne priblížiť. Čo nás privádza k otázke: koľko elektrónov sa zmestí na špičku ihly?
A to je vlastne otázka na tento týždeň. A pre tých, ktorých špička ihly nezaujíma, pridávame ešte nie celkom tradičnú šachovú úlohu od Karla Fabela.
.otázka na tento týždeň
Biely nedá mat prvým ťahom. Inými slovami, aký ťah má biely urobiť, aby nedal čiernemu okamžite mat?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite