Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nič pre slušných

.eva Čobejová .časopis

Pila som kofolu v novučičkom penzióne, čakajúc, kým vonku ustane hustý dážď. S obdivom som si pritom prezerala krásne zrekonštruovanú kúriu, ktorú opravila rodina žijúca ďaleko, ďaleko od Bratislavy, v obci s pár domami a úzkou rozbitou cestou. Nahlas som pred paňou domu pochválila poctivú robotu. Upracovaná žena v strednom veku si vďačne prisadla k stolu a začala rozprávať, ako ten malý zázrak vznikol.

„Keby som vedela, čo nás to bude stáť síl, nešla by som do toho,“ priznala. „My sme totiž uverili, že nám pomôžu eurofondy. Ale to nie je nič pre slušného človeka, verte mi,“ rezolútne vyhlásila a priniesla kávu. Pri nej príbeh pokračoval. Pracovitej a podnikateľsky nadanej rodine jednoducho napadlo, že by mohli do svojej obce priniesť cestovný ruch. Radili sa aj so znalcami a ktosi ich presvedčil, že ak prídu s projektom z tohto regiónu, nebude s eurofondmi problém. 
Rodina investovala úspory do kúpy starej kúrie a do vypracovania detailného dvestostranového projektu v anglickej mutácii. Ale rýchlo zistili, že s eurofondmi je to komplikovanejšie. Vraj nemôžu dom opravovať svojpomocne, hoci rodina je šikovná a zručná, ako by sa to fakturovalo? No a musia si dať urobiť projekt, najať stavebnú firmu, nakúpiť čo najdrahšie materiály, nie iba také lacné od miestnych remeselníkov. No a nemôžu mať predsa taký nízky rozpočet! Treba všetko predražiť a byť veľkorysí – nestačí sauna, treba celý wellnes, nestačí tenisový kurt, treba aj minigolf a bazén. Hoci rodina do prípravy projektu investovala tisícky eur, napokon ho hodila do koša a vykasala si rukávy. Dnes ich penzión funguje, je príjemný svojou jednoduchosťou a rodinnou atmosférou. „Mám čisté svedomie, a to mi za tú drinu stálo,“ povedala mi na rozlúčku hostiteľka.
Na tú milú paniu som si okamžite spomenula, keď som minulý týždeň počúvala nových šéfov ministerstva práce referovať o tom, ako si z eurofondov svoje ministerské príjmy vylepšovala bývalá ministerka Viera Tomanová so svojou štátnou tajomníčkou. Ako si účtovali tisícky eur v rámci akéhosi projektu voľajakého Centra sociálneho dialógu, ktoré by asi nikomu súdnemu nenapadlo zriadiť, keby neprišiel príkaz z Bruselu. A spolu s ním aj milióny eur na evidentnú byrokratickú hlúposť. Minuli sme na totálny nezmysel milióny eur, ktoré si rozdelilo zopár dobre zarábajúcich úradníkov. 
Asi nielen ľudia kdesi v malej obci na severovýchode Slovenska majú pocit, že eurofondy nie sú nič pre slušných ľudí. Samotné slovo eurofondy má už v slovenčine negatívnu konotáciu, človeku sa s ním asociuje korupcia, podvod či predražený nezmysel. A najnovšie aj pani Tomanová s pani Kršíkovou navzájom debatujúce o sociálnom dialógu – za tisícky eur.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite