Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mária miluje všetkých

.juraj Jordán Dovala .časopis .téma

Sedembolestná Panna Mária patrónkou Slovenska? Iste. Nie je to dôležité a správne len z hľadiska náboženského, ale aj kultúrneho a sociálneho.

Niet krajiny na svete, ktorá by nebola spojená s religióznou ideou formujúcou dejiny daného národa. Ešte aj komunistický dinosaurus Čína je napriek ideologickému múru viazaný v povedomí čínskeho ľudu na konfucionizmus a jeho religiózne prejavy. Slovensko sa hlási k Panne Márii ako k svojej pat rónke. Aj keď mnohým je to jedno a ani o tom nevedia, v povedomí národa táto idea žije a rezonuje. Patrónstvo Bohorodičky nás priamo zakotvuje do kresťanskej doktríny milosrdenstva, pravdy, pokory a lásky. Otvára bránu k hodnotám materstva, ženstva, spirituality nežnosti a citu, vernosti a oddanej služby, lás - ky k blížnemu a harmónie. Sú to všetko atribúty, ktoré Mária zosobňuje a jej služba Bohu sa v nich prejavovala. Na škodu nás všetkých nedokážeme zmariánskeho impulzu vyťažiť to pravé. O zmieňovaných kvalitách sa nám môže len zdať. Kde sa prejavujú? Okrem pár významných osobností, kto sú ich nositelia? Čím sa naša krajina odlišuje od oveľa sekulárnejších krajín? Vyniká v milosrdenstve a charite? Panna Mária, matka Pána, Bohorodička – ako ju rôzne cir - kvi nazývajú – má v sebe takisto ekumenický potenciál. Aj ten sa premrháva. Akosi sme si zvykli na to, že protestanti sa od Márie dištancujú a katolíci si ju privilegujú. Dokonca sa jej meno často stáva len nástrojom fundamentalistických „tvorcov pravdy“, ktorí ju prezentujú ako bič na inovercov, nekresťanov a „diabolské sekty“. Matka Božia miluje všetkých. Katolíkov rovnako ako protestantov, moslimov, buddhistov a ateistov. Objíma celé ľudstvo a nesie ho v náručí ako jeho matka a Kráľovná nebies. Tieto myšlienky mi v reflexii kresťanských cirkví veľmi chýbajú. Azda jediným výrazne pozitívnym fenoménom vmariánskej tradícii na Slovensku sú púte. Za komunizmu boli prejavom vnútornej slobody a pokojného vzdoru. Púť ako taká bola už v stredoveku symbolom „malej smrti“, keď - že pútnik sa vydával do neznáma a nikdy nevedel, či sa z ciest vráti. Púte majú nevypovedateľné čaro, očistný charakter, prinášajú vnútorný pokoj a duševnú silu. Absolvovaná púť sa stáva trvalou pamiatkou v ľudskom srdci.
Nikdy nezabudnem na púte na Mariánsku horu v Levoči, na atmosféru pokoja a svetla, ktorá tam vždy vládne. Sekulárne a komerčne žijúca spoločnosť pod Tatrami o duchovné plody ani nezavadí a cirkvám je to ľúto. Nedivme sa tomu. Nestačí mať čistú a vznešenú patrónku, potrebujeme aj srdcia, ktoré jej tichý hlas vnímajú a nasledujú.  Autor je kňaz Československej cirkvi husitskej.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite