Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navždy Ramones

.peter Bálik .časopis .hudba

Leďo, Princovia, ex-Zóna A
Ramones sú základom punkrocku, ale ja by som ich hudbu nazval hudbou ulice, pretože začali hrať v čase, keď punk ešte neexistoval. No ich sound naznačil smer, akým sa táto hudbu vyvíjala, kým dostala nálepku punk. Prvýkrát som ich počul asi v roku 1978. Bolo to len zopár piesní, pretože vtedy sme ako začínajúci punkeri počúvali nielen punk, ale aj new wave alebo post punk. Ramones nemali priamy vplyv na hudbu Zóny A, boli len jednou z kapiel, z ktorej sme vtedy čerpali. Oveľa viac napríklad ovplyvnili Ex-Tip alebo Slobodnú Európu. Mal som to šťastie, že som sa stretol s Dee Dee Ramonom na jeho sólovom koncerte vo Viedni v roku 2001. Bolo to jedno z jeho posledných vystúpení, neskôr zomrel. Dodnes mám zarámovanú spoločnú fotku a som na ňu pyšný. Ramones sa veľkej slávy nikdy nedožili, čo je škoda, pretože dnes existujú skupiny, ktoré hrajú podobne ako oni a vypredávajú štadióny. Oni boli pioniermi punkrocku, predurčili jeho vývoj, no potom smotanu zlízli tí, ktorí po nich prišli. Ich pesničky tu však budú naveky, tak dlho, ako bude existovať táto planéta. 
Koňyk, Zóna A
Ramones vymysleli punkrock. Nebyť ich, nevznikli by Sex Pistols, Clash a ani nič podobné. Ovplyvnili ma zdrvujúcou úprimnosťou svojich textov a melodickou muzikou, ktorou dotiahli pop 50. a 60. rokov do dokonalosti. Sú mi vzorom aj v situáciách, keď si nie som istý. Keď nás volajú hrať na nejaký festival, pýtam sa: Išli by tam hrať aj Ramones? Išli by tam rozprávať Dee Dee a Johnny? Ak je odpoveď áno, tak idem do toho, ak nie, kašlem na to. To bol aj prípad, keď som išiel škrtať Fica. Gabba Gabba Hey!
Sveťo Korbel, Slobodná Európa, ex-Ex-Tip
Ramones som prvýkrát počul, keď som ma trinásť. Vtedy som bol viac na tvrdšiu hudbu, ale ich živý album It’s Alive mi zmenil život podobne ako Kick Out The Jams od MC5. To sú dva albumy, ktoré v mojom živote považujem za najzásadnejšie. V Slobodnej Európe sme na tretej platni nahrali pesničku Nechcem byť šišatý ako poctu tejto kapele, pretože oni majú svoju vec, ktorá sa volá Pinhead. Ramones vždy vo mne vzbudzujú slnečnú náladu, je to veľmi pozitívna hudba, nie je agresívna a dravá ako napríklad The Stooges. Doslova hladí dušu. Pre mňa je to nadprirodzená skupina, ktorá s minimálnymi prostriedkami vydáva zo seba maximum. A ktorá je najobľúbenejšia pieseň? To sa nedá povedať – všetky sú geniálne, ale napríklad Oh Oh I Love Her So, tak tú mám nastavenú ako zvonenie na mobile. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite