Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledný Ramone

.peter Bálik .časopis .hudba

Čo je to za skupinu, keď hlavnou hviezdou je bubeník. Marky Ramone a jeho Blitzkrieg Bop chodia po svete a hrávajú pesničky legendárnej skupiny The Ramones. Minulú stredu sa zastavili aj v Bratislave.

.keď sa tu v Európe povie „punk”, človeku najskôr napadnú anglické kapely ako Sex Pistols a Clash. Ale punk sa v USA hral už predtým. Ako vyzerali sedemdesiate roky minulého storočia v New Yorku?
Boli to zlé roky.
.zlé?
Zlé. Mesto nemalo peniaze, bola tam veľká kriminalita, do časti mesta, kde bol klub CBGBs, sa slušní ľudia neodvážili vstúpiť. My sme boli radi, že sme našli miesto, kde sa dalo hrať. Richard Hell a Tom Verlaine zo skupiny Television našli toto miesto a všetci sme tam potom hrávali. 
.tak vznikla scéna v CBGBs?
Áno. Patti Smith, Ramones, Blondie, Talking Heads, všetci sme tam hrávali. O poldruha roka neskôr vznikla punková scéna v Londýne. Oni však boli výrazne ovplyvnení Ramones. Joe Strummer, ktorý bol mojím priateľom, sa k tomu otvorene priznával. Nič neovplyvnilo punkovú scénu tak výrazne ako Ramones. Nikto iný nehral tak rýchlo.
.koľko si mal rokov, keď si hral v CBGBs prvýkrát?
Asi dvadsať.
.nazývali ste hudbu, ktorú ste hrali v sedemdesiatych rokoch, „punk”?
Malcolm McLaren vytvoril Sex Pistols. Bez neho by neexistovali. Ramones a Voivoids vznikli sami od seba. Začali sme na ulici. Vtedy dochádzalo k rôznym fúziám. Hral sa džezrock, blues rock, štadiónový rock, glam rock, no a my sme hrali punk rock.
.pamätáš sa, kedy si výraz „punk rock” počul prvýkrát?
Niekedy v roku 1975 v Brooklyne, kde som vyrastal. 
.ty si začal hrať v Ramones až po odchode ich prvého bubeníka Tommyho. Poznal si sa s nimi aj predtým?
Jasné. Chodili na koncerty mojej kapely Dust v Greenwich Village. Keby si sa pozrel na obal prvého albumu skupiny Dust, kde som mal koženú bundu a rifle a použil tú fotku na obale albumu Ramones, úplne by tam pasovala. (Smiech.) Najlepšie som sa poznal s Dee Deem. On ma pozval do kapely.
.cítili ste sa v nejakom zmysle pokračovateľmi toho, čo robili Velvet Underground?
To bol skôr garage rock alebo heroin rock. Malo to v sebe niečo z punku, ale ich piesne boli pomalé. Ramones priniesli nový zvuk. Pamätám sa, že keď som ich počul prvýkrát, bolo mi jasné, že tak nehral nikto iný. 
.po vzniku Ramones začali všetci hrať rýchlejšie. Prečo?
Nechceli byť označení za hippies. A tak hrali rýchlo.
.nemali ste radi hippies?
Punkáči ich nenávideli. Ja proti nim nič nemám, niektorí z nich robili skvelú hudbu. Punk bol vo svojej podstate proti 10-minútovým piesňam a nekonečným gitarovým sólam. Naši fanúšikovia chceli znovu počúvať dvojminútové songy a nie tie monumentálne skladby, aké hrali Emerson, Lake & Palmer, Yes alebo Journey.
.akú hudbu si počúval, keď si mal 16 rokov?
Beatles, The Who, Kinks, Dave Clark Five, dievčenské kapely, to, čo robil Phil Spector, páčilo sa mi blues a páčil sa mi aj džez.
.ovplyvnila táto hudba tvoj štýl hrania?
Najviac ma ovplyvnil Ringo a Dave Clark.
.pamätáš sa na prvý koncert s Ramones?
Pamätám sa na to veľmi dobre. Zahral som všetko tak, ako som mal, nerobil som chyby a všetci boli spokojní, lebo mohli po Tommyho odchode bez problémov ďalej koncertovať. Bolo to na jar v roku 1978 niekde v štáte Connecticut.
.ako ľudia mimo New Yorku reagovali na vašu hudbu?
Keď som sa stal členom Ramones, ešte to nebola „veľká” kapela. Známejšími sme začali byť až po filme Rock'n'roll High School a keď sme začali spolupracovať s Philom Spectorom.
.v jednom filme o Ramones hovoríš, že síce nevieš hrať sóla na bicích, ale že tak ako ty nevie hrať nikto...
To bola reakcia na ľudí, ktorí sa na nás dívali zvrchu, lebo sme hrali jednoducho. Ale také ľahké to zase nebolo. Takže to bola moja odpoveď: skúste hrať takto presne hodinu. (Smiech.)
.ramones boli známi obrovským množstvom koncertov...
Za 15 rokov sme odohrali 1 700 koncertov. Bolo to skutočne veľa.
.ktoré bolo podľa teba najlepšie obdobie Ramones?
Asi keď sme robili film Rock'n'roll High School, silné bolo uvedenie do Rokenrolovej siene slávy a spolupráca s Philom Spectorom. Väčšinou to bola sranda a bolo nám spolu dobre. Samozrejme, bolo medzi nami napätie. Veď sme boli spolu viac než so svojimi rodinami. Práve preto som vydal DVD Raw: chcel som ukázať, že to neboli len napätie a hádky, ako to zobrazuje dokument End Of The Century, ktorý vyznel veľmi negatívne, ale že to bola zábava. Výborné bolo aj účinkovanie v Simpsonovcoch. 
.joey a Johnny sa údajne spolu niekoľko rokov nerozprávali...
Od roku 1981 do roku 1996. 
.ako to mohlo fungovať?
Na to sme mali tour manažéra. Keď chcel Johnny niečo povedať Joeymu, povedal to tour manažérovi a ten to povedal Joeymu. A Joey mu tak isto odpovedal. 
.čiže ani v šatni pred koncertom sa nerozprávali?
Nie. Ale nijako to neovplyvnilo našu hudbu. Dúfal som, že k sebe nájdu cestu pred smrťou, ale nenašli. Taký je život. Johnny sa ma pýtal, že načo by mal ísť navštíviť Joeyho do nemocnice, keď ho nemá rád...
.v čom spočíval ich spor?
Bola za tým pýcha, žiarlivosť, pomsta.
.kto bol dušou Ramones?
Dee Dee bol hlavný autor piesní. A tiež Joey. On vymyslel meno kapely a logo.
.spomínal si Phila Spectora. Mohol by si niečo povedať o nahrávaní albumu The End Of The Century?
Ramones boli v štúdiu s Philom a so zvukárom. Nikto viac tam nebol. Phil nevytiahol pištoľ na Dee Deeho. Phil tam mal zbrane, ale Dee Dee rád veci zveličoval. Stala sa z toho legenda, ale nebola to pravda. S Philom sa nám dobre pracovalo, stretávali sme sa, až kým nešiel do väzenia.
.máte nejaký kontakt aj teraz?
Keď pôjdem o mesiac do Los Angeles, určite ho navštívim vo väzení. Bol som s ním aj počas súdneho konania a strávili sme spolu aj Vianoce. Chýba mi.
.prečo ste hrali tak veľa?
Lebo sme radi hrali a radi sme šírili svoju hudbu. To sme chceli robiť, odkedy sme boli tínedžermi. Jednoducho sme chceli hrať. Mali sme to v krvi. Všetko ostatné prišlo potom: peniaze, fanúšikovia, sláva. Ale najdôležitejšie bolo to, že sme chceli hrať. Nemuseli sme. Chceli sme.
.v Argentíne ste boli mimoriadne populárni a hrali ste tam v obrovských halách. Keď ste sa vrátili do USA, hrali ste v kluboch.
V Argentíne sme hrali pred 30- až 40-tisícovým publikom. To bol náš Beatles moment. Ľudia obkľúčili naše auto, kde sme sedeli, búchali na okná, sedeli na streche, inokedy ho rozhúpali. Mysleli sme, že je po nás.  Potom sme sa vrátili do domov, kde sme hrali pred 1000 – 2000 ľuďmi. V rokoch pred naším rozpadom sme hrali aj na veľkých festivaloch. V roku 1994 sme sa rozhodli, že v roku 1996 skončíme. A to sme aj urobili. 
.prečo?
Lebo sme hrali 22 rokov.
.najväčší úspech mali Ramones po Johnnyho a Joeyho smrti...
Smrť, žiaľ, prináša úspech. A tú legendu Ramones, ktorá potom vznikla, nevieme celkom vysvetliť. Ja sa snažím niesť dedičstvo Ramones ďalej. A budem to robiť, pokiaľ toho budem schopný. Myslím, že Joeymu, Johnnymu a Dee Deemu by sa to páčilo. Zomreli príliš mladí. Nikdy nevieš, kedy zomrieš. (Ticho.)
.ich smrť ťa musela hlboko zasiahnuť...
Boli sme ako bratia, ako rodina. Najprv zomrel Joey a ja som sa s tým nevedel vyrovnať. Potom Dee Dee a ja som sa s tým nevedel vyrovnať. Potom zomrel Johnny a ja som začal byť poverčivý. Nie je to kliatba? Ale tak sa nedá žiť.
.žiješ v New Yorku?
Žijem v Brooklyn Heights pri brooklynskom moste. 
.klub CBGBs nedávno zavreli...
V New Yorku žije stále viac ľudí, niektoré časti sa zmenili, niečo zbúrali, niečo prestavali. V niečom je to dobré, v niečom nie. Ale je to prirodzený rast mesta.
.dočítali sme sa, že máš v New Yorku autoservis. Je to pravda?
Spolu s kamarátom máme obchod a servis starých áut. Myslím autá, v ktorých nie je elektronika, airbagy a podobné veci. Opravujeme klasické americké autá. Ja mám tieto autá veľmi rád. 
.si lepší v opravovaní áut alebo v opravovaní bicích?
Nikdy som nemal žiadny problém s autami, ani s bicími. (Smiech.)

Marky Ramone
Narodil sa 15. júla 1956 ako Marc Steven Bell v New Yorku. Pred príchodom k Ramones hral spolu s ďalšou legendou – s Richard Hell & The Voidoids. Po odchode bubeníka Tommyho sa v roku 1978 stal členom Ramones. Spolu s Dee Deem, Joeym a Johnnym nahral osem albumov. Kapela sa rozpadla v roku 1996. Po smrti jeho troch spoluhráčov v krátkom rozpätí troch rokov 2001 až 2004 sú dnes spolu s Tommym jedinými žijúcimi členmi tejto kapely. Ramones nikdy nedosiahli veľkého svetového úspechu, no dnes definitívne patria do rockového neba. Do Rokenrolovej siene slávy ich prijali v roku 2002. Pearl Jam, U2 alebo Green Day ich dnes označujú za jednu z hlavných inšpirácií svojej hudby. Marky Ramone dnes hrá so skupinou Marky Ramone's Blitzkrieg a šíri tak odkaz Ramones do celého sveta. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite