Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môžem vyhrať aj bez strán

.jozef Majchrák .jaroslav Daniška .časopis .týždeň doma

Rozhovor s Richardom Rybníčkom, nezávislým kandidátom na primátora Trenčína.

.už ste definitívne rozhodnutý kandidovať na primátora Trenčína?
Áno. Už som definitívne rozhodnutý kandidovať ako nezávislý kandidát. To znamená, že nepôjdem s otvorenou podporou žiadnej politickej strany.
.prečo ste sa rozhodli kandidovať?
Mám viacero motívov a jedným z nich je, že sa chcem vrátiť späť do verejného života a pracovať pre ľudí. Získal som pocit, že v mediálnej oblasti sa už nemám kam posunúť. 
.rokovali ste s nejakými politickými stranami?
Tie rokovania na regionálnej úrovni sú úplne prirodzené. Mám za sebou sériu rokovaní s politickými stranami v Trenčíne, na ktorých som ich informoval, že chcem kandidovať.
.ako na to reagovali?
Normálne. Niektorí možno boli prekvapení, nečakali to, ale rešpektujú to. 
.čo chýba Trenčínu? Čo chcete zmeniť?
Za hlavný problém považujem otvorenosť mesta voči Trenčanom. Ľudia majú pocit, že sú odrezaní od kľúčových informácií a rozhodnutí v meste a že sa na nich nepodieľajú. Kultúra komunikácie je nízka a mnohí Trenčania si myslia, že sa deje štýlom o nich bez nich. To by som chcel zmeniť. 
.to sa viac týka spôsobu vládnutia. Je problém aj v jeho obsahu? 
Áno. Trenčín je z pohľadu infraštruktúry v najrozvinutejšej časti Slovenska. Napriek tomu podľa mňa z toho za tých dvadsať rokov nedokázal vyťažiť toľko, koľko mohol. Z pohľadu riešenia dopravnej situácie, priemyselných parkov, tvorby pracovných miest. 
.nebojíte sa toho, že ak sa stanete primátorom, budete mať ako nezávislý problém s politickými stranami v zastupiteľstve? Napríklad, že s nimi budete v konflikte, ktorý vás bude paralyzovať.
Nie. Hlavne si nemyslím, že v takom meste ako Trenčín je stranícke delenie na ľavicu a pravicu nejako zvlášť dôležité. Určite je dôležité menej ako v Bratislave či v Košiciach. Ja  v Trenčíne teraz trávim strašne veľa času, stretávam sa s ľuďmi a rozprávam sa s nimi. V tomto meste primátor nebude riešiť problémy ako eutanázia, registrované partnerstvá či iné filozofické témy, ktoré sa v národnej politike riešia. Tu je dôležité, či viete komunikovať, dohodnúť sa a či dokážete zabezpečiť, aby mesto fungovalo transparentne. Teda tak, že o ňom nebude rozhodovať primátor a piati spriatelení podnikatelia. 
.ako to chcete zabezpečiť?
Ak bude primátor hrať čistú hru, tak budú aj poslanci tlačení k tomu, aby tiež hrali čisto. Jednoducho, to mesto je príliš malé, aby sme sa tu hrali na nejakú veľkú politiku. 
.vy ste bol kedysi na spoločnej tlačovke s Danielom Lipšicom, kde ste podporili Ivetu Radičovú na prezidentku. Nemrzí vás, že teraz nemáte ani podporu Daniela Lipšica, ani Ivety Radičovej? 
Ale ja som o tú podporu ani nežiadal a hneď na začiatku som sa rozhodol, že pôjdem ako nezávislý kandidát. To nebolo tak, že ja som za nimi prišiel a žiadal ich o podporu a oni ju odmietli. Pre ľudí v Trenčíne nie je dôležité, za koho budem kandidovať. Som presvedčený, že mestu viem pomôcť a voľby môžem vyhrať aj bez politických strán. S Ivetou Radičovou a Danielom Lipšicom, ako aj ostatnými politikmi mám korektný vzťah. 
.ako budete financovať kampaň?
Aktivity, ktoré som doteraz robil, som si financoval sám. Nešlo o nijako veľké položky. Finále kampane bude, samozrejme, stáť viac peňazí, všetky zdroje potom určite zverejním. Ale verte mi, že sa na svoju kandidatúru pripravujem veľmi zodpovedne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite