Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fascinujúca Nitra

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Nitra je dnes skôr provinčná a malomestská. Má však biskupa, univerzitu a divadlo. A to je viac ako porovnateľné slovenské mestá, azda s výnimkou Trnavy. Čím to je?

Stručná odpoveď znie, že dejinami. Je to však len tieň starej Nitry. Historicky je to fascinujúci príbeh. Nielen kvôli tomu, že tu sídlili slovanské kniežatá, biskupi či jeden  – vo svojej dobe – z najvýchodnejších benediktínskych kláštorov. Ale všetko, čo sa začalo Pribinom a biskupom Adalrámom, ktorý tu vysvätil kostol a neskôr pokračovalo Arpádovcami, zvýrazňuje historický význam slovanskej Nitry, ktorý trval viac ako tri storočia. 
.mesto číslo 2
Nitra bola aj po vzniku Veľkej Moravy a po vyhnaní miestneho kniežaťa Pribinu Mojmírovcami dôležitým východným centrom rodiacej sa ríše. Ešte zaujímavejšie je, že  postavenie mesta číslo dva si Nitra udržala aj po vzniku Uhorského kráľovstva. Bola totiž sídlom údelného kniežatstva uhorského kráľovstva, a tak ako tu počas vlády Rastislava sídlil jeho nástupca Svätopluk, tak tu od čias svätého Štefana sídlili nástupcovia uhorskej koruny. Nitrianske knieža malo teda rovnaké postavenie ako princ velšský v Británii, ktorým je dnes nasledovník trónu Charles alebo princ oranžský v Holandsku či knieža barcelonské v Španielsku. Dnes ide o formálne a čestné tituly, v minulosti však pridelené údelné kniežatstvo posilňovalo legitímneho nasledovníka trónu, dávalo mu moc a zabezpečovalo jeho postavenie voči prípadnej konkurencii. Nitrianske kniežatstvo, pod ktoré kedysi spadalo územie dnešného Slovenska, malo preto pre Uhorsko mimoriadny význam. Uhorskí králi začínali doslova ako nitrianski (niekto by napísal „slovenskí“) panovníci. Klásť Nitru ako protiklad „maďarského“ Uhorska preto nemá zmysel. Nitra si preukázateľne svoj veľký význam a postavenie, aké mala vo Veľkej Morave, preniesla aj do Uhorského kráľovstva. 
.cirkevné sídlo
Výnimočné postavenie Nitry ako politického, ale aj kultúrneho a náboženského sídla, potvrdzuje viacero historických dokumentov. Napríklad listina uhorského kráľa Kolomana z počiatku 12. storočia, vydaná ako potvrdenie majetkových práv Zoborského kláštora. Po vpáde moravských kniežat Ota I. a jeho syna Svätopluka, ktorí plienili územie vtedajšieho juhozápadného Slovenska, týmto dokumentom uhorský panovník potvrdil nárok Nitrianskeho opátstva na majetky od Turca až po Komárno vrátane časti Považia. Práve cirkevný život, a najmä obnovené biskupstvo, sa po zrušení údelného kniežatstva uhorskej koruny počas vlády kráľa Kolomana stali novou výsadou slovanskej Nitry. Napokon, úrad župana zastával nitriansky biskup „dedične“ od 14. až do 18. storočia.  Nitra bola teda pre Uhorsko počas prvých desaťročí novej ríše tým, čím neskôr počas tureckých vpádov Bratislava či Trnava. Dôležitým sídlom, bez ktorého si Uhorsko nemožno predstaviť. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite