Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výchovná od dámy

.eva Čobejová .časopis

Milujem tie reči, že ženy patria do politiky, lebo tam vnášajú jemnosť, empatiu či slušnosť. Počúvame to pred každými voľbami, keď rôzne aktivistky skúmajú, či je na kandidátkach dostatok žien. Lebo keď nebudú ženy, tak nebude ani slušnosti ani jemnosti.

Pritom na Slovensku máme skúsenosť. Teda najmä s tým, že táto premisa akosi neplatí. Mali sme političky, ktoré sa svojou arogantnosťou vôbec nelíšili od mužov, mali sme poslankyne, ktoré sa vyznačovali intrigánstvom, tvrdosťou, neznášanlivosťou, mali problém so zákonom, s alkoholom alebo s vlastnou dôstojnosťou, keď sa pretŕčali v bulvári. 
Pre všetky aktivistky bojujúce za väčší počet žien v politike však musí byť najväčšou nočnou morou Anna Belousovová, ktorá im už dlhé roky kazí všetky milé kampane. Stelesňuje všetko to, čo vie byť na nás ženách naozaj nepríjemné: ukričanosť, hysterickosť, škriepnosť, neznášanlivosť (a napriek tomu všetkému sa jej už roky v politike dobre darí). 
A teraz sa táto pani Anna rýchlo zbavuje aj posledných zvyškov ženskosti. Kdesi v jesenných hmlách sa totiž črtá vrchol jej kariéry – opäť ovládnuť SNS a vymeniť Slotu. Pani Anna vie, že ak by normálnych ľudí očarúvala hranou taktnosťou a jemnosťou, nikdy by sa nestala predsedníčkou SNS. Jej voliči chcú to, na čo si pri Slotovi zvykli: tvrdý, občas aj vulgárny slovník a žiadne zábrany. Anna Belousovová chce teda svojim dokázať, že sa nemusia báť jej sukne ani make-upu. Ona vie byť aj tvrdšia ako Slota, ktorý nikomu v parlamente nevylepil, len sa dával podpisovať Rafajovi. To ona nemá zábrany streliť kolegovi z parlamentu facku, keď ju nazve Ančou.
Naozaj vtipné je, že tú „výchovnú“ nevylepila Matovičovi za to, že jej v parlamente vykričal, že robí hanbu kresťanom, lebo toleruje zlodejov, a preto ju vyzval, aby si strhla krížik. Vylepila mu ju až vtedy, keď ju v akomsi regionálnom plátku nazval Ančou.
Vtipné bolo aj to, keď pani Anna minulý týždeň moralisticky kritizovala poslancov – podnikateľov, ktorí žijú aj z iných príjmov. Narážala na Sulíkov gastronomický výlet do Salzburgu. „Takíto potom môžu vyskakovať,“ rozhorčovala sa, dúfajúc, že všetci široko-ďaleko zabudli, aký životný štýl vedie predseda SNS, ktorý oficiálne nepodniká a žije len z poslaneckého príjmu. 
Ale pani Anna má v parlamente naozaj svoj význam. Všetkým nám pripomína, že na pohlaví v politike fakt nezáleží.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite