Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Online Kňazi

.imrich Gazda .časopis .médiá

Internet mení formy komunikácie aj v cirkvi. Nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi ľuďmi a Bohom. E-mail preňho by asi zostal nedoručený, ale prečo si pri modlitbe a rozjímaní nepomôcť novými technológiami?

Celkom zaujímavý pohľad na využívanie informačných a komunikačných technológií kňazmi priniesol nedávny výskum Švajčiarskej univerzity v Lugane, Pápežskej univerzity Santa Croce v Ríme a vatikánskej Kongregácie pre klérus. Do projektu s názvom Picture (Priests’ ICT Use in their Religious Experience), ktorého výsledky boli prezentované začiatkom leta, sa zapojilo takmer 5-tisíc kňazov zo 117 krajín, čo je asi 1,2 percenta svetového kléru. Takmer 95 percent z nich je na internete denne. Škála jeho využívania je skutočne široká.
.pod krížom s myšou
Len 8,7 percenta kňazov pri príprave kázní nikdy nepoužíva internet. Za týmto účelom ho však 14,7 percenta kňazov používa denne, 46 percent aspoň raz týždenne. Percentá sa však líšia pri porovnaní jednotlivých kontinentov. „Nájdu sa aj takí ,šikovní´ kňazi, ktorí desať minút pred omšou popri umývaní a obliekaní vytlačia kázeň z internetu, dobehnú do kostola a prvýkrát ju čítajú priamo veriacim. Dokážu to s takým pátosom, že mnohí sa neubránia slzám,“ hovorí kaplán z prešovského sídliska Sekčov Peter Fogaš. 
Dodáva, že internet v tomto zmysle prípravu kázní zjednodušil a zrýchlil, ale samotných kňazov ochudobnil. „Starší kňazi o internete ani nechyrovali, kníh sa k nim dostalo minimum, boli nútení premýšľať, rozjímať, pozorovať a tvoriť. Obdivujem ich kazateľské fungovanie.“ Používanie internetu pri príprave príhovorov však úplne nezavrhuje. „Ani moja štandardná príprava na nedeľnú kázeň sa nezaobíde bez presurfovania obľúbených stránok. Zväčša hľadám nové ilustrácie alebo komentáre k biblickým textom. Dôležitý je aj prístup k aktuálnemu dianiu v cirkvi. Vyhýbam sa však zautomatizovanému internetovému kázaniu.“
.schody do neba
Internet sa zaradil dokonca medzi duchovné pomôcky. Podľa spomínaného výskumu ho pri modlitbe denne používa 17,5 percenta kňazov, raz týždenne 18,4 percenta. Záujem je najmä o online breviár, teda knihu obsahujúcu modlitby, ktoré sa musí kňaz denne modliť. Na druhej strane, až 35,7 percenta kňazov na modlitbu internet nepotrebuje. „Liturgiu hodín sa modlím výlučne z knihy, nie cez internet. Výnimkou sú situácie, keď som mimo domova, vtedy sa ju modlím cez mobilný telefón,“ rozpráva o svojej skúsenosti kaplán z oravskej obce Rabča Miroslav Lettrich. 
Známe sú dokonca internetové stránky, ktoré umožňujú prostredníctvom internetovej kamery sledovať vystavenú Eucharistiu a modliť sa pred ňou alebo si predplatiť modlitbu a čas, v ktorý bude za objednávateľa odriekaná. „Rozvíjanie duchovného života pomocou možností internetu tak neraz nadobúda pochybné metódy,“ konštatuje kaplán Fogaš.
Miroslav Lettrich sa stotožňuje s postojom vyše 52 percent  kňazov, ktorí v citovanom prieskume súhlasili s tvrdením, že internet je efektívnym nástrojom pri šírení kresťanského posolstva. „Často sa mi stalo, že ma vďaka blogu kontaktovali neznámi ľudia, ktorí potrebovali poradiť a z rôznych príčin sa im nepodarilo získať informácie klasickým spôsobom.“ Zároveň však dodáva, že „internet má byť pomôckou, a nie náhradou živých spoločenstiev“.
Autor tvorí blog svetkrestanstva.sk 
  
  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite