Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výpadok a slovanská vzájomnosť

.peter Bálik .časopis

Hovorí sa, že futbal nie je žiadna veda. Že zápas má deväťdesiat minút a lopta je guľatá. Táto poučka hovorí o tom, čo sa deje na ihrisku. Ale zaujímavé je občas aj to, čo sa deje mimo neho. Aj to patrí a definuje globálnu kategóriu zvanú futbal.

Najprv k tomu pozitívnemu, čo sa práve odohralo na našich trávnikoch. Žilina aj Slovan postúpil do ďalších kôl Ligy majstrov a Európskej ligy. Zdá sa, že eufória Weissovej družiny na MS stále trvá. Oba našej najlepšie celky si poradili so súpermi, s ktorými sme mali v minulosti problémy. Nastáva teda éra, keď už nebudeme vypadávať s mužstvami zo strednej a východnej Európy? 
Podstatné je, že víťazstvá dosiahli oba tímy pomerne slušnou hrou. CZ Belehrad sa na jeho ihrisku neporáža každý deň. Mladý Slovan má perspektívu, pričom najmä defenzívny záložník Guédé ukázal, prečo ho chcel Vlado Weiss do reprezentačného tímu. Futbalista z afrického Mali bol vo štvrtok dušou tímu. 
No ale zaujímavé veci sa diali aj mimo ihriska. Najprv medzinárodný trapas počas zápasu Slovana s CZ v podobe výpadku prúdu. Zápas sa musel prerušiť v štvrtej minúte a nakoniec sa hralo až o trištvrte hodinu neskôr. Táto hanba sa odohrala v čase, keď sa tu stále vedú plané reči o novom národnom štadióne. Aká bola povaha technických problémov, je nepodstatné. Tma na starom štadióne všetkých utvrdila v tom, že stále žijeme vo futbalovom praveku. Až desí, že tu bude musieť sledovať aj ostré medzištátne zápasy. 
A ešte jedna perlička o takzvanej slovanskej vzájomnosti v strede Európy. Najprv fanúšikovia poľského klubu neuniesli prehru svojho tímu so Spartou a vo štvrtok ráno na Náchodsku napadli autobus so sparťanskými fanúšikmi. Krviprelievaniu včas zamedzil len duchaprítomný vodič a neskôr aj príchod českej polície. Vo štvrtok večer na Interi si naopak priaznivci Belehradu a Slovana vymenili zamilované pohľady v podobe sloganu „Kosovo je srbské!“ a diváci im za to zatlieskali. Bratanie sa slovenských rowdies (často extrémnych pravičiarov) s trojtisíckou srbských fandov na čele s vojnovými veteránmi hovorí o jedinom – Slovania sa dokážu spojiť väčšinou len v tom zlom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite