Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Arcade Fire a magický Terry Gilliam

.peter Bálik .časopis .hudba

Keď na jeseň minulého roka odohrali na You Tube svoj globálny koncert U2, bola to jedna z najpozoruhodnejších udalostí v popmusic. Vystúpenie v americkej Pasadene vtedy videli milióny ľudí po celom svete.

Na tento internetový zážitok minulý štvrtok nadviazala kanadská skupina Arcade Fire. Ich koncert v slávnej newyorskej hale Madison Square Garden bol možno ešte lepší ako vystúpenie ich slávnejších kolegov z U2. Arcade Fire odštartovali vystúpenie o 10 večer miestneho času, my sme ho mohli sledovať so šesťhodinovým oneskorením. Čakanie na najlepšiu alternatívnu kapelu dneška sa vyplatilo. Skupina, vedená manželskou dvojicou Winom Butlerom a Régine Chassagne, dala do toho všetko – vlastne robí to tak vždy – keď hrá v škole, ktorú jej členovia navštevovali, alebo priamo v Madison Square Garden. Kto hrá s takým nasadením dnes? Možno iba nejaké HC skupiny. Arcade Fire sú právnom pyšní na novinku The Suburbs, z ktorej odohrali najviac piesní – od úvodnej „našliapanej“ Ready To Start cez podivnú, ale zázračnú Rokoko až po titulnú spevavú The Suburbs. K tomu zopár klasík ako Wake Up, No Cars Go a Rebellion (Lies), pri ktorých newyorská hala skoro padla popolom.  
Na novinke spievajú o živote na predmestí, no vo štvrtok sa Arcade Fire ocitli priamo v epicentre popmusic. V jednom z You Tube klipov to potvrdil aj americký režisér Terry Gilliam (Brazil, 12 opíc), ktorého si kapela vybrala, aby zrežíroval ich šou. „Madison Squre Garden je vrchol, ďalšj sa už nedá ísť. Vtedy už skupina môže hrať relaxovane,“ povedal slávny filmár. Inak, spojenie Arcade Fire a Terry Gilliam bolo magické. Spevák Win Butler o ňom vyhlásil, že je jeho hrdinom a Gilliam zas je ich veľkým fanúšikom. Nie je to náhoda – obaja svojím umením kráčajú proti modernému svetu . Pesničky Arcade Fire by mohli byť skvelým soundtrackom k jeho čudesným filmom.  Prítomnosť Terryho na vystúpení nebola taká viditeľná, ale stačí si pozrieť na You Tube Arcade Fire ako sa baví s kapelou v zákulisí. Ten koncert nemohol dopadnúť zle.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite