Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Takéto situácie sami nezvládneme

.časopis .téma

Rozhovor so starostom Nižnej Myšle Mariánom Karvanským o nevyhnutnosti geologických expertíz, úcinnej a zbytočnej pomoci a nezáujme o bytové domy.

.pamätáte si tu z minulosti na prírodné katastrofy?
Nie, ani od rodičov som nepočul. Za socializmu sa pod cintorínom zosúvala cesta, ktorú správa ciest stabilizovala. 
.boli pri výstavbe domov, ktoré teraz museli zbúrať, k dispozícii geologické expertízy?
Nemám o tom nijaké informácie, väčšina z tých, ktoré sa museli teraz zbúrať, pochádza zo socializmu. Pred dvoma rokmi sme schvaľovali územný plán a mali sme vyjadrenia všetkých dotknutých organizácií, ktoré sme potrebovali.
.výsledok?
Nevyplynuli z nich pre výstavbu nijaké obmedzenia. 
.ako predísť ďalším zosuvom? 
Sú také návrhy zmeny zákona, aby bol pri realizácii a schvaľovaní územných plánov jednoznačne k dispozícii geologický prieskum.
.koľko by to stálo v prípade vašej obce a kto by to hradil?
Neviem, no aj na schvaľovanie územného prieskumu  pred dvoma rokmi sme dostali finančné prostriedky od štátu. Momentálne prebieha výskum v celej dedine a urobil sa jeden odvodňovací vrt nad školou ako prvé opatrenie proti ďalším zosuvom.
.praskajú domy u vás v obci naďalej?
Zatiaľ je to stabilné, nepohli sa, tvrdia to aj geológovia. Možno sa to ešte ukladá, hľadá si to miesto. Aj môj dom leží v zosuvnej oblasti a ďalšie praskliny na ňom nevidím.
.bývate v ňom ešte?
Nie, leží v pásme aktívneho zosuvu. Aj my s manželkou a deťmi sme sa museli vysťahovať. Dnes by sa to ešte dalo opraviť, nemáme však istotu, že na jar nepôjdeme dole aj my.
Susedov mi už zbúrali, jedného, druhého, nado mnou, podo mnou. Z okolitých dvadsiatich piatich ostali tri domy. Pod svahom sú ďalšie domy, ktoré môžu byť ohrozené. Ostali tam tri domy v aktívnom zosuve, pod tým štyri domy, odkiaľ ľudí oficiálne vysťahovali – žijú tam len na vlastné riziko.  
.ak sa to nebude hýbať, pustíte sa na jar do opravy domu?
Určite. Keď geológovia navrhnú nejaké riešenia a prídu prostriedky od štátu.
.ako to celé prežívajú obyvatelia obce po dvoch mesiacoch? 
Tí, ktorí už prišli o domy, sa s tým postupne vyrovnajú. Horšie je to s tými, ktorí sú stále v neistote, ako napríklad manželia Orlovskí. Dom im stojí, statik povedal, že búrať to zatiaľ netreba, ale nasťahovať sa tam nemôžu. Nie sú tam siete. Treba dokončiť geologický prieskum a musia sa urobiť zabezpečovacie práce.
.ľudia sa postupne sťahujú do kontajnerových domov. Ako dlho tam budú?
To závisí od vývoja situácie, či im dokážeme zabezpečiť iné rozumné ubytovanie. Navrhovali sme cez Štátny fond rozvoja bývania postaviť bytový dom, lenže ľudia o to neprejavili záujem.
.čo by chceli?
Ťažko povedať. Šírili sa reči, nie zo strany obce, že si na miestach, kde sú dnes kontajnery, postavia domy. Že sa určite na to zoženú peniaze. Sú to fámy. Dal som urobiť prieskum, v ktorom som každého písomne požiadal, aby sa vyjadril, či by mal záujem o bytovú výstavbu. Nemôžeme si dovoliť postaviť dvadsať bytov, do ktorých sa nikto nenasťahuje. A úver by musela znášať obec.
.koľkí sa zatiaľ prihlásili?
Dvaja.
.vaša obec sa stala symbolom týchto povodní, podobne ako kedysi moravské Troubky. Okrem prírodnej katastrofy ste od prvých dní konfrontovaný s obrovským záujmom médií, verejnosti. Ako to prežívate?
Zo začiatku som to vnímal ako pozitívum. Uvedomil som si, aké je dôležité dostať sa do správ, to podporilo solidaritu aj našu zbierku. V poslednom čase je to však už únavné. Neustále mi vyzváňa telefón, médiá chcú „pikošky“... 
.volajú vám okrem novinárov aj ľudia z iných častí Slovenska, ktorí chcú pomôcť?
Samozrejme, celé Slovensko pomáha a posielajú nám balíky. Pošta urobila akciu, je to však pre nás veľký problém. Kultúrny dom je už zaprataný šatstvom.
.konzultujú to s vami tí, čo chcú niečo poslať?
Väčšinou nie, posielajú nám bez toho, aby sa nás opýtali, či to potrebujeme. Žiadali sme už poštu, aby nám do Myšle nevozili balíky. Okrem toho, naši ľudia si stihli vybrať svoje veci zo svojich domov predtým, než ich opustili.
.robíte náročnú krízovú agendu, ste na to sám?
Veľmi mi pomohol zástupca starostu. Pomáhali aj poslanci, majú však svoju prácu. Takéto situácie nemôže obec zvládnuť sama.
.zomkli tie tragické udalosti komunitu vašej obce? 
V prvej chvíli to bola obrovská pomoc jeden druhému, ani neviem, odkiaľ sa nabralo toľko nákladných áut a ľudí, ktorí pomáhali sťahovať veci z domov. Súkromný podnikateľ, ktorý tu má hospodársky dvor, doniesol množstvo debničiek, kam si ľudia ukladali veci. 
.teraz je to aké?
Už si ľudia závidia, poukazujú na to, že ten alebo onen dostal viac peňazí.
.akokoľvek sa rozdelí pomoc, ľudia nikdy nebudú spokojní. 
To je pravda. O našej zbierke rozhodne zastupiteľstvo. Žiadal som občanov, aby oni navrhli, ako prerozdeliť prostriedky. 
.výsledok?
Nevedeli povedať. Navrhol som opraviť cestu, tá slúži každému. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite