Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prípad profesora Nutta

.časopis .európa

Trikrát o tom, že problém dekriminalizácie niektorých omamných látok rieši aj Veľká Británia. A nielen preto, že do jej vlády sa prvý raz dostala strana, ktorá sa minimálne na istú časť drogovej problematiky pozerá liberálnejšie.

Tento príbeh sa začal už dávnejšie – pred dvoma rokmi, za celkom inej vlády a v celkom inom spoločenskom ovzduší. Je to príbeh o klasifikácii drog vo Veľkej Británii a najmä o tom, ako túto klasifikáciu ovplyvňuje veda a ako politika. Zatiaľ je to príbeh bez pointy, nechýbajú v ňom však prekvapivé zvraty, zásahy zhora a odstraňovanie nepohodlných. Posúďte sami.
.ako stratil dôveru ministerky
Ešte v roku 2008 rozhodla vtedajšia britská ministerka vnútra Jacqui Smith, že vyšle „jasný signál“ o nebezpečnosti marihuany a preradí túto látku z takzvanej triedy C do triedy B (britský zoznam omamných látok sa delí na tri kategórie: A, B a C). Ako dôvod svojho konania uviedla, že užívanie marihuany sa spája so zvýšeným rizikom vzniku duševného ochorenia. Praktickým dôsledkom preradenia bolo zvýšenie trestnej sadzby za držbu marihuany.
Jacqui Smith sa chcela „radšej previniť prílišnou opatrnosťou“ a „chrániť verejnosť“. Profesor David Nutt, vtedajší hlavný poradca vlády v oblasti narkotík, kritizoval jej krok v mene vedeckých faktov. Obvinil vládu zo znehodnocovania a skresľovania dôkazov a vyhlásil, že celý systém klasifikácie drog je politizovaný. Dodal, že pre spoločnosť nie je zdravé, aby pri kategorizácii omamných látok „zabúdala“ na alkohol a tabak.
Jacqui Smith na Nuttovu kritiku zareagovala vyhlásením, že jeho radám prestala dôverovať, a zároveň ho požiadala, aby odstúpil z postu Poradnej komisie v otázkach užívania drog (ACMD), ktorá je oficiálnym poradným orgánom britskej vlády.
Profesor Nutt vyjadril sklamanie z postoja vlády a stál si na svojom – podľa neho je vydeľovanie alkoholu a tabaku spomedzi ilegálnych drog umelé a fajčenie marihuany vytvára len „relatívne malé riziko“ psychických chorôb.
Jacqui Smith formulovala svoj postoj celkom jasne: „Nemôžem dopustiť verejný nesúlad medzi radami vedcov a oficiálnou politikou.“
Časť vedeckej obce sa profesora Nutta nahlas zastala. Časť politikov ho odsúdila. Ale niektorí politici nie – napríklad liberálny demokrat Chris Huhne sa vyjadril: „Načo sú niekomu nezávislé rady vedcov, ak rady, ktoré sa mu prestanú páčiť, rieši vyhodením človeka, ktorý mu ich dáva?“
.čo si myslela komisia
A príbeh pokračuje do súčasnosti. Profesor Nutt musel odstúpiť, no názory, za ktoré bol odsunutý, zostali. Ministerstvo vnútra, dnes už nie pod vedením Jacqui Smithovej, ale na čele s konzervatívnou političkou Theresou May, muselo zverejniť dokument, ktorý zverejniť dlho nechcelo. Je ním hodnotenie klasifikačného systému omamných látok (áno, spomínaného zoznamu s časťami A, B a C), ktoré vypracovala poradná komisia v roku 2006 – teda ešte predtým, ako sa odohrala „Nuttova aféra“.
Dávno pred Nuttom došla komisia k názoru, že na tento zoznam by mali byť zaradené aj alkohol a tabak, najmä keďže „spôsobujú viac zdravotných problémov a úmrtí ako ilegálne drogy“. „Ak by bola uznaná škodlivosť alkoholu a tabaku,“ píše sa vo zverejnenej správe, „mladí ľudia by mohli väčšmi dôverovať výstrahám, že všetky drogy sú škodlivé a že čím menej ich človek užíva, tým lepšie preňho ako jednotlivca, jeho komunitu aj širšiu spoločnosť ako celok. Tento prístup by umožnil zavedenie logickejšieho prístupu k užívaniu omamných látok.“
.a o čo zabojujú libdems
Niektorí ľudia si zverejnenú správu vysvetľujú ako argument v prospech dekriminalizácie tzv. mäkkých drog. Iní zase tvrdia, že práve naopak, štát by mal pritvrdiť aj svoj postoj k alkoholu a tabaku. Ktorý prístup zvíťazí?
Prítomnosť liberálno-demokratickej strany vo vláde, ktorá je za dekriminalizáciu užívateľov marihuany, by mohla svedčiť o šanciach toho prvého. Alebo aj nie. Prečo? Práve to, že libdems sú teraz vo vláde a chcú tam zostať, môže znamenať, že od otvoreného boja o takú chúlostivú otázku, ako je dekriminalizácia, ustúpia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite