Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechcem zostať pri smútku

.časopis .téma

José González je v zákulisí rovnaký ako na pódiu: nenápadný až plachý, tichý a priateľský. Dve hodiny pred jeho koncertom na Pohode sme sa rozprávali o biochémii, pesničkách a melanchólii.

.údajne si študoval biochémiu. Vzhľadom na tvoje citlivé pesničky je to trochu prekvapujúce. Máš teda v sebe aj racionalistickú, vedeckú stránku?
Aj keď sa dnes už biochémii nevenujem, stále si myslím, že to je fascinujúca vec: snažiť sa porozumieť, ako veci fungujú na tej najmenšej úrovni, ako interagujú molekuly...
.takže ťa biochémia skutočne zaujímala?
Určite. Záujem má však viacero úrovní. Vedel som si vtedy celkom predstaviť, že by som sa venoval vede niekde na univerzite. Viac ma zaujímal skateboard a hudba, ale bolo mi jasné, že tým by som sa neuživil. Tak to bolo, až kým som nenahral svoj prvý album.
.ďalšou prekvapujúcou vecou je to, že si najprv hrával punk a hard core.
Áno, hral som na basgitare a vrieskal som do mikrofónu. (Smiech.) Všetko sa udialo naraz. Mal som 14 rokov, skončil som základnú školu, učil som sa hrať piesne od Beatles, objavil som bosa novu, začal som hrať na base najprv v punkovej, neskôr v hard core kapele, študoval som klasickú gitaru. Bol som úplne ponorený do hudby.
.ako sa to stalo, že si jeden deň hral hard core a „vrieskal do mikrofónu” a na druhý deň si začal robiť krehké, tiché pesničky?
Veľa som o tom nerozmýšľal. Počúval som veľa rôznej hudby a veľa rôznej hudby sa mi páčilo. Jeden žáner mi nestačil.
.celkom by som si rád tvoj hard core vypočul...
Raz to zavesím na MySpace. Nie je to nič zvláštne, ale možno to má nejakú dokumentárnu hodnotu.
.tvoje piesne sú ako dobre vyleštené diamanty. Je v nich všetko, čo v nich má byť. Nič viac ani nič menej. Dá sa opísať ten proces „leštenia”?
Ja som veľmi metodický človek. Aj keď píšem pesničky. Strávim veľa času tým, že si pieseň hrám stále dookola a nahrávam si to na diktafón. Mám predstavu o výslednom zvuku a o štruktúre piesne...
.zdá sa, že vedec v tebe stále žije...
Možno. Ale ja si skôr myslím, že to je preto, lebo nemám toľko talentu ako iní muzikanti, a tak mi všetko dlho trvá. Na druhej strane však chcem na nahrávkach zachovať atmosféru živého hrania. Nie je to dokonalé, nie je to úplne presné, je tam pocit daného okamihu.
.tráviš pri nahrávaní veľa času v štúdiu?
Nie. Samotné nahrávanie je dosť rýchle. Dlho trvá písanie a dosahovanie bohatého a plného zvuku gitary. Pri druhom albume som sa rozhodol všetko najprv napísať, a potom pri samotnom nahrávaní príliš nešpekulovať a jednoducho hrať.
.si známy zaujímavými cover verziami iných muzikantov. Ako si vyberáš piesne, ktoré spracúvaš?
Často to je tak, že keď nejakú pieseň počúvam viackrát, zrazu si uvedomím, že by som z nej vedel urobiť dobrú cover verziu. Vyberám si pritom veci, ktoré sú štýlovo odlišné od toho, čo sám robím. Nerobím napríklad cover verzie piesní od Nicka Draka, lebo sú podobné mojim piesňam. Ale niekedy si vyberiem pieseň a nefunguje to. Takže sa to deje aj metódou pokusov a omylov. Napríklad Teardrop od Massive Attack je oveľa lepšia pieseň v originálnej verzii než v tej mojej, ale veľmi rád ju hrávam na koncertoch, kde získava zvláštnu silu.
.v tvojich piesňach cítiť smútok a melanchóliu. Ty si taký človek?
(Smiech.) Závisí od toho kedy a kde. Moje prvé piesne boli oveľa smutnejšie a melancholickejšie, ale snažím sa posunúť ďalej. Preto robím piesne, z ktorých cítiť nádej. Nechcem zostať iba pri smútku.
.hrávaš často na festivaloch?
Nie. Asi tak desať festivalov za rok s mojou kapelou Junip, ale sólovo vystupujem na festivaloch zriedka. 
.prečo si sa rozhodol práve pre Pohodu?
Pozvali ma a keďže som tu nikdy nebol a časovo mi to vyhovovalo, tak som prišiel.
.pred pár rokmi tu hrali Zero 7, na ktorých albume Garden spievaš niekoľko piesní. Je to dlhodobejšia spolupráca?
Asi nie. Bol to skôr jednorazový projekt. Strávil som s nimi nejaký čas v ich dome, oni vytvorili väčšinu hudby, ja som bol len „morálnou podporou”. (Smiech.) Bolo to skvelé. Potom sme spolu  odohrali niekoľko koncertov v Amerike.
.čo robíš, keď nerobíš hudbu?
Teraz je veľmi pekné počasie, a preto som rád niekde vonku s priateľmi. Ale keď sa nudím, pozerám si na YouTube vystúpenia komikov, nejaký čas som veľa čítal vážne knihy, ale teraz sa venujem povzbudivejším veciam. 
.pre koho spievaš, keď si na pódiu?
Určite nie sám pre seba. Snažím sa robiť dobrú hudbu pre ľudí, ktorí stoja predo mnou. Nikdy sa nesnažím o žiadnu šou. Som to len ja s gitarou. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite