Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Bálik
Vivian Girls: Sme dobre vychované


.peter Bálik .časopis .hudba

Vivian Girls vyzerajú ako hociktoré iné dievčatá, ktoré zavítajú na Pohodu, no keď vyjdú na pódium, zmenia sa na divožienky, hrajúce nežný punkrock, skrížený s vokálmi The Beach Boys. Tri Američanky Cassie Ramone, Kickball Katy a Fiona Campbell prišli na festival už v piatok, aj keď ich vystúpenie bolo naplánované o deň neskôr. Najviac sa k slovu hlásila speváčka a gitaristka Cassie Ramone.


.ako sa vám tu páči?

Každý festival je rovnaký a zároveň iný. Ale zatiaľ to tu vyzerá veľmi dobre.

.váš ostatný druhý album ste pomenovali Everything Goes Wrong. Ale ako sa na vás pozerám, vyzeráte spokojne.

Názov pochádza z textu jednej z našich piesní na albume When I am Gone. Ten album sa nám nenahrával ľahko a keď prišlo na vetu, že všetko ide zlým smerom, povedali sme si, že je to správne meno. Everything Goes Wrong  zachytáva náladu toho nahrávania, pretože to nie je platňa, pri ktorej by človek rád vyskakoval. To, že dnes vyzeráme šťastne, nemá nič spoločné s názvom albumu. 

.o vás sa hovorí ako o skupine z newyorského Brooklynu.

Žijeme tam, ale nenarodili sme sa tam. Keď som prišla do Brooklynu pred šiestimi rokmi, založila som kapelu. 

.dnes je to veľmi populárne miesto, kde vzniká veľa zaujímavých skupín. Prečo?

Je to veľmi atraktívne miesto pre všetkých umelcov, ktorí tam môžu začať svoju kariéru. Všade, kade chodíte, ste obklopovaní samými úžasnými ľuďmi, čo je skvelé. 

.čo priviedlo vás, ako dievčatá, k tomu, že ste začali hrať rokenrol?

Čo vám mám o tom povedať, sme rovnako zanietené do hudby ako každý. Vyrastali sme v prostredí, ktoré prialo tomu, aby dievčatá hrali hudbu. Možno sme mali šťastie. Nie sme jediné dievčatá v Brooklyne, ktoré hrajú hudbu. 

.vaša hudba má silný punkový náboj.

To, preto, že sme všetky vyšli z punkových komunít. Je to prirodzená cesta, ako robiť hudbu. 

.vo vašej hudbe cítiť newyorskú scénu od Ramones cez Veltet Underground až po Sonic Youth.

Jasné, napríklad aj hip-hop. (Smiech.)

.čo hovoríte na to, že vám niekto povie, že spievate trochu falošne?

Myslím, že je príliš veľa tlaku na dievčatá, ale aj na chalanov, aby spievali čisto. Ale keď sa pozriete napríklad na Micka Jaggera, Boba Dylana, Lou Reeda alebo Daniela Johnstona, nikto z nich nebol perfektný spevák. A to sú len prví hudobníci, ktorí vám prídu na myseľ, a pozrite sa, akí sú známi. Vraj dievčatá by mali byť super speváčky, keď nie, tak by nemali spievať, ale to je blbosť. 

.čo budete robiť po skončení turné? Dáte si pauzu?

Máme plán nahrať nový album, a potom si ten rokenrolový cyklus zopakovať. Tešíme sa.  Nový album bude určite iný. Ešte sme ho nenahrali, ale určite nebude taký nahnevaný ako ten predošlý.  Určite bude bohatší, farebnejší, popovejší. 

.cestu z koncertu na koncert zvládate v pohode?

Stále sa učíme to zvládať. Nie je prirodzené spať medzi batožinami.  Či často žúrujeme? Ani nie. Chodíme spať skoro. Sme dobre vychované. (Smiech.)

.takže nemáte chlapských gruppie tak, ako napríklad dávnejšia ženská skupina The Runnaways?

Gruppies našej kapely sú príliš hanbliví na to, aby s nami prehodili zopár slov. (Smiech.)

.ako zvládate ten nával popularity, keď sa z neznámej skupiny z Brooklynu stane populárne dievčenské trio?

Myslím, že je skvelé vedieť, že robíme hudbu, ktorá teší ľudí. To je dobrá vec. Úspech vás naučí stať sa silnejšími, pretože sa musíte zaoberať mnohými vecami, ktoré by vás v normálnom živote nestretli. 

.bolo pre vás ťažké hrať pre chlapské publikum?
Našťastie už na začiatku bolo naše publikum pomerne rovnomerne rozdelené na mužov a ženy.  Okrem toho, keď ste na pódiu, ani nemáte čas sa pozerať na ľudí.  

.čo znamená Vivian Girls?

Pochádza to od undergroundového umelca  Henryho Dargera z polovicie dvadsiateho storočia, ktorý tvoril v noci. Napísal novelu o Vivian Girls, siedmich anjelských sestrách, ktoré bojovali s diablom o záchranu kresťanstva.  Zaujímavosťou je, že ich maľoval s penismi. Vivien Girls znie dosť žensky, ale kto pozná históriu tohto umelca, vie, že je to dosť divné meno pre dievčenskú punkovú skupinu.   









Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite