Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemôžeme sa vydierať

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

Robert Fico mu vraj po voľbách ani nezovalal, hoci má naňho telefón. Na budúcej vládnej koalícii mu prekáža, že niektorí partneri hovoria viac medzi sebou než vo štvorici. Jeho hnutie si vraj identitu zachová, hoci niektoré svoje témy nepresadilo. Predseda KDH Ján Figeľ.

.keď ste minulý rok nastúpili do čela KDH, stranícke prostredie bolo nadšené. Všetci verili, že hnutie dosiahne dvojciferný, teda najlepší volebný výsledok v ére samostatnosti. Napokon to bola zasa len kádehácka osempercentná klasika. Prečo opäť tak málo?
Sám som očakával viac. Lenže výsledok KDH napomohol celkovú politickú zmenu, ktorú treba teraz uskutočniť. Žiada sa mi dodať, že SDKÚ-DS výrazne pokleslo, SMK ako ďalšia súčasť bývalých vlád je pod čiarou a KDH oproti minulým voľbám mierne narástlo. Pritom v skladbe voličov dochádza k zmene, a prichádzajú mladší. Preto musíme pokračovať v programových aj personálnych zmenách. Ľudia totiž chcú niečo nové, veď napokon hlasovali za celkom nové strany.

.nepodarilo sa vám osloviť najmä mladých ľudí, ktorí dnes čerpajú informácie o politike najmä z inernetu. Prečo?
Mladí tendujú k novému...

.... a vy ste boli predsa novým predsedom...

...ktorý sa hlási ku kontinuite aj k zmene. KDH je etablovanou 20-ročnou stranou, ktorá v ničom nezľavila zo svojho základu, len potrebuje aktualizovať formu, akou svoju základnú ideu podáva. Ale aj to, na čo sa pýtate, musí byť súčasťou ďalších zmien v KDH. Nedá sa robiť politika pre mladých bez mladých. Musíme sa im venovať v šírke celej spoločnosti, ale treba im viac otvoriť aj naše štruktúry.

.zachovali ste si ako KDH postavenie na Orave a na Spiši, stratili ste však v Bratislave. Ako ste si to vyhodnotili?
Vychádza nám to tak, že 51 percent našich voličov žije na vidieku a 49 percent v mestách. Volebné výsledky vždy súvisia s programom strany, ale aj s osobami. Musíme teda ponúkať moderný program, ktorý viac osloví mestského voliča.

.je zaujímavé, že bez ohľadu na to, či má KDH prísnu konzervatívnu alebo prívetivú tvár, má rovnaké percentá vo voľbách. Pred štyrmi rokmi KDH vystúpilo z vlády pre výhradu vo svedomí a viedlo konflikt s liberálmi. Teraz ste vystupovali v jednote s liberálmi, ale v liberálnejšom mestskom prostredí ste nezískali. Čo to pre vás znamená?

Mali by sme ostať sami sebou. Principiálnosť v postojoch a vľúdnosť vo vzťahoch pokladám za základ, ktorý by nás mal naďalej charakterizovať. Netreba zabúdať, že sme dosiahli zásadnú politickú zmenu, ktorú mnohí ešte pred pol rokom pokladali skôr za teóriu. Iste, to, že ideme spoločne s liberálmi, je polemikou týchto dní. Ale treba sa pozrieť do Nemecka, kde práve  kresťanskí demokrati a liberáli zvolili spoločného kandidáta na prezidenta.

.s vami prišli do vedenia hnutia noví ľudia, ktorí mali byť symbolom otvorenosti, ale v týchto voľbách neveľmi uspeli. Pomerne veľa prefenčných krúžkov získala síce Jana Žitňanská, ktorej v kampani výrazne pomáhal Daniel Lipšic, ale Ivan Uhliarik a Anton Marcinčin sa nepresadili...
Títo noví ľudia len začali istý proces. Tým, že doteraz neboli v parlamente, nemali, prirodzene, veľký priestor. Poviem to inak: treba siať, aby bola po čase úroda.

.ako však chcete vašich voličov presvedčiť, že ich beriete vážne, keď ste na popredné miesto kandidátky nominovali Martina Fronca, ktorý pred rokom ako líder kandidátky KDH do europarlamentu pohorel?
Martin Fronc odviedol kus roboty, ktorá ešte nebola dostatočne docenená a ktorú vidíme lepšie teraz po rokoch ministrovania Jána Mikolaja. Pán Fronc bol nominovaný ako líder Žilinského kraja, pretože naša kandidátka je kombináciou vôle centra a regiónov. U nás je potrebné načúvať mnohým hlasom, nielen tým z centra.

.neboli však niektoré osoby na kandidátke hnutia skôr odkazom, že na názoroch vlastných voličov v skutočnosti nezáleží?
Nie. Nemôžete porovnávať rôzne čísla a preferenčné krúžky. Martin Fronc je veľmi pracovitý človek, ktorý bol a je pre hnutie a slovenskú politiku veľkým prínosom.

.po voľbách sa veľa hovorilo o tom, že ste od Smeru dostali ponuku polovice vládnych kresiel, presadenia Vatikánskej zmluvy a zákazu potratov podľa poľského vzoru. Čo vám Smer reálne ponúkol?

Nič, iba rokovania formou listu, ktorý poslal Robert Fico ako predseda vlády, nie predseda strany, pričom takýto list poslal všetkým. Pán Fico má na mňa telefón, keby teda niečo naozaj vážne myslel, kedykoľvek sa so mnou mohol spojiť. Medzi nami však žiadna komunikácia neprebehla a preto vznikali rôzne dohady a šumy.

.čo vám povedal Ján Čarnogurský, ktorého použil Fico ako emisára?
Povedal mi, že ho pán Fico oslovil ako predseda Smeru a odkázal, že má záujem o rokovania s KDH.

.nič viac, žiadna konkrétna ponuka cez Čarnogurského nezaznela?
Nie.

.odkiaľ sa potom vzali tie chýry o neuveriteľne veľkorysej ponuke Smeru?
Svoju rolu zohrala ľudová tvorivosť aj politická hra.

.mohla mať protipotratová aktivistka Jana Tutková, ktorá rozposlala hromadný e-mail o vážnej ponuke Smeru zrušiť dnešný potratový zákon, informácie od Jána Čarnogurského?
(Ticho.) To je otázka na ňu, mohla ju mať aj od iných ľudí zo Smeru. Konkrétne podmienky vo veci etických záležitostí nám nikto neprezentoval, jedine sme v médiách zachytili vyjadrenie Mareka Maďariča o Vatikánskej zmluve.

.kde teda vznikla tá dezinformácia, v prostredí KDH či vonku?
Myslím, že vonku. Išlo o rozsiahly politický tlak na to, aby KDH zmenilo svoje jasné predvolebné pozície voči Smeru. Dlhodobo sme hovorili, že chceme byť súčasťou stredopravej zostavy, kým Robert Fico by mal byť v opozícii. Ponúkli sme teda voličom alternatívu, tí ju odobrili a my ju musíme napĺňať. Jedine to je zodpovedné a čestné.

.čisto hypoteticky: keby vám Robert Fico zavolal a prisľúbil, že jeho poslanci budú ako jeden muž hlasovať za nový potratový zákon podľa predstáv KDH, mali by ste nad čím uvažovať?
Takejto ponuke by som mu na základe našich skúseností neveril. Pri hlasovaniach o ochrane života bol Smer aj uplynulé štyri roky opakovane na opačnej strane. Smer navyše spôsobil diskrimináciu cirkevných škôl, upravil legislatívu tak, že hazardné hry sú dnes najlukratívnejším biznisom, takisto mohol pokračovať v rokovaniach o výhrade vo svedomí a takto by som mohol ďalej pokračovať. Smer mal jednoducho vždy celkom opačné postoje než KDH.

.dostali ste veľa listov a telefonátov, ktoré vás vyzývali íst do vlády so Smerom?
Dostal som dosť rôznych podnetov. Aj povzbudivých, ale ozvali sa aj hlasy, ktoré hovorili, že naša cesta potrebuje smer. No my sme stále opakovali, že cesta je viac ako smer (úsmev).

.oslovil vás po voľbách jeden z mecenášov Smeru?
Mňa nie.

.počuli ste o tom, že jeden z mecenášov Smeru oslovil istého vysokého predstaviteľa KDH...?
Nie, ale tých oslovení a šumov bolo toľko, že by som sa takým pokusom nečudoval.

.vy ste sa v čase týchto šumov vyslovili za zahrnutie ratifikácie Vatikánskej zmluvy o výhrade vo svedomí do programových priorít novej vlády. Odvtedy sme pokladali za takmer isté, že sa vám to podarí presadiť, keďže žiadny z partnerov proti výhrade vo svedomí nenamieta, dokonca SaS ju má priamo v programe. Ako sa vám to vlastne podarilo nepresadiť?
Ja som tú tému nastolil otvorene a korektne. Nemalo by íst o tému KDH, ale celej spoločnosti, už len preto, že ide o nenaplnený medzinárodný záväzok štátu. Nikto z partnerov s tým nemal problém, pritom som to otváral od marca. Hovoril som o tom s Ivetou Radičovou, Béla Bugár s tým nemal problém, napokon ani Richard Sulík. Princíp výhrady vo svedomí sa na Západe vníma ako dôležitá liberálna sloboda. Napokon vo svedomí sa sloboda začína, potom pokračuje v ďalších slobodách ako sloboda vyjadrovania, zhromažďovania a tak ďalej. Jeden z partnerov však teraz podmienil schválenie zmluvy neprijateľnými požiadavkami ako homosexuálne partnerstvá alebo marihuana. Preto sme v danej chvíli pristúpili na zachovanie statu quo v etických záležitostiach. Samozrejme, o ochranu svedomia sa budeme usilovať aj naďalej, je to veľká téma, ku ktorej sa budeme môcť vrátiť.

.lenže to už ťažko presadíte. Prečo vyjednávači KDH prijali stratégiu Richarda Sulíka, ktorý postavil proti marihuane a registrovaným partnerstvám ochranu svedomia? Keby ste povedali, že tá vec je pre vás podobnou prioritou ako odvodový bonus pre SaS, mali by ste oveľa väčšiu šancu na úspech...
Tieto záležitosti sa brali ako kultúrno-etický balík, v rámci ktorého sme my presadzovali ústavný zákon na ochranu rozvodov, kým SaS napríklad predmanželské zmluvy. Pre nás to nie sú témy na výmenu či obchod. Odvody sú pre nás veľmi dôležitou témou, a preto bolo ľahšie, ba aj v spoločnom záujme, nájsť spoločný základ pre reformu odvodov, pretože tak pomôžeme ľuďom k práci. Nemôžeme spojiť všetko so všetkým a vzájomne sa vydierať, lebo by na to doplatil záujem krajiny ako celku.

.ak však hovoríte, že ochrana svedomia je pre vás veľkou témou, nikdy ju týmto spôsobom nepresadíte, pretože liberáli vyrukujú recipročne s požiadavkou, ktorá je pre vás neprijateľná. Prečo teda nevyhlásite, že je to pre vás prvoradá téma, ako je pre SaS odvodový bonus?

Nechcem, aby tá téma utrpela tým, že sa z nej stane ping-pong. Takéto témy potrebujú pripravenosť a vážnych partnerov.

.máte vážnych partnerov?
Dúfam, že áno. Ich verejné vyjadrenia boli pre mňa povzbudením, že prichádza čas na to, aby sme sa dohodli.

.kDH však nemalo lepšiu príležitosť, než dohodnúť sa teraz na začiatku. Prečo vlastne vznikol vnútri budúcej koalície tlak, že na všetkom sa treba bleskurýchlo dohodnúť počas niekoľkohodinového maratónového rokovania? Keby ste sa o niektorých otázkach hádali nie jeden deň, ale viac dní, mohli ste presadiť viac...
Treba si uvedomiť, kde sa nachádzame. Výzva pre túto koalíciu je riešiť akútny stav Slovenska.

.iste. Ale ak hovoríte, že k niektorým témam sa v budúcnosti chcete vrátiť, nebolo z vášho pohľadu rozumnejšie natiahnuť terajšie koaličné rokovania o pár dní a tieto témy definitívne vyriešiť?  
Nie, my sme jednoducho odmietli obchodovať v citlivých veciach. Zároveň sme vytvorili východiská pre Slovensko v otázkach ako očista verejného života, boj proti korupcii, reforma odvodov. Navyše, nikto nepovedal, že má s ochranou svedomia problém, naopak, všetci sa vyjadrili pozitívne, preto je táto téma výzvou pre tých, ktorí ju teraz zablokovali. Politika je však nielen o tom, čo dokážete presadiť ako spoločenské dobro, ale aj o tom, čomu dokážete zabrániť, ak to pokladáte za zlé.

.nebudete pri takomto nastavení, keď očakávate dobrú vôľu od iných - a tí iní sú pritom tvrdými vyjednávačmi - vždy prehrávať?
Nie. Viaceré veci, ktoré sme dostali do programových priorít, predsa pomôžu korigovať mnohé aj etické problémy na Slovensku. Spomeniem len diskrimináciu v oblasti vzdelávania, výchovy a sociálnych služieb či ohrozenie zo strany hazardu. To má tiež dopad na morálku spoločnosti. To, že budeme lepšie rozvíjať pomoc mladým rodinám, poskytovať lepšie služby seniorom, ozdravovať hospodársky život, má aj silný etický rozmer.

.keď KDH hovorí o zmenách v odvodoch, boji proti korupcii, oživení ekonomiky, to všetko sú rozumné a užitočné veci. Hovoria ich však všetci. Nie je rizikom pre KDH to, že ak bude spolu s ostatnými presadzovať iba tieto témy, príde o časť svojej identity?
Nevidím to tak. Ak o rozumných veciach hovoria všetci v danej zostave, tak sa dá očakávať aj ich naplnenie. To je pre koalíciu veľmi dôležité. Za KDH chcem ubezpečiť, že budeme hľadieť na všetky politiky, ekonomické, environmentálne, bezpečnostné či sociálne, nazerať aj cez prizmu ľudskej dôstojnosti či ochrany rodiny. A to pri akýchkoľvek programoch, projektoch a zákonoch. To bude osobitný prínos KDH v parlamente a vo vláde. To bolo pre politiku KDH esenciálne dvadsať rokov, a bude to tak aj naďalej.

.vy ste verejne povedali, že máte záujem o post ministra hospodárstva. Keď sa pozrieme na predsedov všetkých ostatných strán, každý z nich dostal post, ktorý chcel. Kreslo ministra hospodárstva však napokon získala SaS. Nie je to ďalšia prehra KDH?

Nie. Ja som povedal, že v KDH je predseda aktívny kapitán a nesedí na lavičke. Deklarovali sme záujem byť vyvážene zastúpení v rámci vlády v silovom, ekonomickom a sociálnom priestore. To sa napĺňa. Osobne som bol v minulosti viac prítomný v zahraničnej agende. Ak sa však pozriem na históriu hnutia, som presvedčený, že potrebujeme posilniť ekonomickú dimenziu. Z tohto dôvodu sme mali záujem o ministerstvo hospodárstva. Rezort, o ktorom je dnes reč, je spojením rozsiahlejších kompetencií v oblasti dopravy, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu.

.prečo ste mali pôvodne väčší záujem o hospodárstvo? Veď ministerstvo dopravy má zaujímavejšie portfólio a dá sa z neho uskutočniť viac pre krajinu dôležitých projektov.

Hospodárstvo bolo videné ako najsilnejší z rezortov v tejto oblasti.

.nebolo to tak, že ste sa dopravy trošku báli kvôli nášľapovým mínam v podobe PPP projektov?
Nešlo o post pre Figeľa, ale o vážne zastúpenie pre KDH v priestore, kde hnutie celé roky nebolo. Tých mín nájdeme veľa všade, neviem, v ktorom rezorte neboli škandalózne rozhodnutia. Nebojím sa toho a zastaviť kradnutie považujem za absolútne kľúčové.

.ste pripravený obhájiť pred ľuďmi to, že diaľnice sa budú stavať možno pomalšie ako doteraz?
Skôr si myslím, že sa bude dať stavať určite efektívnejšie a v konečnom dôsledku aj dynamickejšie. Diaľničná téma spôsobila strašne veľa otáznikov a predražení. Európske inštitúcie nám hovoria, že nie sú len stroje a záujmy, ale aj nejaké pravidlá, ktoré treba rešpektovať. Napríklad práva vlastníkov pôdy a dopady na životné prostredie.

.videli ste už nejaké zmluvy, ktoré ešte novinári nepoznajú?
Ešte nie, ale to zazmluvňovanie bude jednou z veľkých tém.

.už sa stretávate ako budúci minister s ľuďmi z brandže?

Stretávam sa s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú. Je mi jasné, že budem musieť do rezortu priniesť ľudí, ktorým dôverujem a ktorí mi budú pomáhať veci realizovať.

.ako je to s prenosom balíka eurofondov zo zrušeného ministerstva výstavby? Vraj ste sa vnútri koalície explicitne dohodli, že ten balík prejde pod rezort dopravy, dnes to SDKÚ-DS spochybňuje a hovorí o tom, že by to malo prejsť pod Úrad vlády.
Bolo dohodnuté, že kompetencie v oblasti výstavby, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu prechádzajú pod rezort dopravy.

.všetky kompetencie?
Áno, s tým, že zároveň sa to ministerstvo premenuje. To je aj logické, pretože bude mať trochu iné kompetencie. Zároveň sa dohodlo, že sa na rezort prenesú aj kompetencie z iných inštitúcií. Medzi nimi je aj Úrad vlády SR. Na novom rezorte by mali byť nielen tieto kompetencie, ale aj pomocné útvary, ktoré ich pomáhajú uskutočňovať.

.na tom sa dohodli vyjednávacie tímy?

Áno, na tom sme dohodli ako rodiaca sa štvorkoalícia na najvyššej úrovni.

.prečo to teraz SDKÚ spochybňuje?
Neviem, ale rokujeme o tom. Všetko sa ešte dodefinuje.

.vidíte tu ešte priestor na akýkoľvek ústupok z vašej strany?
Tu nejde o ústupky. Skôr o to, aby daná agenda efektívne fungovala. Koordinácia týchto vecí vnútri rezortu infraštruktúry je logická. Preto nevidím priestor na prehodnocovanie tohto zámeru. Skôr na dovysvetlenie, ale určite nie na zmenu postoja.

.máte nejaký srdcový projekt, ktorý by ste v tomto rezorte chceli uskutočniť?
Minulý víkend som navštívil viaceré zatopené obce na východe Slovenska. Viaceré boli zatopené opakovane a hádam najdramatickejšie to je v Nižnej Myšli. Vyše päťdesiat domov je tam v takom stave, že musia byť zlikvidované a časť dediny stráca perspektívu. Tieto dediny okrem toho trápi aj vysoká nezamestnanosť, čiže nad ich budúcnosťou visí veľký otáznik. Treba im pomôcť a priniesť novú perspektívu aj do regiónov, ktoré ju strácajú.

.máte aj konkrétnu predstavu, ako by ste im ako minister mohli pomôcť?
Je na škodu veci, že Slovensko dnes môže čerpať veľkú európsku pomoc, ale čerpá ju buď slabo, alebo korupčne. To sa musí zmeniť, obzvlášť s ohľadom na takto postihnuté regióny. Ide napríklad o investície do protipovodňových opatrení, pretože povodeň môže na jeseň prísť opäť.

.protipovodňové opatrenia sú skôr v agende ministerstva životného prostredia...
Áno aj. Mnohé z tých obcí však prišli aj o cesty a zostali odrezané od okolia. Som presvedčený, že takýto rezort, ktorý spája viaceré kompetencie, môže priniesť novú perspektívu tam, kde ju už ľudia pomaly strácajú.

.na východe Slovenska ľudia často hovoria, že už by sa niekedy mal nejaký veľký infraštruktúrny projekt budovať z východu na západ. Vy ste východniar, budete ministrom dopravy. Začne sa stavať týmto smerom...?
Diaľnicu D -1 treba dokončiť a myslím, že sa to za tieto štyri roky môže podariť. Potrebujeme aj rýchlostné komunikácie zo západu na východ, ale aj zo severu na juh. Na východe sa už roky hovorí o spojení Košíc a Miškovca. Tie úvahy treba začať uskutočňovať.

.akosi sa očakávalo, že sa po voľbách budete usilovať o post ministra zahraničných vecí, ale nebolo to tak. Nechcelo sa vám už po toľkých rokoch v Bruseli cestovať po svete?
Chcem byť doma, medzi ľuďmi a pomôcť hnutiu. Myslím, že aj so skúsenosťami, ktoré mám zo zahraničia, môžem byť pre túto krajinu trochu užitočný. Ja som nebojoval o nejaké posty kvôli viditeľnosti, ale kvôli rozsahu zodpovednosti. Chcel som mať vo vláde vážnu zodpovednosť, prostredníctvom ktorej môže pomôcť krajine a hnutiu.

.z čoho máte po tých niekoľkých týždňoch koaličných rokovaní najlepší dojem?
Z toho, že síce nie ľahko, ale predsa len smerujeme k dohode.

.z čoho ste mali najhorší dojem?
Z toho, že pokračujú obvinenia a spochybňovania zo strany Smeru -SD.

.z čoho ste mali najhorší dojem vnútri rodiacej sa koalície?
Niektorí partneri možno viac rokujú medzi sebou ako vo štvorici.

.myslíte na SDKÚ a SaS?
Nechcem to teraz hovoriť adresne, ale je dôležité, aby sme dohody hľadali ako celok. Pretože ako celok budeme aj fungovať.


Ján Figeľ /
Narodil sa v roku 1960. Vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach. V roku 1990 vstúpil do KDH. V rokoch 2004 až 2009 bol komisárom EÚ. V septembri 2009 bol zvolený za predsedu KDH. V rodiacej sa vláde by mal byť ministrom rezortu zodpovedného za infraštruktúru, regionálneho rozvoja a turistického ruchu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite