Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohľad z Budapešti

.peter Schutz .časopis .téma

Výsledok slovenských volieb zaujal južných susedov až tak, že vyvolal uzavreté rokovanie parlamentného výboru pre zahraničných Maďarov.

Po jeho skončení sformuloval Zsolt Németh zásadné stanovisko Fideszu: „vítame demokratickú zmenu na Slovensku“, ale „kvapkou blenu v našej radosti je, že SMK, reprezentant maďarskej menšiny, stratil parlamentné zastúpenie“. 
Tak Fidesz reagoval na obvinenia liberálno-socialistickej tlače i opozície, že je hlavným vinníkom katastrofy SMK, keďže agendou dvojakého občianstva a Trianonu vrazil doprostred slovenskej kampane.  Orbán nerešpektoval verejnú žiadosť Csákyho, aby počkal. Ani  tvrdú kritiku svojho najväčšieho priaznivca Duraya, podľa ktorého nielenže SMK  konzultácie neponúkal, ale dokonca na list Csákyho, ktorý žiadal vec spoločne prerokovať, ani neodpovedal. 
Pritom vo volebnom programe Fideszu stojí (a minister Martonyi to viackrát opakoval),  že „budeme počúvať, čo hovoria Maďari za hranicami, a to budeme podporovať“. Pekne plnia sľuby.  Na druhej strane je tu aj istý zámer namočiť Fidesz väčšmi, než si zaslúži. Svedectvom toho sú ex post mediálno-opozičné interpretácie, že jednoznačná podpora SMK od Fideszu, dvojaké občianstvo a Trianon, zachránili SNS ako parlamentnú stranu. To je nezmysel, lebo 5,07 percenta pre SNS bolo hlboko pod, nie nad predvolebné očakávania. Do tejto kategórie sa dajú zaradiť aj špekulácie týždenníka HVG, podľa ktorého aj nástup Csákyho na čelo SMK v roku 2007 inicioval osobne Orbán, ktorý len čakal na vhodnú príležitosť, aby odpálil Bugára, ktorý sa u neho dostal do nemilosti v roku 2004 pre nedostatočnú podporu SMK maďarskému referendu o dvojakom občianstve (2004). 
Keby si Orbán naozaj želal,  aby Fico a jeho zostava pokračovali v úrade, konal by presne tak, ako konal. To, že Most-Híd s Bugárom je súčasťou vládnej koalície, znamená pre neho situáciu, s ktorou nepočítal. A  zrejme veľkú komplikáciu, keďže „reprezentant maďarskej menšiny“ zostáva pre Fidesz naďalej SMK. Podpredseda vlády Semjén sa už vyjadril, že „Híd musí jasne povedať, že je maďarská strana“. To v prípade, ak bude chcieť, aby ju prizývali na rokovania o menšinových dotáciách, a tiež na Fórum  poslancov karpatskej kotliny či Stálu konferenciu Maďarov. 
Veľkosť debaklu SMK vyniká zvlášť vo svetle podpory, akú dostali od maďarských verejnoprávnych médií. Posledné dni kampane bol Csáky pečený-varený vo všetkých diskusných reláciách, vystriedali sa na ňom azda všetci politickí moderátori. A to tak, že presne v intenciách kampane SMK vôbec nepoužívali výrazy „Bugár“, respektíve „Híd“... 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite