Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko-slovenská scéna 1.

.peter Bálik .časopis .hudba

V našom seriáli o festivale Bažant Pohoda sme prešli celým svetom a zostáva nám už len domáca scéna. V rámci našej scény si privlastníme aj českých hudobníkov, ku ktorým máme stále veľmi blízko.

Najväčším ťahákom z česko-slovenskej scény bude vystúpenie legendárnej art-rockovej skupiny Collegium Musicum. Je to zvláštne, ale kapela bude mať na festivale premiéru, napriek tomu, že jej líder Marián Vraga si zahral na Pohode už mnohokrát. Najbližšie k vystúpeniu mali Collegium Musicum už pred rokom, ale vtedy ich koncert zrušila známa tragédia. 
Collegium Musicum zažívajú v posledných dvoch rokoch obrovský návrat a nás môže tešiť, že kapela hrá v tom najlepšom zložení. Marián Varga na slávnzch hammondoch, Fedor Frešo na basgitare a Fero Griglák na gitare. Novou tvárou kapely je mladý bubeník Martin Valihora, ktorý vystriedal na tomto poste Dušana Hájeka. Príchod mladého hudobníka, ktorý hral napríklad s japonskou džezmenkou  Hiromi, vlial legende novú krv do žíl a Collegium Musicum predvádza najlepšiu hudbu od jej rozpadu zo začiatku 80. rokov. 
Koncert sa bude niesť v duchu ich aktuálneho DVD Speak, Memory, na ktorom kapela oprášila tie najznámejšie veci zo začiatku sedemdesiatych rokov, no je možné, že Marián Varga  a spol. môžu prísť aj s nejakými prekvapeniami. 
Speváčka Jana Kirschner je jedným z mála, ak nie jediným hudobníkom zo stredného prúdu, ktorý si našiel svoje miesto na tomto alternatívnom festivale. Zlatá slávica vystúpila na Pohode už viackrát, no jej aktuálny koncert bude v niečom nový. Jane nedávno vyšiel nový album Krajina-nekrajina so slovenskými textami, na ktorom sa speváčka rozhodla experimentovať.  Bude zaujímavé sledovať, ako jej nové pesničky, odeté do zvláštnych zvukových plôch, budú znieť z pódia. 
Bez ladu a skladu je oficiálne mŕtvou kapelou, no vďaka Pohode táto legendárna partia, ktorá v osemdesiatych rokoch spievala o znormalizovanom národe, že „píše modrým perom“, opäť ožíva. Jednoducho, jej fanúšikovia nedovolia tejto mnohočlennej partii odísť do dôchodku. Tak ju majú radi. Bez ladu a skladu asi nepredvedú nič nové, no ich staré pecky majú cveng aj po rokoch. 
Rev rokenrolu. Tak sa volá zatiaľ posledný album punk-rockovej úderky zo Svätého Jura. Ten názov presne vystihuje hudbu tejto veľmi talentovanej trojice, ktorá do punkovej hudby vnáša radosť a svojimi skvelými pesničkami jasne hovorí, že punk sa vôbec nemusí držať hesla: dám si sedem pív a jednu zelenú. Vandali sa lepšia každým albumom a ten, kto ich má rád, by si nemal ujsť ich pohodové vystúpenie. Odznejú tam aj novinky z ich nového, už nahraného albumu, ktorý by mal vyjsť v lete. A ešte jedna novinka z tábora Vandalov. Líder Pišta Vandal napísal autobiografiu skupiny s názvom Pekelná muzika. Redakcia .týždňa vrelo odporúča!
Pri zostavovaní programu organizátori trochu zabudli na českú scénu. Tento rok privítame iba zopár mien. Istotou je vystúpenie stálice Mňága a Žďorp. Kapela síce na svojich posledných albumoch viac-menej stagnuje a jej nové pesničky nepália ako jej staré hity, no v jej prípade stále platí, že „svet je hodinový hotel“. Naopak, novou tvárou festivalu bude pražská kapela Sporto, malá senzácia tamojšej hudobnej scény. Trojica, ktorá vymetá najnovšie hudobné trendy z Británie a USA, spája vo svojich pesničkách elektroniku s gitarovým soundom. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite