Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Väčšina vďaka supermanovi

.martin Hanus .časopis .téma

Keď sme pred voľbami v .týždni písali, ako by sa mala pravica správať, aby spolu s Maďarmi vyhrala po 20 rokoch voľby inak než náhodou, netušili sme, že 12. júna sa to v podstate podarí. Pravica prvý raz vyhrala bez toho, že by za svoj osud vďačila veľkému množstvu prepadnutých hlasov z nepriateľského tábora.

V roku 2002 Dzurindova vláda dosiahla väčšinu iba vďaka rozdelenej SNS, Gašparovičovho HZD a roztrieštených ľavicových strán, ktoré ostali mimo parlamentu. Teraz síce prepadlo HZDS, ale prepadol aj rovnaký počet hlasov (4,3 percenta) z SMK. Napriek tomu to stačilo.
Stredopravý tábor má v parlamente tesnú väčšinu, pričom má ešte bonus navyše: tradičného spojenca SMK nahradil Bugárov Most-Híd, ktorý stavia menej na etnickom princípe a viac na stredopravom programe.
Liberálna a konzervatívna pravica teda prvý raz po Novembri dobyla spoločenskú väčšinu - minimálne matematicky. Lenže možná je aj iná interpretácia: všetko je to len optický klam, keďže strana Richarda Sulíka zbierala nielen liberálnych, ale vo veľkom počte aj novotou očarených voličov, ktorých by SDKÚ, KDH či Most nikdy nevolili. Ale bez existencie SaS by buď nevolili, alebo by volili trebárs Smer.
SaS totiž nie je čisto veľkomestská strana. Darilo sa jej aj v regiónoch, kde jasne dominuje nacionalisticko-ľavicový tábor. Ako príklad si vezmime zaujímavé presuny voličov v okrese Brezno. Smer tu teraz získal spolu s HZDS a SNS takmer 53 percent. To je však pre túto zostavu na miestne pomery zúfalo málo. Pred štyrmi rokmi získala táto trojica v Brezne a okolí takmer 64 percent, po zarátaní vysoko nadpriemerného výsledku KSS mal tábor nacionalistov a ľavice dokonca vyše 70 percent hlasov. Čo sa odvtedy stalo? Časť týchto hlasov prešla štatisticky do stredopravého tábora. SDKÚ a KDH však na tom nijakú zásluhu nemajú. Ich tunajšia podpora je konštantne veľmi nízka a nijako zásadne sa nemení. V roku 2002 tu obe strany dosiahli dokopy 16 percent, v roku 2006 to bolo 20 percent - a rovnako mali aj teraz. Lenže miestne pomery prevrátil Sulík, ktorý tu predbehol Radičovej stranu a dosiahol nadpriemerných 14,4 percenta. Pritom len minimum odčerpal z SDKÚ, ktorá tu stratila oproti minulým voľbám iba vyše jedného percenta a tiež nič neodčerpal z KDH, ktoré si len zopakovalo tradične slabý výsledok okolo 6 percent. Sulík tak priniesol pre stredopravé strany v neprajnom Breznianskom okrese vysoké percento voličov, ktorí predtým volili opačný tábor. A teraz sa nechali očariť neokukaným a neuhladeným Sulíkom. Mimochodom, v roku 2002 sa v Brezne darilo aj Pavlovi Ruskovi a jeho ANO, ktoré tu získalo 10 percent...
Vo fenomenálnom úspechu SaS je teda hneď skrytá nálož. Aká je šanca, aby si programovo vyhranená SaS, ktorá bude najbližšie štyri roky ohlasovať aj nepopulárne opatrenia, udržala    pozoruhodnú zmes liberálnych, protestných či predtým skôr k trojici Smer-HZDS-SNS inklinujúcich voličov? Autor týchto riadkov by tipoval, že SaS, aj keby sa vyvarovala korupčných škandálov, veľkú nádej nemá. Ibaže by si kompenzovala odlev "breznianskych" voličov prílevom voličom najmä z SDKÚ.
Lenže svojho času autor tipoval, že novo založená SaS nemá šancu na vstup do parlamentu. Prorokovanie preto nateraz prenechajme iným - napríklad vždy dobre tipujúcim slovenským politológom...      
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite