Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba spraviť hneď

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Nová vláda by mala začať vládnuť tak, aby si krajina všimla, že prišlo k zmene. To znamená, začať symbolom a urobiť všetko, čo treba urobiť hneď počas prvých dní.

Príchod novej moci musí zaznamenať aj súdna moc, a najmä Súdna rada so Štefanom Harabinom na čele. Nový minister spravodlivosti by mu mal na prvej tlačovke vyhlásiť vojnu. Začať tým, že odvolá všetkých jeho blízkych, sudcom Soročinom počínajúc, do hodiny odvolať vedenie všetkých šéfov okresných a krajských súdov, ktoré menoval Harabin a v čo najkratšom čase sa pokúsiť prevoliť všetky disciplinárne senáty, ktoré rozhodujú spory týkajúce sa nepohodlných sudcov. To zmení atmosféru na súdoch a otvorí cestu k hlbším systémovým zmenám.
Minister vnútra nemôže začať inak ako odvolaním vedenia policajného zboru. A nového prezidenta policajného zboru poveriť, aby zriadil špeciálne vyšetrovacie tímy, ktoré preveria financovanie strany Smer, kauzu emisie a ďalšie tendre. Ak bude Robert Fico hovoriť o policajnom štáte, bude to znamenať, že minister postupuje dobre. Zmenu na generálnej prokuratúre zabezpečí až jej nový šéf, ktorého zvolí parlament na jeseň tohto roku. Dobroslov Trnka by však mal čeliť politickému tlaku, aby čím skôr ukončil škandalózne vyšetrovanie prípadu Hedvigy Malinovej.
Minister zahraničných vecí by si mal pozvať politicky menovaných veľvyslancov na čele s Petrom Weissom a v duchu započatej tradície spred štyroch rokov ich požiadať o rezignáciu. Minister školstva by sa mal ospravedlniť cirkevným a súkromným školám za diskrimináciu pri financovaní, zabezpečiť rovnosť a dotknuté školy aspoň symbolicky odškodniť. Podobných opatrení je na jednotlivých ministerstvách viacero, symbolom sa však stane len jeden. Bolo by preto dobré, keby nový predseda parlamentu urobil všetko pre odstránenie Svätoplukovej sochy z nádvoria Bratislavského hradu. Tá socha vyvolala pobúrenie a ak existuje čas, keď ju odstrániť, tak je to prvý mesiac novej vlády. Verejnosť vrátane parlamentnej väčšiny si na tú sochu nesmie zvyknúť. Vláda by pritom mohla ukázať aj zmysel pre humor a sochu darovať napríklad mestskej časti Ružinov. Navždy by tak mohla patriť k okoliu sídla strany Smer. Odstránené by mali byť aj pamätné tabule venované Clementisovi na ministerstve zahraničných vecí či tabuľa s Mináčovým citátom na budove starej SNR. Verejný priestor, budovy ministerstiev či parlamentu treba očistiť od nánosov politiky SNS. A hneď na to vyvetrať a začať nanovo. Ešte zaujímavejšie ako očista od starých symbolov bude, či nová väčšina nájde symboly, ktoré ju prežijú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite